Få pengar till annat i det nya året!

Att spara pengar är lite som att hålla en diet. Man måste ha koll på hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut. När du vill gå ner i vikt handlar det om kalorier, när man sparar handlar det om de där kronorna som du förvärvat genom blod, svett och tårar.

Spara pengar i år

Det är inte många som skulle saga nej till att få lite mer pengar över ‘till annat’, som vi brukar säga. Med annat brukar vi mena sådant som går utöver det vanliga, pengar som räcker till en biobiljett eller, med lite längre tidsperspektiv, till och med till en utlandsresa. Men frågan är ‘Hur?’. Du kan välja att antingen försöka tjäna mer pengar (det finns många bra artiklar här på hemsidan om hur du kan göra det!) eller så kan du komma på kreativa sätt att dra åt svångremmen, det vill säga, spara pengar. Det här inlägget fokuserar på sparandet.

Det finns två steg på vägen mot att spara mer pengar. Det första är att få koll på vad dina utgifter är, det andra är att minska utgifterna. Vi människor har en tendens att överskatta hur mycket vi jobbar och underskatta hur mycket vi lägger ut. Det var därför mina föräldrar sa att jag alltid bör runda upp priset på det jag handlar när jag lägger det i varukorgen - på så sätt håller jag koll på hur mycket jag handlar för och får dessutom en glad överraskning i kassan när det står mindre på kvittot än vad siffran i huvudet är.

Det som brukar rekommenderas för att få koll på utgifterna är att skaffa sig en liten bankbok, där du skriver ner allt du köper. Jag har försökt några gånger, men för mig har det alltid varit fallet att jag glömmer en eller två saker, eller tröttnar på att konstant stanna och skriva ner vartenda tuggummi jag köper. Tack och lov så lever vi nu i en tid då det kan vara bra mycket enklare än så. Du kan använda dig både av internet och appar för att göra det lättare! Istället för bankbok, kan du ladda ner appar som hjälper dig att hålla koll om du mest handlar i affärer där du använder kort, och kan du bestämma dig för att bara handla på kortet och sedan gå in och kolla hur mycket du lagt och på vad.

Om du är orolig för att du kommer köpa mer när du inte ser de fysiska kontanterna så kan du sätta en spärr på hur mycket du kan handla på kortet. Du kan till exempel öppna ett extra konto, ett sparkonto där du har dina pengar och ett konto kopplat till ditt kort. Det är lätt att ordna med en stående överföring, så att det till exempel varje vecka överförs 1000 kr från ditt sparkonto till ditt kort. Ett annat sätt att använda din internetbank ar att gå in och lägga ihop alla dina utgifter under några månader och sedan räkna ut ett genomsnitt. På så sätt får du bättre koll på vad du spenderar på en månad.

Det är först när du vet var dina pengar går som du kan börja planera ditt sparande. Vi har alla våra svagheter. Min är att jag tycker det är svårt att säga ifrån, till exempel när jag fått för lite tillbaka i växel.

Spara massor av pengar 2015

Ta en titt på dina utgifter och försök hitta mönster. Har du en tendens att lägga ut lite för mycket på drinkar på avlöningsdagen? Ta ut 200 kr och lämna kortet hemma den kvällen (men se till att du har en bussbiljett hem!). Brukar affären kunna övertala dig om att Kellogg’s faktiskt smakar mycket bättre än deras billiga cornflakes? Gör ett smaktest och kolla om det stämmer och är värt det - annars kan du lägga dina kronor i spargrisen istället för på extra dyra cornflakes.

Köper du en latte varje lunchrast? Se om du kan köpa dig ett riktigt gott kaffe att hälla i en termos istället. Om du köper ett gott kaffe for 110 kr (500 gram), så har du ungefär 50 koppar kaffe. Om du skulle köpa 50 koppar från Espresso House kostar det dig hela 1250 kr (25kr/kopp bryggkaffe)!

Här är några sätt att minska dina utgifter

  • Gör det själv. Ta med dig matlåda istället för att äta ute. Skaffa dig den där kaffetermosen.
  • Innan du köper: tänk en gång till - behöver jag verkligen det här?
  • Om du vill köpa något dyrare, skriv ner det på en lapp och lägg den utom synhåll. Efter en vecka, ta fram lappen och se om det fortfarande känns lika viktigt att köpa.
  • Ät billigare: Släng inte mat, utan kom på kreativa sätt att använda rester, ät mindre kött, köp den billigare versionen av dina matvaror (Kellogg’s är inte alltid det godaste!).
  • Skriv en inköpslista och håll dig till den. Handla inte mat när du är hungrig, då hamnar det lätt extra saker i korgen.
  • Lägg till ett sparkonto för det du sparar till. Ge det ett bra namn, som ‘Vinter i Italien’. Det är mycket lättare att motstå de där cornflakesen om du vet att pengarna du sparar betyder att du kan resa till varmare breddgrader nästa vinter.

Sätt en budget för dig själv, men var realistisk! Precis som med dieter, går det inte att äta tårta till kaffet varje dag och sedan över en natt bestämma sig for att bara äta knäckebröd. Unna dig ibland, men se till att dina belöningar också är en del av din budget! Om du tänkt dig att din veckobudget ska ligga på 1000 kr, lägg till 30 kr så att du fortfarande kan köpa dig den där latten du tycker så mycket om en gång i veckan. Då kommer du kunna hålla ut så mycket längre - och det betyder mer pengar över till annat.

skriver för PanelSök.