Mer än bara veckopeng: Jobb för barn och ungdomar

Som barn eller ungdom finns det många anledningar till att vilja öka sin inkomst. Veckopengen räcker inte alltid till det man vill kunna köpa - från det nyaste datorspelet till snygga kläder. Att dessutom försöka spara kan visa sig väldigt svårt utan en egen inkomst. Den här artikeln ger några förslag på jobb som kan ge en extra inkomst för barn eller ungdomar.

Mer än bara veckopeng

Vad man kan arbeta med beror nästan helt och hållet på ålder. Alla som är under 18 år kallas i Sverige för minderåriga och skyddas av speciella lagar när det gäller anställning. Ju äldre man blir, desto mer får man jobba, så länge det inte påverkar skolarbetet. Äldre barn och ungdomar får utföra jobb som yngre barn kan arbeta med, men det motsatta är ofta inte möjligt på grund av de åldergränser som finns på vissa typer av arbete.

Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för barn och ungdomar som arbetar på Arbetsmiljöverkets hemsida eller LO:s.

Yngre barn: Jobb för dem som är under 13 år

Innan man fyllt 13 räknas man som yngre barn, vilket innebär att man endast får arbeta i sin egen nära familj, till exempel med hushållsuppgifter. Exempel på detta är: diska, sköta djur städa och tvätta. Man kan även hjälpa till med lättare trädgårdsarbete så som vattning av rabatter, ogräsrensning och bärplockning.

Den som jobbar åt sin familj förhandlar sin lön eller ersättning med dem. Det kan innebära förhöjd veckopeng eller en så kallad provision som till exempel att man får betalt per kilo bär som plockas.

Här är några förslag på jobb som passar för den som är lite yngre:

Trädgårdsarbete för den som är lite yngre

Trädgårdsarbete

Det finns alltid något som behöver göras i en trädgård. Under sommaren behöver gräset klippas med jämna mellanrum. På hösten måste ska gräsmattorna hållas fria från löv och på vintern ska gångarna och uppfarten skottas. Det finns jobb, och en chans att tjäna pengar, oberoende av årstiden.

Barnvakt

Om barnet har yngre syskon och är pålitlig kan han eller hon sitta barnvakt. Det kan vara ett väldigt bra sätt att lära sig att ta ansvar, men det är viktigt att han eller hon har någon att ringa ifall problem skulle uppstå.

Djurskötsel och hundpromenader

Bor man på landet finns det inte sällan djur som behöver utfodras, vattnas, borstas eller motioneras. Barn får inte göra tyngre lyft och bör därför inte lämnas utan tillsyn men har ofta både entusiasm och lär sig snabbt.

Bor man i staden kan barn gå på hundpromenader eller få ansvar för att husdjuren hålls rena, speciellt under vinterhalvåret då mycket smuts kan fastna i pälsen.

Sälja jultidningar

Även yngre barn får sälja jultidningar, eftersom detta räknas som en hobbyverksamhet. Som jultidningsförsäljare tjänar man ofta inte pengar utan får istället premier. Ju mer man säljer, desto finare premier kan man få, allt från biobiljetter till mobiltelefoner. Även om jobbet är begränsat till julsäsongen kan det vara ett mycket bra som förberedelse för framtida jobb, eftersom det ger självförtroende och erfarenhet av försäljningsteknik.

Sälja jutidningar

Äldre barn: Jobb för dem som är över 13 år

När man fyllt 13 år räknas man som äldre barn tills man fyller 16. Det blir lättare att hitta jobb för dem som tillhör den här åldergruppen, eftersom man som äldre barn får ta jobb utanför familjen och det egna hemmet. Det är dock viktigt att arbetet inte är fysiskt eller psykiskt ansträngande. Det innebär att det är möjligt att få anställning i en mataffär. Men barnet inte får göra tunga lyft eller utsättas för situationer där man kan förvänta sig konflikt. Äldre barn får heller inte sälja åldersbegränsade produkter, så som snus, alkohol eller tobak.

Förutom de arbeten som yngre barn får arbeta med så kan äldre barn prova något av dessa alternativ:

Allt-i-allo jobb

De arbeten som det yngre barnet gör i hemmet kan utökas till kvarteret för det äldre barnet. Med några välplacerade affischer på anslagstavlor och i affären kan ett äldre barn annonsera sig som en allt-i-allo och ta diverse ströjobb: som barn- eller hundvakt, snöskottare eller biltvättare, för att nämna några av de ovan nämnda förslagen. Skriv kontaktuppgifter eller ett nummer som lätt kan sparas i en mobil av potentiella kunder.

Sälja hantverk eller bakverk

För någon med mycket kreativitet kan det vara mycket givande att få skapa sina egna hantverk och sälja dem. Någon med talang för att rita kan skapa sina egna vykort och sälja till grannar eller släktingar. En ung entreprenör kan till och med sälja sina kreationer på nätet med hjälp av en vuxen.

Hemgjorda bakverk brukar alltid vara mycket uppskattade och med tålamod kan man baka flera omgångar kakor eller bullar och sälja med saft eller kaffe till.

Sälja hantverk eller bakverk

Reklamutdelning eller tidningsbud

Att jobba med reklamutdelning eller som tidningbud innebär att man jobbar som en slags brevbärare. Barnet kan gå eller cykla runt för att dela ut tidningar eller reklam, beroende på avstånd. Dessa jobb har ofta en provisionslön, då man får betalt per tidning eller reklamblad man delar ut. I vissa fall är tidningsbudet även ansvarig för att sälja tidningen och etablera stamkunder.

Få betalt för att göra undersökningar på nätet

Man kan jobba hemifrån över nätet redan som barn, genom att delta i undersökningar. Företag betalar för att få en bättre uppfattning om hur marknaden ser ut, genom att skicka ut enkäter eller prov på produkter som en användare tycker till om. Jobbet är mycket flexibelt och man kan få betalning i form av presentkort, en chans att vinna priser eller till och med direktbetalning via ett paypalkonto. Hur mycket man kan tjäna beror på mängd och längd, det vill säga hur många undersökningar man fyller i och hur långa undersökningarna är. Systemet är poängsbaserat, så ju fler eller längre undersökningar man fyller i, desto fler poäng samlar man in. Dessa kan sedan bytas mot betalning eller presentkort.

Jobbet kräver endast att man registrerar sig på en hemsida och fyller i information om vem man är - detta för att företagen ska kunna skicka dig de mest relevanta undersökningarna. Om man få betalt genom direktbetalning behöver men även skapa ett paypalkonto, vilket kräver målsmans tillstånd innan man fyller 18 år.

Som produkttestare får man hemskickat prover, eller en kupong för att hämta ut produkten gratis från en affär. Produkttestaren kan sedan få skriva en recension eller fylla i en undersökning som företaget skickar på e-post. Konsumtionsprodukter, så som smink eller mat, får man ofta behålla efteråt.

Ibland är åldergränsen 16 år för att vara med i undersökningar, men det går även att hitta undersökningar med lägre åldersgräns.

Ungdom: Jobb för dem som är över 16 år

Barn som fyllt 16 år men fortfarande är minderåriga hamnar i åldersgruppen ungdom. Om man inte längre har skolplikt får man jobba 40 timmar i veckan, detsamma som en vuxens heltidsanställning. Eftersom många jobb har en lägsta åldergräns på 16 år, till exempel en del jobb på nätet, har ungdomar fler jobb att välja på än barn.

Jobba på en förälders arbetsplats

Att jobba på en bekant vuxens arbetsplats kan vara en mycket bra introduktion till arbetslivet. Arbetet kan omfatta lättare administrativa uppgifter eller hjälp med IT, något som yngre personer ofta har en till synes naturlig begåvning för.

Jobb inom vården

Som ungdom kan man hantera mer ansvar än som barn. Ett jobb inom vården kan ge många färdigheter som värderas högt senare i arbetslivet, så som en förmåga att arbeta självständigt och hantera stress väl. Som minderårig får man dock inte jobba mellan midnatt och sex på morgonen, eller alternativt mellan elva på kvällen och fem på morgonen, så ungdomar kan inte ta nattpass.

Jobb för dem som är över 16 år inom vården

Sommarjobb

På helger och lov får man jobba mer än under terminstid vilket kan ge barn och ungdomar en chans att tjäna mer pengar utan att det går ut över skolarbetet. Det mer behagliga vädret och temperaturen kan dessutom göra arbetet lättare och roligare.

Sommarjobba åt kommunen

Kommuner vill uppmuntra unga att jobba och avsätter ofta en del arbeten under sommaren för ungdomar. Jobben brukar vara mycket populära och få många ansökningar, så det är en bra ide att leta efter annonser redan i Januari och skicka in en ansökan tidigt. Jobben är inom kommunens anvarsområden, så där kan det bli fråga om arbeten som parkförvaltning, barnomsorg eller kultur och fritid.

Turistnäringen

Under sommaren är det högsäsong för turistnäringen. Turistattraktioner så som nöjesparker och campingar anställer extra personal under högsäsongerna. Det finns en mängd jobb, allt ifrån att sälja glass till att städa toaletter. Får man jobb i ett mindre företag kan arbetsuppgifterna variera mycket.

Skatteplikt

De allra flesta barn och ungdomar som jobbar behöver inte betala skatt, eftersom man måste tjäna mer än ca 18900 kr om året för att komma upp i skatteplikt. Det finns undantag, som i de fall då personen redan har en inkomst från fonder. Skatteverket (skatteverket.se) kan ge fler upplysningar.

Lycka till!

skriver för PanelSök.