Smarta sätt att tjäna pengar på internet

Det är tuffa tider på arbetsmarknaden och de flesta känner någon som har svårt att få ekonomin att gå ihop. För den påhittige som har lite tid över finns det möjligheter att skapa extrainkomster på olika sätt genom att använda sig av internet. Det kan dock vara klokt att se kritiskt på löften om att tjäna guld och gröna skogar mot en minimal insats: en bra början är att endast hoppa på erbjudanden som inte kräver investeringar för att få delta och att se dessa möjligheter som en lönsam hobby till skillnad från ett heltidsjobb. Jag vill våga påstå att alla har åtminstone någon talang, egendom eller kunskap som kan förvandlas till en inkomst.

Frilansa

Det är många människor som drömmer om att vara sin egen chef nuförtiden men som inte nödvändigtvis har tålamod att bli entreprenörer på heltid. Har man talanger och kunskap som går att monetisera så rekommenderar jag att bli frilansare. Erbjud dina tjänster via frilanssajter som Elance.com och oDesk.com och ansök om annonserade jobb som du kan göra hemifrån. Gör du ett bra jobb har du chansen att få flera jobb och till och med kunna jobba på heltid som frilansare utan att själv behöva bli involverad i aktivt nätverkande som traditionella frilansare måste göra.

Sälj – Översloppsprylar eller hantverk

Denna kategori verkar kanske lite översimplifierat, men faktum är att de flesta människor som inte är minimimalister till naturen oftast har överskott av prylar eller kläder hemma. Sälj via nätet på sajter som Blocket.se och eBay för att nämna två eller ifall du rent utav har en talang där du tillverkar dina egna hantverk, smycken etc. så rekommenderar jag sajten etsy.com där många människor har lyckats tjäna storkovan genom att ta emot beställningar och sälja sina hantverk.

Betalda Undersökningar

Att bidra med sitt eget tyckande och tänkande genom att delta i undersökningar på internet kan vara ett roligt sätt att tjäna ihop ett extra bidrag till hushållskassan. En uppsjö av svenska och utländska siter finns att anmäla sig till för den som vill prova på detta – de seriösa tar inget betalt för ditt deltagande i form av exempelvis medlemsavgifter, utan betalar istället dig för din åsikt, och redovisar villkoren tydligt. Företag som arbetar med marknadsundersökningar söker ständigt efter folk som kan hjälpa dem att kartlägga kundbehov och synpunkter på olika produkter, för att på så sätt förstå marknaden bättre.

Frågorna i en sådan undersökning kan handla om allt möjligt: från vilket kaffe du helst dricker till var du helst handlar, och du kan svara på undersökningen var du än befinner dig så länge du har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Genom att delta i flera paneler ökar förstås möjligheten att tjäna pengar, men oftast är ersättningen per undersökning begränsad till 50 kr eller strax däröver. Det är också vanligt att betalningen utgörs av presentkort eller andra premier, så fundera på vilka erbjudanden som passar dig bäst innan du sätter igång.

Om du vill delta i betalda undersökningar kan du registrera dig här!

Bli en affiliate

Om du har en egen hemsida eller blogg under en egen domän, kan ett så kallat affiliate-program vara något för dig. Det innebär att annonsörer matchas med dig och betalar för klick eller försäljning som drivs ifrån din site till deras genom att deras annonser får synas på din hemsida eller blogg. Det finns flera svenska affiliate-nätverk att ansluta sig till, med varierande nivåer och typer av ersättning, men de har gemensamt att trafik som genereras ifrån din hemsida betalas i pengar och oftast månadsvis. För att förutsättningarna för att dina besökare ska klicka sig vidare till en annonsörs sida ska bli så stora som möjligt, brukar det vara bra om de annonsörer som du väljer delar din målgrupp eller intresseområden.

Lektioner – Förvandla din hobby till ditt jobb

Sysslar du med en hobby som du skulle kunna tänka dig att lära ut åt andra. Kan du exempelvis spela gitarr, är du en skicklig kock eller pratar du möjligtvis ett språk som du skulle kunna lära ut åt andra människor? Sätt en annons i en tidning eller online där du erbjuder dina tjänster och gör några uträknigar på hur mycket tid du sätter ut för att tjäna en viss summa.

Skriv för brinnande livet

Vill du berätta just din historia till världen? Har du en hobby som du är passionerad över och skulle kunna tänka dig att blogga om? Skulle du kunna driva en poesiklubb online? Skriva en dietbok? Vad det än är, ifall du kan skriva eller tycker om att uttrycka dig med ord, så finns det bra sätt att tjäna en passiv inkomst på ditt skrivande. Personligen har jag publicerat en e-bok som inte har sålt i ett överväldigande antal exemplar, men med tanke på att den omfattar 35 sidor och är skriven på tre dagar, är varje royaltyslant som dämpar in på kontot extra pengar.

Det finns förstås flera andra sätt att tjäna pengar hemifrån men som med i stort sett allt i denna värld så krävs en ordentlig insats för att kunna tjäna pengar. Insatsen är oftast i form av tid, kreativitet och energi. Och som det gamla talesättet säger: om ett erbjudande ser ut att vara för bra för att vara sant, är det förmodligen det, så ta det säkra före det osäkra.

Lycka till med din extrainkomst på internet!