Varför får bloggare gratis saker?

Det var få som förutspådde bloggexplosionen som varit de senaste åren. När man dessutom kan tjäna pengar och få gratis saker är antalet bloggare större än någonsin. Hur blir man en storbloggare och hur kan man få gratis saker?

Många drömmer om att tjäna pengar på sin blogg och få gratis saker hemskickade. Men det är inte alla som lyckas att komma dit då det krävs en hel del arbete för att nå ut till en stor mängd läsare.

Hur blir man en storbloggare och hur fångar man läsare? Det finns några generella knep som visat sig fungera:

Välj ett ämne som går hem: många av succébloggarna bloggar om mode, de är kända från media eller skriver en uppseendeväckande/provocerande blogg, de har nischat sig inom ett område och arbetar hårt för att fylla bloggen med intressant material kring ämnet


Bjud mycket på dig själv


Ha många bilder på bloggen


Uppdatera ofta, gärna 3-4 gånger per dag


Interagera med dina läsare och svara på kommentarer


Ha en snygg ”header” och en stilren design


Kommentera andras bloggar, speciellt storbloggare och länka din egen blogg så att drar du till dig nya läsare

Hur tjänar man då pengar på sin blogg och hur kan man få gratis saker?

En del bloggportaler har inbyggda system för att användarna ska tjäna pengar på att blogga hos dem. Hos vissa får du betalt när någon klickar på de annonser som bloggportalen automatiskt lägger in på din blogg. Hos andra kan du få betalt för varje sidvisning. Det är ett enkelt sätt att börja tjäna lite pengar men summan du kan tjäna är relativt liten. Annonsnätverk och affiliatenätverk är andra sätt att tjäna pengar på sin blogg. Det är dock ofta mellanhanden som tjänar de stora pengarna medan man själv endast får betalt när någon klickar på annonserna och/eller köper något.
Blogga
Att vara sin egen annonssäljare genererar bättre betalt, cirka 500 kronor per 10 000 annonsvisningar brukar vara ett riktmärke att gå efter. Det krävs dock en del arbete samt att du arbetat upp en stor läskrets.

Ett annat sätt att tjäna pengar på sin blogg är sponsrade inlägg. Det är ett kontroversiellt och omdiskuterat sätt att tjäna pengar på. Det innebär att ett företag betalar dig för att skriva ett inlägg om deras produkter eller tjänster. Det kan verka lockande men man bör noga tänka igenom konsekvenserna som kan uppstå. Det kan hota din trovärdighet du bör därför vara noga med att berätta för dina läsare att du blivit sponsrad. Du kan även låta företag sponsra tävlingar på din blogg, denna metod uppskattas ofta mer av läsarna.

Om din blogg blir väldigt stor och välbesökt kan du få erbjudanden om att blogga för olika tidningar och bloggportaler mot betalning. Det kan dock vara en lång väg att komma dit.
De stora succébloggarna får gratis saker hemskickade utan att företaget kräver någon motprestation. De hoppas givetvis att bloggaren ska visa upp produkten i sin blogg och produkten på så vis marknadsförs inför många läsare. Det man som bloggare måste tänka på är att Skatteverket blivit hårdare mot sådana här gratisgåvor och kräver att man skattar för dem.

Vill du få saker gratis kan du bli produkttestare.