Håll dina nyårslöften hela året

Grattis! Om du läser det här har du lyckats hålla fast vid dina nyårstlöften hela januari!

Vare sig din framgång kommer sig av ren envisa eller nogrann planering så har du tagit dig igenom den segaste månaden på året och det är en liten seger i sig. Men kanske börjar du känna att det är nu som det kommer att bli riktigt svårt. Ibland går den första månaden av bara farten, medan entusiasmen fortfarande är hög. Vardagslivet har en tendens att fördunkla glamouren av ditt mål och göra det lättare att bara se uppoffringarna.

Så vad kan du göra för att hålla dina löften året ut? Här får du några tips!

Dela upp nyårslöftet i mindre delmål

Dela upp nyårslöftet i mindre delmål

Vill du kunna springa ett maraton i höst kan du inte börja med att springa 42 kilometer imorgon. Att bryta upp målet i mindre bitar får uppgiften att inte se så omöjlig ut och ger dig dessutom en möjlighet att belöna dig själv längs vägen. Om du vill springa ett maraton kan du till exempel börja med att göra träning till en rutin. Ditt första delmål är att ge dig ut på en kort joggingrunda tre gånger på en vecka. Nästa delmål är att springa tre gånger i veckan en hel månad. Innan du vet ordet av det har du en ny hälsosam vana!

Belöna dig själv när du nått ett delmål, som nu till exempel! Du har hållt ditt löfte hela januari. Det är dags att ge dig själv en belöning. Hitta en belöning som verkligen gör dig glad, på riktigt, men var låt den inte vara något som motverkar ditt mål.

Påminn dig själv om fördelarna med ditt löfte

Visst vet du egentligen vilka fördelarna med ditt löfte är. Men när chokladen eller chipspåsen lockar från kökskåpet och när det står så mycket på ‘att-göra listan’ att du helst bara vill gömma dig under täcket är det lätt att glömma varför du avlade ditt löfte. En lösning kan vara att skriva ner varför du ville uppnå ditt mål. Sätt upp din lista någonstans där du kan bli påmind om den ofta, som på hallspegeln eller kökskåpsluckan.

Hämta styrka från andra

Hämta styrka från andra

Underskatta inte värdet av att ha en hejarklack! Berätta för nära vänner om ditt mål, men välj dina förtrogna väl. Någon som är positivt inställd till ditt mål och som känner dig kan hjälpa dig att hitta motivation när du helst bara vill stanna hemma i soffan. Du kommer känna en slags plikt gentemot dig själv och din kompis eftersom du inte vill svika deras förtroende.

Du kan även gå med en grupp som har samma mål som du själv, där ni kan hämta styrka från varandra. Vill du skriva din första bok? Gå med i en författarklubb. Vill du ha för vana att meditera varje dag? Gå med i en meditationsgrupp.

För dagbok över dina framsteg

Ju längre du håller fast vid ditt löfte, desto större förändringar kommer du märka. Men ibland är det lätt att glömma att det som nu känns helt normalt var en riktig utmaning för en månad sedan. Se till att du registrerar dina framsteg på ett eller annat sätt. Kanske genom att skriva dagbok. Skriv hur många kapitel av din bok du lyckades skriva utkast för den här veckan. Om ditt nyårslöfte är att gå ner i vikt eller få mer kondition kan du ta bilder på dig själv. Till en början kanske skillanden inte ser så stor ut, men allt eftersom veckorna och månaderna tickar på kommer du se allt större skillnad mellan det du började med och vart du lyckats ta dig.

Förlåt dig själv

Förlåt dig själv

Ibland går det snett. Kanske har har en förkylning tvingat dig att ta paus från löpningen. Kanske är det bara en av de där dagarna när ingenting kan motivera dig, inte ens din bäste kompis. Hur som helst har det nu gått nästan en hel vecka och du har inte gjort någonting alls för att jobba på ditt nyårslöfte. Du känner dig som hopplöst fall.

Det allra bästa du kan göra nu är att förlåta dig själv. Låter det konstigt? Måste man inte ha press på sig för att få motivation? Nej, det måste du faktiskt inte. Om du inte förlåter dig själv för dina misstag kommer du antagligen bara ge upp. Men om du istället väljer att förlåta dig själv och vågar säga "jag är ju bara mänsklig trots allt" kan du ta nya tag. Målet är inte att bli perfekt, bara att bli lite bättre. Om ditt nyårlöfte är att bli en perfekt människa på alla sätt vis råder jag dig att hitta ett nytt löfte: din värdighet kommer innefrån, och beror inte på vad du lyckas med.

Åsikterna går vitt isär i frågan om hur lång tid det tar att skapa en ny vana - 21 dagar eller sex månader? - oavsett det är du redan en god bit på väg! Jag hoppas att du med de här tipsen kan hitta viljan att fortsätta året ut!

skriver för PanelSök.