SPARA PENGAR

Det kan finnas olika anledningar till att man vill spara pengar. Ofta sparar man för att kunna köpa något senare, till exempel till en semester eller en bil. Ibland sparar man för man helt enkelt vill minska sina utgifter och ha mer pengar att röra sig med och då måste onödiga utgifter bort. Ibland sparar man för att man måste, kanske har man lån eller kanske räcker inte ens inkomster hela månaden. Att spara pengar är inte alltid lätt, men vi hoppas att den här guiden kan hjälpa dig i ditt sparande.

Vilken information söker du?

• Hur börjar man?
• Hur gör man en budget?
• Vart ska man spara?
• Lista: Spartips
• Öppna ett sparkonto
• Vilket konto ska jag välja?
• När du har nått ditt mål
• Billig semester

Hur..


 

Hur börjar man?

För att orka hålla motivationen uppe när man sparar är det viktigt att man sätter sig själv ett konkret mål. Målet kan vara att till exempel kunna åka på semster till sommaren eller kunna betala av sitt lån. När ditt konkreta mål är satt är det dags att ta reda på hur mycket pengar du behöver för att åstakomma ditt mål. Hur mycket kostar den där semestern du vill åka på?

Vad sparar jag till?

Hur gör man en budget?

När du har räknat ut hur mycket pengar du behöver för att nå ditt mål bör du dela upp summan per månad så att du har klart för dig hur mycket du behöver lägga undan per månad för att nå ditt mål i en viss tid. Om du inte har en tidsram kan du hoppa över det steget och istället ge dig på nästa. För vart ska pengarna komma ifrån? Det bästa sättet att hitta onödiga utgifter är att göra en budget.

Det första du vill göra är att etablera hur mycket inkomster du har per månad. Oftast är lönen den främsta inkomsten men räkna även med eventuella bidrag och liknande. När du vet vad dina inkomster är bör du börja skissa ner dina fasta utgifter så som hyra, telefoni, el och andra räkningar. Glöm inte att ta med fasta utgifter som månadskort till bussen eller bensinkostnader.

När det gäller rörliga utgifter så som mat, kläder och andra prylar är det bra att först göra en uppskattning på hur mycket du tror att du spenderar. När månaden börjar se till att spara alla kvitton på alla inköp du gör, även om det är småsaker som en kaffe på stan. Efter att månaden är slut kan du lägga ihop alla dina kvitton och se den faktiska summan du spenderar på mat, kläder och liknande. Var det mer än du trodde? Det brukar bli så! Små kostander springer lätt iväg.

Gör en budget

Nu är det dags att utvärdera din ekonomi. Behöver du verkligen en take away kaffe varje dag när det ändå finns kaffe på jobbet? Kan du kanske börja laga mat hemma och ta med till jobbet istället för att äta ute? Behövde du verkligen den där blusen eller skjortan som du köpte? Vart kan du dra ner? Det gäller att vara hård mot sig själv om man ska få till ditt sparande.

Om du vill ha mer tips på hur man gör en budget ska du läsa den här artikeln.

Om du vill ha en budget kalkyl finns det en här från konsumentverket som är gratis.
 


 

Vart ska man spara?

Nu har du en överblick av dina inkomster och månadsutgifter och förhoppningsvis kan du identfiera områden där du kan dra ner. Men ibland behöver man lite hjälp på traven så därför har vi samlat våra bästa tips på hur man kan dra ner på sina utgifter. Om du följer dessa råd kommer du bli förvånad över hur mycket du kan spara.


Reklam tack!

Hitta erbjudanden

Att sätta upp en “ingen reklam tack”-skylt på brevlådan har blivit allt vanligare. Oftast slängs reklamen ändå vilket är dåligt för miljön. Men om man behöver dra ner på sina utgifter kan reklamen faktiskt vara till nytta. Väldigt ofta inkluderar reklambladen extraerbjudanden och kuponger, vilket kan vara oerhört bra speciellt när det gäller mat. Kolla noga igenom reklambladen och klipp ut erbjudanden och kuponger på mat som du ändå skulle ha köpt varje vecka. Men var försiktig, fall inte för onödiga erbjudanden och köp saker som du inte behöver bara för de är till ett förmånligt pris. Även annan typ av reklam kan vara bra som till exempel om det är en stor rea i någon klädaffär. Men som sagt, köp bara det du verkligen behöver.


Ärtsoppa idag igen?

Det är helt självklart att olika maträtter kostar olika mycket, och budgetmåltider brukar förknippas med en torftig soppa med skorpor. Men det behöver faktiskt inte vara tråkigt för att det är billigt. Här gäller det att vara påhittig! De flesta familjer brukar ha ett antal rätter som serveras om och om igen. Ibland kanske ett nytt recept inkluderas som hänger med ett tag men man orkar ju faktiskt inte hitta på något nytt och spännande varje dag. Framförallt kanske man inte har tid.

Vårt förslag är att du sätter dig ner och skriver en lista på de måltider som brukar serveras hemma hos dig. Räkna sedan ut vad varje måltid kostar genom att titta på kvitton och räkna med varje ingrediens. Du kommer förmodligen märka att vissa måltider kostar oerhört mycket mer än andra. Stryk sedan de fem dyraste rätterna från listan och introducera fem nya rätter som är snälla mot din budget. Det finns mängder med källor på internet med tips på billig och god mat, och omväxlingen kommer säkert bli uppskattad både i din familj och för dig själv.

Om du vill ha tips på god, enkel och nyttig mat ska du läsa de här recepten:

Hemmagjord wrap med kikärtsröra | Potatis- och löksoppa, pannkakor & omelett | Smulpaj med vaniljsås

Släck törsten

Släck törsten

Det finns inget värre än att gå omkring och vara törstig. Ofta är det första man gör att rusa in på 7eleven eller Pressbyrån för att köpa en dricka. 20 spänn för vatten? Nej tack! Var förberedd och ha alltid med en flaska vatten i väskan. Du kommer slippa onödiga utgifter och antagligen dricka mer vatten, vilket är bra och nyttigt för dig! Fyll på flaskan hemma eller på jobbet så fort den börjar bli tom.

Det svenska vattnet är ett av det bästa i världen så utnyttja det faktum att vi har rent, gott och gratis vatten i kranen. Om du tycker vanligt vatten är tråkigt kan du göra saft eller citronvatten i din flaska. Om du har glömt din flaska hemma och törsten kommer gå in på ett kafé och be om ett glas kranvatten. De kommer givetvis att säga ja. Pinsamt tycker kanske du, ekonomiskt tycker vi!


Mat för en jätte

När du lagar mat – laga mycket! Väldigt ofta används inte allt som är inhandlat så det är lika bra att använda upp allting och laga så mycket mat som du kan. Frys sedan in det som blir över så har du fixat middag för framtida kvällar. Det slängs otroligt mycket mat både i Sverige och utomlands varje år, vilket är dåligt både för miljön och ekonomin. På sidan Släng Inte Maten finns jättemånga bra recept på mat man göra utav rester.


Take away – hemifrån

Det här är kanske självklart för många, men det gör så stor skillnad att det tåls att nämnas igen. Ta med lunch hemifrån till jobbet! Att äta lunch ute kan bli löjligt dyrt, speciellt om man beställer dricka. En grekisk sallad som ute kan kosta så mycket som 120 kronor kan du göra hemma för mindre än halva priset. På sommaren kan du dessutom ta med din medhavda lunch till en park om du inte vill sitta på kontoret och äta.

Klicka här för vår "äta hemma" guide.


Kaffesugen?

Kaffelattemodet

Att gå omkring med en take away kaffe i handen är mer än bara en kopp kaffe. Det är mysigt och känns till och med kul. Innan nämnde vi att du bör skippa take away kaffet om du ändå har gratis kaffe på jobbet och billigt kaffe hemma, men för dig som helt enkelt inte kan låta bli en take away kaffe på väg till jobbet har vi ett annat råd: investera i en muggtermos som du kan fylla på med kaffe hemma och sedan ta med och mysdricka på bussen, stan eller vart som helst. Detta är bra för plånboken och för miljön. Och inte bara det, det har blivit något av trend och det finns därför jättesnygga termosmuggar att köpa.


Investera i en symaskin

Att lära sig sy kan vara guld värt för ekonomin. Det innebär inte bara att du kan få saker att hålla längre genom att laga och lappa saker som har gått sönder, det betyder även att du kan sy om kläder som är för stora eller ibland för små. Blir du bjuden på fest och har inget att ha på dig? Piffa upp en gammal klänning genom att sy upp den och sy på en ros eller volang, eller varför inte köpa ett härligt tyg och sy en helt ny outfit? Ingen risk att någon annan har samma och vi lovar att det kommer att kännas ganska bra att svara ”jag har sytt den själv” när någon frågar vart du har köpt din klänning. Kanske får du till och med en beställning!

För tips på hur man kan styla om sina kläder, klicka här.


Halv åtta hos mig

Halv åtta hos mig

Att gå ut och äta är förståss en av livets härliga stunder. Men en nota från en restaurang brukar kännas rejält i plånboken. Vi rekommenderar att istället ordna ett ”halv åtta hos mig”-tema bland dina vänner. Varje lördagkväll i en månad turas ni om att bjuda på middag, kanske under speciella teman. Man kan givetvis skippa betygsättningen för fredens skull!

Bokbytardagar

Att läsa är en ganska billig aktivitet, även om man skippar biblioteket och köper sina böcker, framförallt om det är pocket. Men när en bok är utläst brukar den hamna i hyllan där den förmodligen stannar i år och dagar. Varför inte ordna bokbytardagar inom vänkretsen eller grannskapet? Alla tar med sig sina utlästa böcker, skriver en rad eller två om dem och kan sedan byta dessa mot helt nya böcker. Tänk efter, du har säkert minst 10 böcker i bokhyllan du inte längre vill ha och vips så får du 10 helt olästa böcker. Du kommer aldrig behöva köpa en bok igen i hela ditt liv!


Många bäckar små…

Kanske det äldsta och mest kända spartipset: investera i en spargris! Detta kräver en hel del disciplin. Varje gång du kommer hem töm din plånbok på enkronor och femtioöringar men lämna kvar tior och femmor. På så sätt känns det inte som att du blir av med särskilt mycket pengar men som man brukar säga, många bäckar små blir en hel å. Det brukar dessutom kännas ganska skönt att bli av med de tunga mynten man sällan använder. Tänk på att spargrisen ska vara låst så att det inte är en vanlig skål för då är det lätt att norpa till sig några kronor när det behövs. När spargrisen är full ta med den till banken och växla in till sedlar som du kan sätta in på ditt konto.


Satsa på DIY

Do It Yourself

DIY är ett engelskt uttryck och står för Do It Yourself, alltså ”Gör det själv”. Uttrycket är förknippat med punkrörelsen i London på slutet på 70-talet då det användes i samband med punkmodet där man ofta ändrade kläderna själva med säkerhetsnålar och sax eftersom sådana kläder inte fanns tillgängliga att köpa.

Att göra saker själv är ett oerhört bra sätt att spara pengar på. Ibland glömmer man till och med bort hur mycket man göra själv. En av de gångerna då det verkligen kan vara värt att göra något själv är när man ska ge bort en present. Hemmagjorda presenter är mycket mer personliga och brukar uppskattas av den som får den.

Exempel på bra DIY presenter:

• En blomma eller ört i kruka från din trädgård där du själv dekorerat krukan
• Hemmagjorda ljus i gamla syltburkar
• Ett fotokollage på fina minnen som du och vännen delat, i en egenmålad ram
• En bok där du skrivit dikter, låttexter och citat som betyder något för dig och din vän
• En stickad mössa eller vantar i din väns favoritfärg

Klicka här om du vill ha fler DIY tips och titta på PanelSöks DIY video serie.

Sälj dina gamla kläder

Har du en hel påse kläder som inte längre passar eller som du inte längre gillar? Gå igenom dessa och fundera om det finns något av värde i påsen. Kanske finns det något som var lite dyrare eller något som rent av är vintage. Dessa saker kan du sälja på sajter som Tradera, Ebay och Blocket. Saker som en urtvättad H&M t-shirt kommer förmodligen inte att sälja så ge de överblivna kläderna till en klädinsamling.

Här får du några bra tips på hur man lättare får sålt saker på internet:

Ta snygga bilder och inkludera detaljer.
Se till att plagget är tvättat och väl struket när du tar bilden. Häng upp plagget på en galge mot en vit vägg eller dörr och använd den bästa kameran du har. Ta fotot på dagen så att det är mycket ljus och använd inte blixt.

Skriv en säljande beskrivning.
Inkludera ord som beskriver plagget så som färg, stil, märke och mönster. Om det är vintage ska du inkludera när plagget är från. Försök komma på ord som relaterar till säsongens trender som till exempel minimalistisk, boho eller rockig och inkludera dessa i titeln.

Ha med måtten.
Förutom att ha med storleken på plagget är det helt klart värt att ta fram måttbandet och inkludera måtten. På så sätt visar du att du är professionell och undviker besvikna kunder och dålig feedback. På en topp ska du inkludera bröst, ärm, längd och hals, på jeans: midja, längd och inre ben och på en kjol: midja, höft och längd.


Gratis är gott

Att spara kan kännas tråkigt, speciellt på helgerna då det kan kännas som att man är en fånge i sitt eget hem, men så behöver det inte vara. Det finns otroligt många utflykter man kan göra, helt gratis.

Vi nämner några exempel nedan:

Stranden

Förutsätter förståss fint väder. En utflykt till stranden brukar uppskattas av såväl vuxna som barn och är förståss helt gratis! Fiska krabbor, spela volleyboll, simma och bygga sandslott, det finns massvis av aktiviteter man kan hitta på nere på stranden. Självklart gäller medhavd picknick, termos och dricka för att hålla kostnaderna nere.

Museum

Många museer och utställningar har fri entré, perfekt om du är på budget. Lotsa omkring och bli inspirerad men undvik kaféet och turistaffären. Du behöver faktiskt inte ens ett vykort på en da Vinci tavla. Tänk istället på hur mycket du sparar, på ditt mål och hur underbart det kommer att kännas när du når dit.

Parker

Många svenska parker erbjuder mer än bara träd och gröna ängar. På sommaren brukar det finnas gratis event för både barn och vuxna. Annars finns det ju faktiskt inte något bättre än picknick på en filt i solskenet.

Naturen

Allemansrätten betyder att vår svenska natur är fri att besökas av vem som helst och detta ska givetvis nyttjas. Gå på en långhajk, plocka svamp och bär, utforska nya skogar. Frisk luft och motion - helt gratis.

Bibliotek

Gratis böcker? Ja tack! Att gå till biblioteket kan vara hur kul som helst, och behöver inte betyda en snabb visit och sedan hem igen. Stanna på biblioteket, upptäck nya böcker, kanske helt nya genrer, sätt dig i en fåtölj och börja läsa. Gå till bibblan och mys!


 

Öppna ett sparkonto

Att öppna ett sparkonto är mycket viktigt när du sparar. För det första kommer det hjälpa dig att inte impulsspendera dina sparade pengar, vilket är mycket lätt om de ligger på ditt vanliga konto. För det andra får du bättre koll på hur mycket du har sparat ihop, vilket hjälper motivationen. För det tredje får du bättre ränta på dina pengar! När varje månad är slut sätt in det belopp du har lyckats spara på ditt konto. Det kommer kännas jättebra att se kontot växa.

Vilket konto ska jag välja?

Det finns flera alternativ när det gäller sparkonton. Det allra bästa är att prata med din bank efter att du har gjort din budget. Vissa konton låser in pengarna i allt i ifrån sex månader till flera år. Dessa konton är bra eftersom räntan är mycket högre än på vanliga sparkonton men du kan som sagt inte röra pengarna under tiden de är låsta. Fundera på vad som passar dig bäst och ordna ett möte med din bankman.

När du har nått ditt mål

Grattis! Ditt hårda sparande har lönat sig och du har nått ditt mål! Hur ska du nu se till att dina pengar räcker så långt som möjligt? Att spara förändrar ofta ens uppfattning av pengar. När man märker hur mycket man kan spara på att göra små ändringar i sin vardag genom att leta erbjudanden och undvika onödiga utgifter är det svårt att gå tillbaka till sitt vanliga sätt. Och tack och lov för det! Varför betala mer när man kan betala mindre? Om ditt sparande var till en semester har vi några ytterligare tips för att få pengarna att räcka.


Billig semester

Strunta i paketsemestern och leta flyg och hotell själv! Skyscanner är en jättebra sajt där du kan hitta de billigaste flygen till massvis med destinationer världen om. Genom att boka genom skyscanner slipper du resebolagens extrakostnader och kan själv jämföra de billigaste flygen. På tripadvisor kan du hitta de mest populära och prisvärda hotellen, läsa recensioner och se bilder. Hur smidigt som helst!

En annan bra sak när man är ute och reser kan vara att skippa hotellen och istället försöka hitta en lägenhet som hyrs ut av en privatperson. Var noga med att kolla upp personen och lägenheten först, så att du inte blir lurad. Internet är bra för att kolla upp om någon annan har bott hos denne person och lämnat sitt utlåtande. Om du bor i lägenhet har du tillgång till kök och kan laga din egen lunch och middag och slippa turistpriser på dyra restauranger. Det brukar vara ganska kul att gå omkring i mataffärer utomlands eftersom de har så mycket annorlunda och roliga livsmedel. Oftast är både frukten och grönsakerna mycket godare än hemma.


Klicka här för fler tips på en billig semester.

Vi hoppas att vi har gett dig lite hjälp på vägen i ditt sparande. Om du har fler tips får du gärna kommentera nedan så inkluderar vi dem. Och framförallt, lycka till och glöm inte att den som spar han har!

För fler artiklar om sparande läs:
Hur sparar man pengar?
9 enkla knep för att minska sina utgifter
Så drar du ner på vardagskostnaderna
Stå emot impulsköpen
Sänk kostnaderna i hemmet