9 enkla knep för att minska på dina utgifter

Ibland kan det vara svårt att få en lön att räcka hela månaden ut och detta trots att man tjänar tillräckligt för att täcka de fasta månadskostnaderna och dessutom har pengar över för mat och underhållning. Ifall detta är fallet så bör man ta en närmare titt på sin ekonomi och framförallt försöka kartlägga sina utgifter under några veckors tid. Jag gjorde exakt detta och till min förvåning lade jag märke till att det var de där små kostnaderna som man inte direkt lägger märke till som gjorde att budgeten överskreds.

Här kommer mina enkla (men effektiva) sparknep för att hjälpa lönen att räcka till.

1. Gör en budget

Enklare än så kan det inte bli. Gör upp en budget och håll dig till den. Ifall det är första gången du tänker tanken av att budgetera så rekommenderar jag att du kör en eller flera veckor där du sparar ALLA kvitton och ser vart dina pengar egentligen försvinner. Tips på hur man gör en hushållsbudget.

2. Använd kontanter

Budget
Jag är den första att erkänna att jag föredrar att betala med kort men det blir så lätt att glömma bort hur mycket man egentligen har handlat för när man inte fysiskt ser pengarna försvinna. Pröva därför på att ta ut tillräckligt med kontanter för en vecka och se med hur pengahögen minskar. Jag kan garantera att den som är van att betala alla sina inköp med kort kommer att tänka över sina utgifter lite noggrannare.

3. Appar i mobilen

Sedan jag skaffade min första smartphone några år sedan, inklusive en bra dataöverföringsplan, har mina telefonräkningar minskat markant. Eftersom de allra flesta i min bekantskapskrets också har tillgång till internet i telefonen och gratisappar som man kan ladda ner via t.ex. Android Play eller AppStore så ka vi i princip prata och chatta med varandra när som helst utan några extra kostnader. Klart billigare i längden!

4. Bensin

Själv är jag i allmänhet förespråkare för kollektivtrafiken, men eftersom jag själv är född och uppvuxen på landet så vet jag att för vissa är kollektivtrafik inte ett alternativ och för de som bor i en stad kanske tidtabellerna inte är optimala för att hinna till och från jobbet. Bränslekostnaderna har stigit mycket under de senaste åren och det har naturligtvis lett till ökade transportationskostnader för den som är tvungen att ta bilen till jobbet eller köra omkring mycket. Bra spartips för den som kan är att samåka med andra personer.

5. Byt till e-faktura

Det är inte bara smidigare utan även billigare att beställa dina räkningar och fakturor direkt till din nätbank. Inte alla men väldigt många företag tar nuförtiden en extra avgift för en pappersfaktura medan e-fakturor levereras helt gratis och är dessutom skonsammare för miljön.

6. Avbeställ onödiga prenumerationer och medlemskaper

Har du ett dyrt gymmedlemskap som du inte använder till dess fulla potential eller prenumererar du kanske på en tidning som du inte läser? Elimineringen av dessa onödiga kostnader kan leda till en inbesparing på en rejäl summa pengar under ett år och du kan t.o.m. lyckas spara ihop till en liten semester eller weekendresa, eller varför inte sätta undan för regniga dagar?

7. Skippa dyra krogkvällar

Är du alltid den som bjuder dina vänner på drinkar och har du kanske själv alltid en drink i handen när du har en utekväll? Skippa de där onödiga drinkarna eller tänk lite på hur många drinkar du egentligen behöver under en kväll, bestäm dig på förhand för att dricka max två stycken och håll dig vatten mellan drinkarna - bra för kropp, själ och även plånboken! I min umgängeskrets brukar vi ordna ost-, och vinkvällar där var och en tar med sig sin favoritsort, istället för att en person bjuder på allt, det är både billigare och ett bättre sätt att socialisera.

8. Skippa köpkaffet påväg till jobbet

Investera istället i en snygg kaffetermos som du kan fylla med självbryggt kaffe eller te innan du tar dig till jobbet. Passa på att sätta undan summan som du annars skulle ha använt på kaffet och du märker att du kommer att ha en ganska stor summa övers inom kort.

9. Ge bort hemmagjorda presenter

De flesta av mina vänner börjar vara i den åldern att de i stort sett har köpt allt de behöver för sina hem vilket betyder att det ibland kan vara svårt att komma på bra presenter till dem. Svårt OCH dyrt. Varför inte komma överens inom din bekantskapskrets att ni istället för att köpa en massa dyra julklappar istället kör med hemmagjort? Roligt och mer personligt.

Det finns såklart många fler sätt man kan vardagsspara på och listan kunde vara så gott som oändlig. Börja med dessa och du märker att du har sparat in en massa (onödiga) utgifter inom en kort tid.