Sänk kostnaderna i hemmet

”Många bäckar små blir till en stor å” är ett uttryck jag lärde mig redan som liten, det är jag säkert inte ensam om heller. Nu när jag flyttat hemifrån har jag på senare tid märkt hur otroligt sant det faktiskt är! Med det menar jag att det finns så otroligt många små kostnader i hemmet som tillsammans utgör en ganska stor summa i slutet av månaden.

Här kommer några tips på hur man kan spara in de där små bäckarna:

Använd inte sköljmedel och tvätta helst fulla maskiner. Jag använder aldrig sköljmedel längre, men mina kläder luktar faktiskt gott ändå och den hygieniska delen klarar mitt tvättmedel av så fint själv. Fulla maskiner gör helt enkelt att man sparar in på elen då man inte tvättar lika ofta! Detta är ett bra miljötips också för den delen.

Ica Cola
Underskatta inte de billigare märkena. Oftast är affärernas egna märken billigare än de stora när man handlar mat, hushållsartiklar, m.m, men bara för det tycker jag verkligen inte att kvalitén är lägre! Hemma hos oss hittar man till exempel alltid ICA:s egna varor som yoghurt, müsli, ketchup, pommes frites, kyckling och en hel del andra saker. Tänk på det under nästa shoppingrunda!

Håll inte kylskåpet eller frysen öppna för länge. Det tar en del el för dem att kylas ner ordentligt igen. Håller man öppet alldeles för länge kan vissa matartiklar till och med bli gamla snabbare.

Släck lamporna. Det är ju inte nödvändigt att ha kökslampan tänd när man ändå sitter i vardagsrummet och ser på TV (något som jag själv verkligen borde lära mig…).

Leta erbjudanden – men inte för mycket. Ta bort ”ingen reklam” från dörren och börja kolla igenom mataffärernas reklamblad. Oftast finns det många bra erbjudanden på vanliga varor som man ändå brukar vilja köpa (frukt, mejeri, kött, frysvaror). Dock så får man inte börja shoppa loss saker man inte behöver bara för att det är billigt. Är det inget man behöver är det billigare att låta bli helt enkelt!

Sist, men inte minst, lämna bilen hemma! Om man nu måste ta sig någonstans långt bort är det klart att bilen kan vara ett billigare alternativ än bussen. Men om man tänker efter finns det säkert många sträckor som till exempel cykeln helt klart skulle klara av. Lite frisk luft skadar inte heller, så det är fler bra faktorer i det här tipset.

Vill du ha fler tips på hur man kan spara i hemmet?