Billig husvagnssemester

Vår sommarserie handlar om hur man kan semestra billigt, både i Sverige och utomlands. I den här artiklen möter vi Uffe, en inflyttad skåning född sent 50-tal med en försmak för det enkla livet: att dra runt med husvagnen, vandra omkring i skogen och pyssla med projekt i trädgården. Här berättar han om när han först köpte huvagnen som ledde till den populära bloggen "Min Husvagn och Jag", om hur man kan semestra fastän kassan tryter och om hans katter som slapp undan kattpensionat.

Min Husvagn & Jag

När solen skiner, man är ledig från jobbet men kassan tryter.

Jag var trött på att tillbringa semestern i stan som jag gjort de senaste åren och detta var året då jag äntligen lyckats spara pengar och skulle åka söderut på chartersemester. 25 000 kr hade jag lyckats lägga undan och jag ville verkligen komma bort från vardagen. Jag surfade runt på nätet och läste om de olika turistmålen som lockade. Thailand, alla åker till Thailand nu för tiden och jag var också sugen, För pengarna jag sparat skulle jag leva gott där i kanske tre veckor inklusive resan dit. Mina katter kunde inte följa med utan planen var att ordna plats kattpensionat till dem, det kostade en hel del men var tvunget. Men, ville jag verkligen lägga så mycket pengar på bara några veckor? Jag hade sparat länge och försakat mycket för att få ihop den för mig stora summan pengar. Ville jag verkligen detta, och är Thailand verkligen något för mig? Jag som mest gillar att vara ute i skog och mark. Kanske jag i stället skulle hyra mig en stuga i skogen vid en liten sjö? Desto mer jag funderade desto osäkrare blev jag. Jag tänkte på när jag var liten och familjen tillbringade många somrar i husvagn på campingplats, men campingplatser lockade mig inte längre.

Fricamping

Men det där med husvagn stannade kvar i bakhuvudet och jag började på allvar att fundera på det som ett alternativ och hur var det nu, läste jag inte någonstans om fricamping?
De som känner mig vet att när jag väl fått för mig något så kan jag inte släppa det och likadant var det den gången. En vecka senare tog jag min lilla bil och körde till Värnamo där jag köpte en begagnad liten fin husvagn av en privat säljare. Mina sparade pengar räckte och det blev dessutom lite över. Den var gammal men i prima skick och allt fungerade som det skulle. Det kanske något överilade köpet har jag inte ångrat en sekund. Jag har sedan dess tillbringat många semestrar liksom lediga helger i husvagnen.

Husvagnen vid sjön

Vad jag mest gillar är att helt spontant och utan något direkt mål koppla vagnen till bilen och bara köra iväg. Är planen att vara borta längre än en weekend får katterna följa med. Jag bor i Helsingborg och det är nära till Söderåsen liksom till Hallandsåsen. Där finns det gott om småvägar och sjöar att utforska. Det bästa av allt är att det inte kostar mig något mer än bensinen till bilen. Mat ska jag hur som helst ha oavsett om jag är hemma eller i husvagnen så det betyder heller ingen extra kostnad. Jag letar mig iväg på allt mindre vägar, håller lite koll på kartan och ser jag en sjö i närheten så försöker jag leta upp någon liten grusväg som leder dit. Oftast utan några större problem hittar jag någonstans att parkera och helst vill jag utsikt över sjön. När jag väl har landat är det gott med en kopp kaffe som jag fixar på gasolköket och jag slår mig ner vid mitt lilla campingbord medan katterna utforskar omgivningen i sina långa linor. Sen är det dags att se mig omkring och jag hittar för det mesta fina stigar att ströva omkring på i skogarna medan katterna får stanna inne i husvagnen. På kvällen kommer ofta grillen fram och jag känner mig väldigt rik och nöjd när jag kanske häller upp ett glas vin där jag sitter vid mitt rullande hem och tittar ut över sjön med en katt i mitt knä. Jag stannar för det mesta bara ett dygn på varje plats och morgonen därpå brukar jag rulla iväg igen.

Solpanelen fixar gratis el

Ibland är jag trött på skogen och när jag kanske tillsammans med en vän planlöst kör omkring på småvägarna i Skåne eller Halland händer det att vi i stället hamnar i en liten naturhamn eller gammalt fiskeläge vid kusten. I små hamnar på sommaren brukar det vara helt ok att ställa sig en natt på de platser som på vintrarna används som båtuppställningsplatser. Är man bara snäll och trevlig och frågar fint så brukar det inte vara något problem. Ibland när jag hälsar på vänner är jag ganska säker på att de uppskattar att jag har husvagnen så de slipper ha mig sovande i soffor och gästrum. Jag har ju mitt eget lilla hus med mig med allt vad jag kan behöva. För ett par år sedan köpte jag en väldigt billig sekunda solpanel som jag monterade på taket till vagnen. Det betyder att jag numera alltid har ett fulladdat batteri och alltså helt gratis ström. Det fungerar alldeles utmärkt och jag får ström till lampor, dator, en liten tv mm.

Husvagnssemester

Stadscamping har jag också med framgång provat på ett antal gånger. Reglerna för att parkera med husvagn är olika i de flesta städer men bara man inte kopplar ifrån vagnen från bilen så räknas det för det mesta som ett ekipage och de parkeringsvakter jag frågat brukar säga att jag får parkera så med samma regler som gäller för personbilar. Men även här är det bäst att fråga för reglerna skiljer sig som sagt åt. Jag har bott så här tillsammans med någon kompis eller själv i många städer hittills utan problem. I och för sig så är det kanske bekvämare att bo på hotell men med tanke på alla pengar man sparar är valet för mig ganska lätt.

De där 25 000 jag sparade ihop den där gången har gett mig väldigt många dagars semesterboende och jag har många fina minnen från skogar, hamnar och städer. Ibland själv, ibland med en vän och ofta med mina två katter som är väldigt glada att slippa de där kattpensionaten. Billigare semestrar än detta får man leta efter.


Förra sommaren körde Uffe en lång runda ner igenom Europa på moped. Där kuskade han runt med tält och bodde på billiga capmingplatser. Med full tank på fem liter kom han 25 mil och moped går som cykel på de flesta färjor, och cykel är gratis. För att läsa mer om den resan, eller andra äventyr, besök Uffes underbara blogg www.minhusvagn.com