Planera en billig semester

Jag drömmer om att komma bort från vardagen så gott som dagligen och det är inte alls konstigt med tanke på att man konstant ser annonser med lockpriser i tidningar, på TV och på Internet. Men om man tar ett närmare titt på annonserna märker man snabbt att det tillkommer avgifter utöver erbjudandepriset eller så gäller erbjudandet endast under en period där det kan vara svårt att ta sig iväg, speciellt för de som har en familj.

Jag vågar ändå påstå att det finns alternativ för de som inte har råd att punga ut huvudlösa summor för en semester och jag ska dela med mig av hur jag själv har lyckats resa mycket under mina aktiva år som resenär utan att ha blivit ruinerad.

Tåg

Interrail

När jag var yngre blev det många resor med familjen till olika resorter och en del inrikessemestrar, det vill säga resor med en ganska hög bekvämlighetsgrad. Min första resa utan någon i min familj som resekompanjon var när jag som 18-årig nybliven student bestämde mig för att interraila tillsammans med två vänner, en sista resa innan våra vägar skiljdes åt för att påbörja våra respektive universitetsstudier. Det blev min första utav hittills tre Interrailresor och det blev billigt.

Totalnotan inklusive boende, flyg-, och interrailbiljett stannade på kring 1500€ eller strax under 13 000 Sek, vilket var billigt med tanke på att vi åt, sov, reste och köpte diverse inträdesbiljetter under 30 dagars tid. Eftersom jag var ung och ville uppleva mycket för en liten summa pengar, så var bekvämligheten oftast det som uppoffrades allra först. Det blev mest en resa vars fokus låg på kvantitet istället för kvalitet.

I takt med min stigande ålder har jag nu märkt att jag nuförtiden alltmer uppskattar bekvämlighet under mina resor och istället för en 18-årings kvantitet-framför-kvalitet-inställning satsar jag numera på resor som har en bra kvalitet-och-pris ratio. Det kan stundtals vara tidskrävande men brukar vara värt mödan.

Nedantill kommer mina bästa tips för den som vill kunna resa förmånligt utan att behöva uppoffra allt för mycket på bekvämligheten.

Hitta Billiga Flyg

Skyscanner.net – Är lika med sökmotorn som bäst har uppfyllt mina behov hittills. Skyscanner lämpar sig utmärkt för den som själv tycker om att skräddarsy sina resor och som inte har någon (stor) skillnad vart de vill åka på semestern. Har man till exempel inte hunnit bestämma sig om destinationen men vet när och varifrån man flyger kan man söka t.ex. Stocholm – Överallt (everywhere) ...genom denna sökning kommer du att få förslag på de billigaste resedestinationerna inom den utsatta tiden. Skyscanner dirigerar en person direkt till flygbolagets egna sidor och man slipper alltså göra grundarbetet själv.

Semestra utomlands

Travellink.com – Känns stundtals lite gammalmodig men brukar ha förvånansvärt förmånliga erjudanden ibland. Brukar främst använda mig av denna sajt för att boka korta resor eller weekend-resor där jag föredrar att boka flyg och hotell samtidigt.

eBookers.com – Brukar av någon anledning använda denna sida mest när det gäller längre flygresor men då enbart för flyg, hotellnätterna föredrar jag att boka via andra sajter.

Hitta Förmånliga Hotellrum

Hotels.com – Använder denna sajt allra mest för att boka hotell, ibland finner man förmånligare priser via andra hotelltjänster, men för den som ofta tar in på hotell så är denna tjänst bra eftersom man får vart 10:e hotellnatt gratis och dessutom får man väldigt ofta bra erbjudanded per e-post.

Booking.com – Största anledningen till varför jag gillar denna sajt är pga. att det oftast ingår gratis annullering fram till incheckningsdagen, vilket lämpar sig alldeles utmärkt ifall man är flera stycken som reser eller ifall man vet att det finns en risk att resan inte blir av.

Momondo.com – Är kanske hotellbokningssajten som växer snabbast och har fått mycket bra recensioner. Har själv inte bokat en resa via denna sajt men har hört enbart goda saker via vänner och familj.

Hostelworld.com – Okej, inte direkt hotellrum men Interrailaren i mig älskar denna sajt. Jag kan inte räkna hur många gånger jag har bokat hostelnätter via denna tjänst och har så gott som aldrig haft några problem med mina bokningar (förutom en gång ett hostel i Krakow hade dubbelbokat mitt rum och jag fick övernatta i en garderob).

Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur man reser billigt men denna gång får det räcka med hur man hittar billiga flyg och boende. Håll utkik efter hur man ska få ut det allra mesta av sin tågsemester och hur jag har lyckats se de flesta storstäderna i Europa utan att behöva köpa dyra sight-seeing biljetter.