Att säga hejdå till en säker inkomstkälla och bli frilansare

Jag kan inte prata för alla men åtminstone har jag en återkommande dagdröm om att ta mitt pick och pack och flytta till varmare breddgrader, kanske driva ett litet Bed & Breakfast med tillhörande vingård någonstans i Italien och leva lyckligt i alla mina dagar. Varför har jag inte gjort det än? Svaret är enkelt, jag har haft brist på tid och pengar.

I flera år har jag balanserat jobb och studier med resultatet att det oftast har blivit studierna som fått lida. Min utbildning har alltid har varit viktigt för mig eftersom jag vill ha något att falla tillbaka på ifall allt annat går snett och min magisterexamen är något som ingen någonsin kommer att kunna ta ifrån mig.

För några månader sedan insåg jag att jag inte kommer att bli klar med mina studier inom en snar framtid på grund av mitt jobb. Juli 2012 var den månad då jag (äntligen) bestämde mig för att göra det modigaste (och hittills mest skrämmande) jag gjort i mitt liv –jag sa upp mig. Jag vill dela med mig varför jag inte har ångrat mitt beslut fastän jag har förlorat en säker och stabil inkomstkälla.

Hejdå det förflutna - hej framtiden!

Efter att ha kramat alla mina kollegor och tagit emot min farvälgåva vällde alla känslor över mig som en våg. Jag kände vemod över att inte längre kommer att kunna umgås med mina härliga kollegor dagligen men det som överraskade mig mest var det faktum att jag inte var ledsen över att jag inte längre skulle utföra mina arbetsrelaterade sysslor. Det var tillräckligt för mig att inse at jag inte hade någon passion för mitt jobb och att jag ändå inte skulle ha jobbat där i resten av mitt liv. Jag återgick till studielivet direkt efter att ha stigit ut ur byggnaden jag kallat min arbetsplats i över ett års tid.

Min sista arbetsdag var i augusti och sedan dess har jag kunnat titulera mig själv heltidsstuderande. Som studerande utan anställning har man tyvärr inte så stora inkomster och fastän jag har lyckats spara lite under min tid som anställd har jag gjort några investeringar som har lett till att mina tillgångar är mest bundna ocht tillgången till likvida medel är därmed så gott som obefintlig. Jag har en passiv inkomstkälla i form av en självpublicerad e-bok men det som jag tjänar bäst på är frilansjobb.

Det bästa med att jobba som frilansare är att jag själv kan bestämma när jag aktivt söker nya jobb och hur pass mycket jag vill jobba. Har man ett gott rykte om sig kan man i stort sett fritt bestämma priset för jobben man utför. Som frilansare kan man jobba helt och hållet hemifrån ifall man har en stabil Internetanslutning och tillgång till en dator.

Ibland önskar jag att jag hade fattat mitt beslut lite tidigare och blivit frilansare långt innan, kanske hade jag då varit klar med mina studier vid det här laget, men en sak som är säker, jag saknar inte mitt 9-5 jobb och jag är numera min egen chef.

Min dröm on att bli B&B ägare i Italien lever vidare och förhoppningsvis lyckas jag skaffa alla nödvändiga medel genom att göra något jag älskar att göra!