Jobb för ungdomar

Är du ung och trött på att studiebidraget inte räcker det det du vill göra? Då ska du läsa den här artikeln! Här tipsar vi om en massa olika jobb du kan göra som ung. Jobb för ungdomar är inte alltid lätt att hitta, men det finns en hel del möjligheter där ute, bara man är initiativrik och tålmodig.
Vad väntar du på? Kolla igenom listan och börja söka!

Betalda Undersökningar

Jobb för unga: Betalda UndersökningarSå här funkar det:
Företag vill veta vad du tycker om deras produkter för att sedan kunna förbättra produkten och sälja mer! Alltså, din åsikt är guld värd för dessa företagen, och det är därför de betalar dig.

Det här behöver du:
Tålamod och åsikter. Ett intresse för nya produkter är helt klart ett plus.

Så här gör du:
Registrera dig med PanelSök och välj vilka undersökningsföretag du vill gå med i. (Ju fler du väljer desto fler inbjudningar får du, desto mer pengar kan du tjäna). När registreringen är klar – kolla din mejl! Där ligger inbjudningarna till de olika panelerna. Klicka på länken i mejlen och registera dig med de olika panelerna. Nu kan du börja göra undersökningar! För varje undersökning får du ett visst antal poäng. När du har samlat en viss summa poäng kan du sedan lösa in dessa mot pengar eller presentkort. Hur smart som helst. Läs den här artiklen för mer info.


Kassabiträde

Jobb för unga: KassabiträdeSå här funkar det:
Du sitter i kassan och slår in en massa artiklar, säger totalen till kunden och tar emot betalningen. Låter det inte roligt? Vänta tills du ser lönen hamna på ditt konto!

Det här behöver du:
Du bör vara serviceinriktad och noggrann.

Så här gör du:
Antingen så kan du skicka ett email med CV och personligt brev direkt till butiken där du vill jobba, eller så kan du gå in med CV och personligt brev och fråga efter butikschefen.


Telefonförsäljare/Kundservice

Jobb för unga: telefonförsäljareSå här funkar det:

Antingen så ringer du människor och försöker sälja saker till dem eller så ringer människor dig som behöver hjälp med en tjänst eller produkt.

Det här behöver du:
För att göra detta arbetet krävs att du är en bra kommunikatör och oftast att du pratar flytande svenska.

Så här gör du:
Sök på telefonförsäljare eller kundservice på Google så brukar det finnas en hel del alternativ att söka till.


Intervjuare: Marknadsundersökningar

Jobb för unga: telefonintervjuare
Så här funkar det:
Du ringer människor, frågar dem frågor och skriver ner svaren.

Det här behöver du:
Du behöver vara trevlig och en bra kommunikatör.

Så här gör du:
Dessa jobb brukar finnas listade under ”telefontjobb” på jobbsajterna.


Översättare

Jobb för unga: ÖversättareSå här funkar det:
Du får en text som du översätter och skickar tillbaka, du skickar en faktura till företaget och får betalt inom 30 dagar.

Det här behöver du:
Du behöver kunna minst två språk flytande, vara noggrann och duktig på grammatik och stavning.

Så här gör du:
Kolla in frilanssajter där det brukar finnas mängder av översättarjobb. Om du vill översätta från till exempel engelska till svenska bör du även söka på engelska google och skriva ”swedish translator” så ska du se att du får napp.


Administration

Jobb för unga: AdministrationSå här funkar det:

Administration är en täckmantel för ett stort antal jobb, ofta handlar det om att hantera data, sortera papper och organisera i olika databaser.

Det här behöver du:
Tålamod är bra, dessa uppgifter kan ta tid. Noggrannhet är också viktigt.

Så här gör du:
Sök på ”administrativa roller” på jobbsajter.


Butikbiträde

Jobb för unga: ButiksbiträdeSå här funkar det:
Du hälsar kunder välkomna, ler, är trevlig, hjälper dem att hitta det de vill ha, och tar betalt för produkten.

Det här behöver du:
Intresse i produkten du säljer är önskvärt och du behöver vara social och utåtriktad. Om du dessutom är duktig på att sälja är du perfekt för detta jobb!

Så här gör du:
Söker du till en kedja brukar dessa ha en länk på sin hemsida med mejladress dit du kan skicka CV och personligt brev. Om du söker till en mindre butik är det bättre att gå dit och personligen överlämna CV och personligt brev.


Cafe/Snabbmatspersonal

Jobb för unga: CafepersonalSå här funkar det:
Du tar beställningar och överlämnar mat och dryck. Alternativt gör du rent bord eller förbereder mat och dryck.

Det här behöver du:
Du bör vara bra på att hantera stress. Står du i kassan är det bra om du är serviceinriktad.

Så här gör du:
Om du söker till en större kedja, till exempel McDonalds, brukar dessa företag ha kontaktuppgifter på sin hemsida där du kan söka jobb. Om du söker till ett mindre cafe är det bättre att gå in och lämna in ditt CV och träffa din potentiella chef så att hen får träffa dig.


Tränare

Jobb för unga: Tränare
Så här funkar det:
Du leder sportaktiviteter för barn.

Det här behöver du:
Du behöver vara duktig på en sport till exempel simning, dans, fotboll eller kampsport.

Så här gör du:
Bäst är det om du redan är medlem i en idrottsförening där du själv tränar. Då kan du fråga din tränare om de behöver tränare för barn och yngre ungdomar.


Reklamutdelning

Jobb för unga: Dela ut reklam
Så här funkar det:
En riktig klassiker! Dela ut reklam till fots eller på cykel i närområdet.

Det här behöver du:
Bra motion.

Så här gör du:
Sök ”reklamutdelare” på google eller gå till delareklam.nu



Den här listan har listat en hel del jobb som brukar passa ungdomar, delvis för att de är flexibla om man studerar och delvis för att ingen högre utbildning behövs. Det är inte enkelt att få jobb och det är lätt att känna sig uppgiven när man söker och söker men inte får något. Men du är inte ensam! Glöm inte att det är tuffa tider på arbetsmarknaden, speciellt för ungdomar.


Öka chanserna att få jobb som ung

För att öka dina förutsättningar till anställning finns det en del saker du bör göra. Nedan har vi listat fyra jätteviktiga punkter till dig som söker jobb. Läs igenom noga innan du börjar söka:

Kolla igenom ditt CV!

Du har väl inkluderat om du t.ex. kan flera språk, om du har erfarenhet från en praktikplats eller något större projekt från skolan? Lusläs ditt CV och se till att alla dina kunskaper och egenskaper är inkluderade. Vi har en jättebra guide till hur man skriver ett vinnande CV om du behöver hjälp på vägen.

Ett personligt brev ska vara personligt.

Det personliga brevet ska handla om dig, men du bör ändra det inför varje jobb du söker. Brevet ska alltså inte bara handla om vem du är, men om varför du passar bra för jobbet du söker eftersom du är den du är. Läs på och visa intresse för företaget så ökar du definitivt dina chanser för intervju. Mer tips? Kolla här!

Var positiv, förberedd och driven!

Om du söker jobb i en modebutik bör du naturligtvis ta på dig snygga kläder som speglar vad butiken i fråga säljer när du lämnar in ditt CV. Fråga efter butikchefen och le, le, le. Räkna med att hen kommer ställa dig ett par frågor på direkten så förbered dig noga.

Lyft fram vad du är bra på.

Du kanske inte tycker att du är bra på någonting. Det är du. Det är viktigt att understryka att det man lär sig i skolan inte alltid avspeglar de kunskaper som värderas på arbetsmarknaden. Glöm inte att egenskaper som att vara social och utåtriktad räknas lika mycket som dina betyg för vissa jobb. I andra jobb värderas egenskaper som noggrannhet och tålamod mer än något annat!

Vi önskar dig lycka till i ditt jobbsökande. Och kom ihåg att du varken behöver utbildning eller arbetslivserfarenhet för att fylla i betalda undersökningar!