Jobb för pensionärer

Många längtar efter pensionen – dagen då väckarklockan inte kommer att ringa klockan 06.30, då man kan sitta i lugn och ro och läsa tidningen och dricka en god kopp kaffe. Men det finns även många som saknar sitt arbete, att ha någonting att göra, att bidra, att utvecklas. Dessutom kan det ofta bli en chock när man går från heltidslön till sin pension, även om man har pensionsparat.

Jobba som pensionärJag möter många pensionärer som önskar att de kunde få jobba längre, inte heltid, men då och då, för att hålla igång, umgås och tjäna lite extrapengar på samma gång. Därför har jag skrivit ihop en lista på lite olika jobb man kan göra som pensionär, beroende på vad man har för intressen. Jag hoppas att den här listan ger lite ideer, och skulle mycket gärna vilja höra från dig som har ytterligare tips på passande jobb.

Få betalt för din åsikt

Rapporter visar att många pensionärer inte känner sig hörda, att de känner sig bortkopplade från samhället i och med sin pension. Detta kan vara en mycket jobbig känsla, framförallt eftersom man fortsätter bidra till samhället, både politiskt, socialt och ekonomiskt och då förtjänar att bli lyssnad på.

Att skicka in insändare till tidningar är ett bra sätt att bli hörd på, men jag vet flera pensionärer som skickat in insändare om och om igen utan att bli publicerade. Dessutom tjänar man ju inga pengar, även om insändaren hamnar i tidningen. Men det finns ett annat sätt..
Man kan faktiskt tjäna pengar på att ge sin åsikt genom att fylla i så kallade ”betalda marknadsundersökningar”. I korthet så betalar företag för att få veta vad människor tycker om till exempel deras nya produkt, en ny reklamfilm eller tjänst. Allt man behöver för att delta är en dator med internetuppkoppling. Om du vill registrera dig för att göra betalda undersökningar och tjäna lite extrapengar kan du registrera dig här:

Skriv en bok

Jobba som pensionär - skriv en bok!
Detta är något jag gång på gång uppmanat min pappa till, och han har faktiskt börjat (efter mycket tjat). Först hade han många ursäkter ”jag kan inte skriva”, ”det är ett för stort projekt” och ”jag har inget intressant att säga”. Men saken är den att min pappa har haft ett äventyr till liv. Han har rest mer än någon annan jag känner, upplevt andra världskriget och andra historiska händelser, sett hur samhället har förändrats. Bara det faktum att han var med när den första datorn och mobiltelefonen kom! Detta är jätteintressant för yngre människor idag, vars liv präglas av modern elektronik.

Dessutom älskar min pappa att berätta historier om sina äventyr när vi är i sociala sammanhang. Och nu har han alltså börjat skriva på boken och med min uppmuntring hoppas jag den kan bli klar till jul. Man får ju ingen direkt ersättning för att skriva en bok, och kanske ingen ersättning alls. Men det är ett bra sätt att hålla igång på, och kanske är det just din historia som ett bokförlag vill publicera. Och då vet man ju faktiskt inte hur mycket pengar det kan bli!

Jobba som revisor/bokförare

Vem som helst får kalla sig revisor och bli så kallad lekmannarevisor. Om du är bra på matte kan du alltid ansöka att bli revisor för till exempel fotbollsklubbar eller andra mindre organisationer. Då får du sitta med på möten, träffa människor och tjänar några slantar på vägen.
Som revisor gör man ett mycket viktigt jobb och du kommer känna dig mycket uppskattad. Ring upp organisationer i ditt närområde och hör dig för om någon söker en revisor på deltid. Du kan alltid vara revisor för fler än en organisation om du vill jobba och tjäna mer.

Skaffa dig en hobby

Sälj hemmagjorda kort
Ni har säkert hört den förr (irriterande), och undrar hur en hobby skulle kunna dra in pengar? Men, beroende på vad det är du gör kan den faktiskt det. Är du till exempel duktig på att måla, dreja, pyssla, sticka eller brodera kan du göra din hobby till en inkomstkälla genom att sälja dina verk. Börja med att göra ett par stycken, ta med dem och gå runt i inredningsaffärer i centrum för att kolla om det finns några butiker som är intresserade av att återsälja dina saker.

Hemmastickade ylle- mössor, halsdukar och tröjor är jättemodernt och populärt bland unga idag så är du duktig på att sticka har du stor möjlighet att tjäna lite extrapengar. Fråga gärna butikspersonalen vad som säljer bäst och fokusera på detta.

Läxhjälp/Språkhjälp

Jobba som pensionär - läxhjälp
Att jobba som läxhjälp kan vara oerhört givande när man ser hur ungdomarna utvecklas och höjer sina betyg. Detta är ibland obetalt men om du är duktigt och pedagogisk finns det många familjer som är beredda på att betala en slant för att stödja sina barn med deras skolarbete.
Vill du hellre jobba med vuxna kan du prova på att hjälpa invandrare som inte kan svenska att lära sig språket, och dessutom träffa massvis med intressanta människor.

Översättning

Om du är bra på engelska, norska, danska eller något annat språk kan du jobba som översättare via internet. Många sajter annonserar ut översättarjobb på frilans-basis – det vill säga du får betalt per artikel eller ord. Att översätta kan vara mycket intressant eftersom du lär dig mycket om olika ämnen medans du översätter och det brukar dessutom vara ganska bra betalt. Sök på ”swedish translator” eller översättare på Google så ska du se att du hittar en massa olika alternativ.

Jag hoppas att de här tipsen har gett dig några ideer för vad du kan jobba med efter pensionen och om du har fler tips får du väldigt gärna kommentera nedan!