Tjäna pengar som fattig student

Alla ni som liksom jag har pluggat fem dagar i veckan och jobbat två vet att ens privatliv blir ungefär lika spännande som som en barnbok för 2-åringar. Inställda dejter, fester som aldrig kommer igen, besvikna vänner och en hel del zombietittande framför TV:n. Efter en hel dag av plugg finns det liksom inte plats för mer information i hjärnan, och då blir slötittande på TV det enda som funkar. Att ha en konversation med någon brukade bara sluta med ett ”lyssnar du ens på vad jag säger?” när mina tankar gled iväg. Allt för ofta var jag helt slut och när alla mina vänner gick ut för att ha kul på fredagskvällarna – ja, då låg jag och sov vid 9-tiden.

Tanken på att gå ut och inte komma hem förrän vid 3-tiden när jag skulle upp och jobba klockan nio nästa dag blev för mycket för mig. Jag sa nej, nej, nej och mina vänner skakade på huvudet. Men extra pengar behövs, speciellt om man som jag har ett stort intresse för mode, och jag ville inte ge upp mina fina grejer. Det var som en ond cirkel: inga pengar = har inte råd att ha kul, pengar = ingen tid att ha kul. Trots detta, efter ett seriöst snack med mina närmaste vänner fick jag ändå lova att säga upp mitt deltidsjobb i den lilla butiken där jag jobbade och ”skaffa mig ett liv”.

Betalda undersökningar

Tjäna extra pengar på nätet

Jag började kolla online om det fanns några andra sätt att tjäna extra pengar på som inte skulle tära så mycket på kropp, själ och privatliv (om du själv har stått i en affär i åtta timmar två dagar i rad vet du vad jag menar!). Jag hittade en sida som hävdade att man kunde tjäna extra pengar på att genomföra så kallade betalda undersökningar. Först tyckte jag att det verkade konstigt, men en kompis till mig som studerar marknadsföring sa att det är jättevanligt att företag gör sådana här undersökningar inför nya produktlanseringar så att de vet vad som är populärt bland deras kunder.

Helt plötsligt var det som en glödlampa tändes ovanför mitt huvud. Såklart det är så! Om vi hade fått veta i förhand vad våra kunder var intresserade av i klädbutiken jag jobbade hade vi ju kunnat sälja hur mycket som helst. Hittills hade vi bara informerande gissningar om vad som var trendigt just då. Egentligen är det självklart: företag betalar dig en liten summa för din åsikt så att de kan skapa en produkt som tilltalar så många som möjligt (och därmed sälja massor).

Så jag sa upp mig, bestämde mig för att satsa på plugget och privatlivet och försöka tjäna lite extra pengar genom betalda undersökningar på internet. Detta var tre månader sen, och även om jag inte tjänar alls lika mycket som jag gjorde när jag jobbade helger i affären känns det som att jag har fått mitt liv tillbaka. Jag tjänar extra pengar utan att behöva lämna min lägenhet (mestadels sitter jag på sängen med min laptop och låtsas vara Carrie Bradshaw från Sex & the City).

Hur gör man?

Allt man behöver göra för att tjäna pengar på betalda undersökningar är att registrera sig med så många undersökningsföretag man kan. Varje gång det finns en ny undersökning tillgänglig får man ett email. För många av undersökningarna måste man uppfylla ett visst antal kriterier, man måste till expempel vara en viss ålder eller ha ett visst intresse, och därför är det viktigt att man registrerar sig med så många företag som möjligt, annars kanske det inte finns tillräckligt med jobb.

Olika företag betalar ut olika typer av ”belöningar”. Vissa betalar ut kontanter via PayPal, andra skickar ut presentkort på till exempel H&M och DinSko och vissa har olika utlottningar. Det du behöver göra är att fylla i enkäter på internet, svara på frågor om produkter, bilder, videos med mera. Ibland får jag till och med nya saker gratis för att testa och sedan ge mitt omdöme på. Jag älskar det! Min åsikt räknas. Det känns jättebra att få vara med och påverka.
Inte ett heltidsjobb

Även om jag är jätteglad över att jag sa upp mig så vill jag bara understryka att betalda undersökningar inte kommer att göra dig rik! Om du verkligen behöver pengar varje månad ska du nog behålla ditt jobb, men om du bara vill tjäna lite extra pengar till shopping eller utekvällar är betalda undersökningar perfekt. Om du är osäker på hur du ska göra kan du ju alltid börja med att registrera dig hos ett par företag och se hur mycket du tjänar. Intäckterna kna variera från månad till månad beroende på hur många undersökningar du gör men det är värt att prova.
glad student

Att tjäna extra pengar som student är svårt, man ska hänga med i pluggandet och samtidigt ha ett privatliv. Betalda undersökningar har löst detta för mig. Jag sitter några timmar varje helgdag, lyssnar på musik eller till och med pratar i telefon medans jag fyller i undersökningarna. Och även om jag inte tjänar lika mycket som innan, i slutet på månaden har jag iallafall lite extra shoppingbudget att spendera, och dessutom tid att gå ut och dansa med tjejerna!

Om du också vill testa att tjäna extrapengar genom att fylla i undersökningar på nätet kan du registrera intresse här.