Ta dig ur januarisvackan

Jag frågade min kompis hur hon klarar av januari - med kalla, slaskfyllda dagar och långa, mörka kvällar - och hon svarade "Jag väntar bara tills det blir februari." Hon är inte ensam om att känna det så. Nu är det februari, men humöret har inte automatiskt lyfts mellan den 31:a och förste. Så är det bara att hålla i sig och hoppas på soligare dagar? Nej, det finns hopp. Det finns andra sätt att ta sig ur svackan som januari lämnat efter sig.

För att lyfta sig själv behöver man två pusselbitar: något att fokusera på och strategier för att ta hand om sig själv. Det gäller att hitta en balans mellan att sätta mål som kan motivera dig och att visa välvilja gentemot dig själv.

Sätt mål för januarisvackan

Sätt mål

Har du några nyårslöften som du inte kommit igång med än? Glöm dem. Om du inte kommit igång efter en månad lär du bara bli besviken om du börjar nu - de är helt enkelt inte viktiga nog för att ge dig tillräckligt med motivation. Hitta nya mål istället, något djupt personligt som du verkligen bryr dig om.

Vanliga mål är att motionera mer, äta bättre eller börja med yoga eller meditation. Visst är det bra mål, men de passar kanske bättre under det här inläggets andra rubrik "Ta hand om dig själv". Om du känner att du är motiverad nog kan du sikta in dig på ett av de här målen, men bara om det ger dig verklig tillfredställelse att uppnå dem. Ha inte som mål att gå ner i vikt så att andra tycker du ser snygg ut - gör det bara om du mår bra efter en 20 minuters joggingrunda och gillar att känna dig i bra form.

Ett bra exempel på ett mål kan vara att lära sig något nytt - en av fem faktorer för att bli lyckligare enligt viss forskning. Lär dig om något du tycker är spännande eller intressant. Det kan vara allt från att sitta hemma och läsa på om antiken eller att ge dig ut i skogen och lära dig att identifiera ätbara växter. Du kan ta en kurs i programmering eller lära dig crawla i simhallen. När du hittat en aktivitet som du tycker om, sätt då mål för dig själv. Lär dig fem nya ätbara växter den här veckan eller lär dig html inom en månad. Hitta flera mål som blir mer och mer avancerade, så att du alltid kan nå en nästa nivå!

Ge inte upp om du inte lyckas direkt. Det finns uttryck som säger att skillanden mellan en mästare och en nybörjare är att mästaren har misslyckats fler gånger än nybörjaren ens har försökt.

Ta hand om dig själv

Ta hand om dig själv

Att ha ett mål att sträva mot är väldigt viktigt, men vi lever trots allt hela våra liv i nuet, så det gäller att passa på att njuta av stunden också. Det är bara du som vet som får dig att må bra. Jag kan bara ge dig några tips.

Bjud ut dig själv på en dejt

Gå ut och ät en god middag, gå se en film på bio eller ta en lång promenad i skogen - ta med dig en kompis om du vill, men du kan även göra det på egen hand. Visa uppskattning för dig själv, för du är ju trots allt en härlig människa.

Lapa i dig solen

Det blir inte många timmar sol en vanlig vinterdag, men ta vara på så många av dem som du kan. Solen ger dig D-vitamin. Brist på D-vitamin kan det leda till samma symptom som liknar depression. Solen gör oss gladare, helt enkelt. Jobbar du hela dagen? Försök ta en promenad på lunchen, bara tio minuter utomhus är bättre än inget alls.

Gör något för någon annan

Vi människor mår som bäst när vi tar hand om och hjälper varandra. Det är inte så konstigt egentligen, med tanke på att vi faktiskt är flockdjur. Det finns hundra olika sätt som du kan hjälpa andra. Du kan bli volontär och erbjuda dig att hjälpa Rösa Korset samla in pengar, du kan baka något gott åt en kompis som känner sig hängig eller ringa hem. En övning som har provats och visats ge oss en injektion med lycka är att skriva ett brev. Sätt dig och tänk på en person som du känner har gett dig något riktigt värdefullt i livet. Hitta din tacksamhet gentemot personen du valt och skriv ner i detalj varför du uppskattar det de gjort för dig. Ring upp dem och läs brevet du just skrivit. Det kanske låter lite läskigt, men ett forskning har visat att effekten det har på den som skrev brevet är nästan magisk.

Om januarisvackan håller i sig hela våren

Att känna sig lite låg under året mörka halva är vanligt, men om du känner att det inte lättar är det värt att gå till en doktor. Att ha depression eller ångest är inte detsamma som att ha en svacka. En doktor kan ge dig en remiss till en expert som kan ge dig effektiv hjälp.

skriver för PanelSök.