Alla Hjärtans Dag För Alla Plånböcker

En röd ros eller en hel bukett? Äta på indisk eller grekisk restaurang? Alla Hjärtans Dag närmar sig, men det som för vissa är en chans att få visa uppskattning för en älskad partner, blir för någon annan bara ytterligare ett stressmoment, speciellt om bankkontot är tomt.

Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag har sitt ursprung i den Anglo-Amerikanska traditionen att fira "Valentine’s Day", vars namn härstammar från ett katolsk helgon och martyr, men i Sverige började vi fira Alla Hjärtans Dag av kommersiella skäl. Med det i åtanke är inte konstigt att det är i plånboken det som det känns när vi vill uppvakta någon den 14:e Februari. Så hur kan man visa sin uppskattning utan att behöva oroa sig över hur mycket man spenderar?

Mitt bästa tips är att göra presenten till en aktivitet! På så sätt får ni en chans att tillbringa hela dagen tillsammans och sparar dessutom pengar. Om ni kommer överens om vad ni vill hitta på behöver man dessutom inte oroa sig för att man köpt fel present. Här har du några tips på aktiviteter som ni kan göra tillsammans.

Gör en origamibukett med rosor

På Alla Hjärtans Dag är det många som skulle bli glada över ett litet rött pappershjärta. Tänk då hur man skulle känna sig om man fick en hel bukett med röda pappersrosor istället! De vissnar inte, de visar omtanke och tålamod och de är dessutom väldigt billiga. Välj om du vill göra det på egen hand som en överraskning eller som en aktivitet med din käresta, Att köpa en bunt med färgat papper är inte dyrt, men kan ge många timmars underhållning. Om ni tröttnar på rosor finns det en hel uppsjö med origami med kärlekstema, variationen är oändlig!

Skriv kärleksbrev på Alla Hjärtans Dag

Skriv kärleksbrev

Traditionellt sett brukar vi skriva kärleksbrev i hemlighet och sedan skicka iväg det till den lycklige mottagaren. Men med rätt atmosfär kan skrivandet bli en romantisk aktivitet att göra tillsammans.

Sätt stämningen först. Gör det så mysigt ni bara kan: släck taklampan och tänd levande ljus istället; samla alla kuddar och filtar ni äger i ett rum och gosa ner er; ha något gott tilltugg, såsom choklad och jordgubbar till exempel.

Skriv första utkastet på skräppapper, men ha ett fint papper och kuvert redo för när du känner dig redo att dela med dig av ditt brev. Ni kan till och med bestämma er för att inte läsa brevet samma kväll, utan att spara dem och bara läsa ett år senare eller vid något annat speciellt tillfälle.

Här är några förslag på vad du kan skriva, om du skulle få skrivkramp:

  • Vad var det första du lade märke till hos din partner?
  • Hur kändes det när ni kysstes första gången?
  • Vilka små vardagliga detaljer uppskattar du mest hos din partner? Det kan vara sättet han/hon ler åt småbarn i kön i mataffären, en hårlock som aldrig låter sig tämjas eller att han/hon kokar världens bästa kaffe.
  • Vad gör din partner för dig som du verkligen uppskattar?
  • Vilka är din partners absolut bästa egenskaper?

drömdejt

13 snart 30

Nej, jag menar inte att ni ska sätta er och se på en romantisk komedi, även det också skulle kunna vara en mysig aktivitet att göra tillsammans. Mitt tips är att ni sätter er och funderar på vad er drömdejt var när ni var små: var det en romantisk middag med kandelaber eller en picknick i solnedgången? Det kan ju hända att din drömdejt var att bli bjuden på bal på slottet och det är inte så lätt att göra på en stram budget - i så fall är det dags att bli lite kreativ. Målet är inte att återskapa varje detalj av din tonårsdröm, utan ha lite roligt och lära känna varandras inre barn.

Om det råkade vara så att du drömde om en bal på slottet kan du ta på dig kläder med så mycket rysch pysch som möjligt och göra en tiara av papper. Om du drömde om en dejt med pizza och bowling kan ni göra egen pizza och bowla med en tennisboll och några flaskor. Har ni en lite större budget kan ni alltid bowla på riktigt.

Äta hemma eller ute?

Det allra vanligaste tipset för att spara pengar på din Alla Hjärtans Dags dejt är att laga maten själv. Det är flera gånger billigare att köpa ingredienserna själv och laga maten hemma än det är att äta samma mat på restaurang. Men ibland vill man ändå slippa laga och diska själv. En ide för att äta billigare ute är att beställa en förrätt eller att dela på en huvudrätt och sedan lägga pengarna på en riktigt lyxig efterrätt.

Romantisk måltid

Att spara pengar är dock inte den enda anledningen att äta hemma. Hemma kan man spela vilken musik man vill, äta vad man vill och umgås helt ostört. Tycker man att det är kul att laga mat kan det bli en aktivitet i sig. Laga något speciellt - ett tips är att ta en titt på menyn på en restaurang ni tycker om och själva laga det tycker bäst om. Se till att sätta stämningen: Istället för att äta vid köksbordet som vanligt kan ni flytta bordet till vardagsrummet och göra om det till en matsal, eller ordna med picknick inomhus med tända ljus.

Hemgjorda presentkort

Att få presentkort i present känns ofta tråkigt och opersonligt - men hemmagjorda presentkort kan vara raka motsatsen: både spännande och väldigt personligt! Skriv fem presentkort var på romantiska eller roliga aktiviteter ni kan göra tillsammans, till exempel en massage, en dans till din favoritsång eller en kyss. Blanda korten och lägg i en hög. Turas om att dra ett kort och gör vad som står på det.

Alla Hjärtans Dag är först och främst en dag då vi visar vår kärlek för varandra, inte en dag då vi spenderar vartenda öre för att försöka imponera. Låt inte stressen och pressen ta över utan se till att ni har tid att vara tillsammans. Det är ju trots allt därför ni är ihop.

skriver för PanelSök.