Hur sparar man pengar?

I de kristider som vi befunnit oss i under de senaste åren så är det här med att spara pengar en högaktuell fråga. Spara pengar kan innebära allt ifrån att räkna kronor och ören när man handlar mat till att investera pengar i aktier, liksom att det kan handla om att leta efter rabattkuponger likväl som att förhandla med banken, försäkringsbolaget och bolåneinstitutet för att få de lägsta kostnaderna, de bästa räntorna och de förmånligaste villkoren. Men hur gör man då för att spara pengar?

Varför vill du spara pengar?

En av de första sakerna man bör ta ställning till när det gäller sparande är varför man vill spara pengar. För att man ska kunna hålla uppe sin motivation och fortsätta spara pengar även när det känns tungt och tråkigt är det bra att kunna ha ett mål med sitt sparande, så att man kan ha en positiv målbild att titta tillbaka på när det känns jobbigt.

Olika former av sparande

Att ha ett buffertsparande är A och O i en stabil och god ekonomi. Det kan hända alla att man råkar ut för något som kräver att man har pengar undanstoppade, som att man blir långvarigt sjuk, arbetslös, huset behöver renoveras, hunden bryter benet, värmepumpen går sönder eller bilen måste repareras. Hamnar man i en sådan situation och har en buffert så har man då i alla fall en trygghet i de pengar som man har sparat ihop. De flesta som buffertsparar sätter undan en viss summa per månad av sin lön, till exempel via autogiro. Experterna brukar rekommendera att man sätter undan en femtedel av de pengar man har kvar efter att lönen har betalts.

En annan typ av sparande är när man spararSpara pengar pengar till ett specifikt ändamål, exempelvis en resa, bröllop, husköp eller för att kunna köpa sin drömbil. Vid sådana former av sparande brukar man vanligen ha en bestämd summa som man ska spara ihop under en begränsad tid och då kan det röra sig om högre summor som man sparar varje månad till dess att man fått ihop den aktuella summan. Pensionssparande är en annan typ av sparande som man ofta gör med lägre summor regelbundet under en väldigt lång tid. När det gäller pensionssparande så är det inte bara viktigt hur mycket man sparar per månad utan där är också avkastningen en viktig faktor. En annan form av sparande är när man investerar i aktier eller fonder i hopp om att få en god avkastning.

Spara genom sänkta kostnader

Många tror att man bara kan få mer pengar över ifall man ökar sig inkomst på något sätt. Men faktum är att det som verkligen gör skillnad är när man sänker sina kostnader, såväl de fasta kostnaderna som de rörliga. Inkomsten är ju vanligen konstant månad för månad, men om man lyckas sänka sina kostnader kommer det att innebära att man totalt sett har en större summa att röra sig på när räkningarna är betalda, alternativt att en större summa pengar är möjlig att lägga undan som sparande. Man får fundera på vilka fasta kostnader man har och vilka man tror att det finns möjlighet att kunna sänka. Vissa kostnader är svåra eller omöjliga att påverka, som hyran om man bor i en hyresrätt. Andra kostnader är lättare att påverka och det är enklast att ta tag i dessa kostnader först ifall man vill spara pengar. De kostnader man har brukar kunna delas in i olika kategorier, så som bil, boende och inköp.

Här nedan kommer vi att ge tips för att spara pengar under varje respektive kategori:

Banktjänster och försäkringar

Att ha försäkringar är viktigt,,Spara på el men det är också viktigt att vara rätt försäkrad. Man får sällan ersättning från flera olika försäkringar samtidigt. Det gäller att inte betala mer för sina försäkringar än man behöver. Ta för vana att jämföra försäkringsbolag och försäkringar en gång per år, men glöm inte att inte bara jämföra priset utan också villkoren. Ibland kan man välja bort tilläggsförsäkringar som man inte har någon nytta av. Ibland får man billigare försäkringar ifall man samlar alla försäkringar i ett och samma försäkringsbolag. Likaså kan man få billigare banktjänster ifall man samlar ihop dem hos samma bank.

Bil och transporter

Att ha bil är dyrt, men det är också många här i vårt avlånga land som är beroende av en bil, eller till och med två bilar. Dock bör man ta sig en funderare på om man verkligen har behov av båda bilarna. Kan man lösa sina transporter på annat sätt? Gå ihop i en bilpool? Samåka? Åka kollektivt? Cykla eller skaffa EU-moppe? Om man har bil gäller det att försöka minska sina kostnader för bilen så långt det är möjligt. Se till att göra regelbunden service. Välj en bil som är bränslesnål och är hållbar. Jämför bilförsäkring för att få den lägsta premien.

Boende

För många så är boendet den enskilt största kostnaden och därför kan det vara värt en hel del ifall man kan försöka spara in lite pengar där. Det gäller att inte bo större än man behöver. Kanske kan du hyra ut ett rum? Genom att sopsortera kan du sänka kostnaden för sophämtningen. Det går också att minska kostnaderna för elen genom att exempelvis släcka lampor i rum där ingen befinner sig, sänka temperaturen i huset, se över isoleringen i huset och undvika att ha apparater på standby. Jämför och välj rätt elbolag.

Inköp och mat

Matinköp och andra inköp, som kläder,Spara på mat hygienartiklar, böcker, skor, leksaker och så vidare kan också lätt spräcka en budget. Det är också svårt att beräkna kostnaderna för denna post eftersom sådana saker oftast handlas sporadiskt och oplanerat. Ett tips är att försöka planera sina inköp och undvika impulskök. Skriv veckomatsedel. Att handla i secondhandbutiker, på Blocket och Tradera är andra tips för att hålla nere kostnaderna. Använd också gärna rabattkuponger och försök kolla upp vart olika produkter är billigast. Det kan skilja sig en hel del åt mellan olika affärer. Att skaffa kundkort är ett annat bra tips eftersom de ofta ger förmånliga rabatter och ibland också bonus på inköpen.

Telefoni och bredband

Telefoni och bredband är en kategori där man kan spara en hel del. Viktigt är att man utgår från vilka behov man har. Hur mycket ringer du, vart ringer du, hur ofta ringer du och hur länge pratar du? Skickar du många sms? Surfar du mycket? Det finns nämligen massor av olika abonnemang och de är anpassade efter olika internet- och telefonivanor så det gäller att välja rätt. Jämför olika abonnemang, kontantkort och operatörer. Välj autogiro eller e-faktura för att spara fakturakostnaden. Undvik att använda mobiltelefonen utomlands och om du har barn brukar kontantkort vara bättre än abonnemang för dem.

Vill du ha fler spartips? Kolla in den här artiklen!