Hur skriver man ett CV?

Du ser en annons – någon söker administrativ personal till ett kontor – och genast börjar du föreställa dig hur det skulle vara att jobba på det där kontoret. Arbetsuppgifterna är roliga och knepiga, ibland får du använda häftiga program för att skapa något snyggt. Kanske får du använda en ny dator, och kanske kommer du ha en stol ergonomiskt anpassad för just dig. All personal äter lunch tillsammans och du underhåller med en anekdot från din senaste Mallorca-resa. Ni ordnar julfest och knytkalas och du ser fram emot att gå till jobbet på söndagskvällar.Hur skriver man ett CV?

När du fantiserat en stund sätter du dig ned för att författa ditt CV. Du tänker att det kommer vara hemskt lätt eftersom jobbet i annonsen är precis vad du vill ha och precis vad din skolgång förberett dig inför. De första raderna är enkla och hur svårt kan det egentligen vara att lista din skolgång och var du jobbat tidigare?

En stund senare inser du att du suttit och stirrat på ditt namn och dina kontaktuppgifter i flera minuter. Det är tydligen svårare än du trodde att skriva en kort text som direkt ger arbetsgivaren förtroende för dig, och dessutom beskriver vad du kan och hur väl du kommer passa in på kontoret. Sen kommer insikten att du inte är den enda som söker jobbet och att många andra också hade varit perfekta för rollen. Sen ser du att sista ansökningsdag är dagen efter, och du känner dig pressad och tänker att du aldrig kommer hinna skriva ett bra CV till dess och sen känner du att det nog inte är ett så bra jobb ändå och vem bryr sig om din resa till Mallorca? Och förmodligen kommer tusentals andra människor söka jobbet och varför skulle du bli vald och kollegorna hade säkert varit tråkiga ändå.

Så kan det gå. Och visst har vi alla varit där. Men det går att planera! Man ska alltid skriva ett bas-CV som man kan utgå från och sedan ändra beroende på vilken typ av jobb man söker. Då blir processen snabbare och mindre stressig. Här är vår guide till hur man skriver ett professionellt CV.

Så skriver man ett CVFör att sticka ut bland andra ansökningar är det viktigt att skriva ett bra CV - kort för Curriculum Vitae, vilket direkt översatt betyder Livets Lopp på latin. Det är precis det ditt CV är menat att vara, en förteckning av ditt liv innehållandes allt som kan vara viktigt för en arbetsgivare att veta om dig.

Samtidigt som ditt CV ska vara fullt av information är det viktigt att komma ihåg att det är ett formellt dokument; att det finns oskrivna regler att följa när det kommer till innehåll och struktur. Visst händer det att folk går utanför ramarna när det kommer till oskrivna regler, men börja med ett helt vanligt CV, så kan du experimentera sen.

Här kommer en kort men effektiv guide till hur du kan skapa ett CV som innehåller precis det en möjlig arbetsgivare vill veta om dig.

Kontaktuppgifter

Börja ditt CV med kontaktuppgifter, helst både email-adress och telefonnummer för att göra det lätt för arbetsgivaren att få tag på dig.

Annan Annansson
annan.annansson @ email. com
0701234567
Annanvägen 456, Staden

Foto

Ibland ber arbetsgivare dig att skicka med ett foto på dig själv, om du känner dig bekväm med det så infoga en bild jämte dina kontaktuppgifter. Se till att välja en professionell bild, inga semester- eller festbilder.

Översikt

Här kan du skriva några meningar om dig själv, vad du söker och vad du kan bidra med. Var inte blyg, om du vet att du har utmärkt social kompetens så var klar och tydlig med det. All erfarenhet kan användas till din fördel! Tänk efter ordentligt och se om du kan hitta några kopplingar mellan jobbet du söker och vad du gjort tidigare.

Om du har erfarenhet inom vården kan du betona att dina arbetsuppgifter där kan vara användbara på ett café eller inom annan kundservice. Har du jobbat på fabrik är du kanske van vid att arbeta vid ett löpande band och det går att använda till din fördel genom att säga att du av den anledningen tänker snabbt och är fokuserad, och så vidare.

Arbetslivserfarenhet

Om du har jobbat tidigare använder du denna paragraf till att berätta var du jobbade, hur länge du var där och vad dina arbetsuppgifter var. Om du har många före detta anställningar kan det vara en bra idé att välja ut de som liknar jobbet du söker mest, eftersom du inte vill ha ett för långt CV. Har du få eller inga före detta anställningar kan du ta med sommarjobb och praktikplatser. Har du gjort voluntärarbete eller haft förtroendeuppdrag som är relevanta för jobbet, t.ex. inom politik, kårer och/eller ideella organisationer är de värda att nämna.

För att göra den här delen så klar och tydlig som möjligt är det en bra idé att göra en lista eller tabell.

Utbildning

Här delar du med dig av den utbildning du fått genom åren. Allt från grundskola och gymnasium, till vidareutbildning på folkhögskola/universitet och kurser. Börja med det senaste först, och var noga med att skriva vilken linje/program/ämne du studerade, när du började och när du blev färdig.

Språkkunskaper

Klart och tydligt! Här räknas skol-tyskan lika väl som ditt modersmål, men det är en bra idé att specificera vilken nivå du befinner dig på. Det kan bli knepigt om du överdrivit och sedan hamnar i telefon med en kund som inte förstår ett ord svenska, men inte heller din stolpiga spanska. Bara ett tips!

IT-kunskaper

Numera är de flesta vana dator-användare, men det är alltid bra att specificera. Här kan du berätta om vilka program du är van vid att använda, om du kan hantera mer än en sorts operativsystem etc. Beroende på vilken sorts jobb du söker kan det vara en bra idé att testa hur snabb du är på ett tangentbord, det kan du göra här.

Andra upplysningar

Många arbetsgivare uppskattar att få veta lite mer om dig som person utanför yrkeslivet, och det är upp till dig hur mycket du vill dela med dig av. Du kan skriva kort om vad du gör på fritiden eller om organisationer du är medlem i, men kom ihåg att din CV är ett formellt dokument så bli inte för personlig.

Referenser

Här kan du ge arbetsgivaren en chans att kontakta före detta arbetsgivare, lärare, handledare eller annan person du har/har haft en professionell eller yrkesrelaterad relation till.

Nu för tiden söker vi ofta jobb på nätet och mycket av informationen vi delar med oss av finns tillgänglig för fler än bara arbetsgivaren, därför kan det vara en bra idé att bara skriva ”Referenser finns vid förfrågan” här. Detta betyder att ingen personlig information om din referensperson ligger ute på internet och att arbetsgivaren kommer kontakta dig för att få just den informationen.

Fråga innan du använder en person som referens - om arbetsgivaren ringer dem och de inte vet vad samtalet handlar om kan det påverka arbetsgivarens beslut.


Vårt exempel-CV är väldigt neutralt; svart text, vit bakgrund, inget som gör att det direkt sticker ut. Detta är självklart upp till dig – om du vill kan du arrangera om allting, du kan använda färger, ändra typsnitt och vara lite kreativ. Men kom ihåg att inte ta det till överdrift, ditt CV måste fortfarande vara professionellt. För mycket text, flera olika typsnitt och färgexplosioner kan göra CV:t rörigt och svårt att förstå. Ditt CV ska spegla din erfarenhet och personlighet, inte den där Mallorca-semestern.
Ladda ner gratis CV

Lycka till!