Budgettips för föräldrar

Den budgetsmarta frilansjournalisten Marja Beckman delar med sig av sina tankar kring föräldraskap och utgifter. Navigera direkt till hennes spartips:

Aktiviteter
Resor
Mat
Gratisprover Baby

En sport att vända på slantarna

Kläder, kläder, överallt kläder. Borden dignar av allt från oanvända bebispyjamasar till urtvättade favorit-t-shirts. Det mesta är mycket välbevarat, särskilt till priset om högst några tior per plagg. Det är trångt i gångarna mellan klädborden. Mängder av föräldrar gräver efter just sitt barns storlek. Många bär stora blå Ikeakassar som snabbt fylls. Det är ju så billigt, så man kan passa på att köpa några extratröjor att ha på förskolan.

– Jag är inte här för att jag inte har råd att köpa nytt, men jag tycker ju att det är så roligt, säger en kvinna vid min sida, som om hon vill manifestera att hon minsann inte är FATTIG eller SNÅL. Det är inte första gången jag hör en sådan replik. I mångas ögon är begagnat synonymt med sämre, trots att små barn sliter så lite på sina kläder att de ofta kan ärvas flera gånger om.

Varför köpa nytt?

Enligt Swedbanks beräkningar kostar ett barn 1,4 miljoner kronor fram till 18-årsdagen. Det första året ska vara dyrast om man tittar på utrustning och föräldrarnas inkomstbortfall. Jag tycker att det låter konstigt. Det är förvisso sant att man som förälder är lite mindre flexibel på arbetsmarknaden, men jag märkte ingen dramatisk utgiftsökning när jag fick barn. Jag gissar att beräkningarna bygger på att man köper allt nytt. Själv har jag lånat och ärvt spjälsäng, barnstol och högvis med kläder. Jag behövde inte ens be om det, arbetskamrater och vänner var lyckliga över att deras källarvärmare kom till användning igen. Sedan sålde jag minstingens urvuxna kläder på en klädbytardag och var löjligt nöjd med mig själv för att jag lyckades gå plus minus noll. Trehundra in för sålda bebiskläder, trehundra ut för en kasse med byxor, tröjor och galonisar i större storlekar. Okej, allt är inte som nytt, men barn behöver många ombyten.

När jag hittar fina, lindrigt använda märkeskläder för en bråkdel av butikspriset tänker jag att jag kan använda pengarna jag sparade till något annat roligt. Jag har dock förstått att alla inte tänker som jag. En gång påpekade en mamma att en fin märkesoverall jag kommit över för en spottstyver var fjolårets modell (underförstått att så omoderna kläder inte passade hennes barn).

Betyder det här att jag är snål? Jag får ibland intrycket att folk är så rädda att någon (grannen? Andra föräldrar i parken?) ska tänka att ”där går en förälder som inte tycker att deras ungar är värda det bästa”. Det är en konsumtionskultur som triggar folks dåliga föräldrasamvete.

Bättre för miljön

Det gäller att hänga på låset! Kön utanför ringlar sig lång redan innan klädbytardagen öppnar i Fruängen i Stockholm.Kanske handlar det om vilken uppfostran och bakgrund man har. Själv skulle jag hellre säga att jag har blivit en jäkel på att inte leva över mina tillgångar. För jag skulle ju inte drömma om att säga åt mina festgäster att ta högst två skivor rostbiff var, som Ove i ”Solsidan”.

Jag kan ibland se det som en sport att leva på så lite pengar som möjligt. Att hitta erbjudanden och rabatter. Jag får rentav en liten kick när jag gör fynd. Visst kräver en liten budget lite planering, men ofta inte mer än att man väljer att storhandla i billigare affärer och fixa i ordning picknick i stället för att gå på kafé. Jag är definitivt inte typen som planerar julfirandet innan sommaren är slut.

Främsta anledningen till min konsumtionskritik är ändå att spara resurser på denna jord som våra barn ska ärva. Det går åt tusentals liter vatten, massor av olja och kemikalier för att producera nya kläder. Eftersom de begagnade kläderna har tvättats många gånger har en stor del av kemikalierna försvunnit och plaggen är således bättre för barnen. DET om något är väl att vara generös mot sina barn?

Det finns massor att göra för en småbarnsfamilj med liten budget, läs mina tips nedan

Aktiviteter

Låna böcker
Jag lånar massvis med barnböcker på biblioteket, det är bästa sättet att testa sig fram och få både koll och variation. Det går att få mejl med påminnelse om när lånen går ut och i de flesta kommuner är det ingen förseningsavgift på barnböcker. Det går också att låna dvd-filmer och spel, fast de måste oftast lämnas tillbaka i tid.

Gratis Museum
Många museer är gratis eller har billigt inträde. Den som har bonuskort hos exempelvis mataffärer eller elleverantörer kan ofta få bra rabatter till museer, lekland och annat som barnen gillar. Om de har matsäcksrum kan många slantar sparas.

Ta med fika
Om det är fint väder: ta med kaffetermos och köp festispaket i mataffären (eller blanda egen saft i flaska) och fika på en bänk eller i en park i stället för att handla något som är tio gånger dyrare på kafé. Under sommaren har min minitermos varit en kär vän i lekparken och på stranden.

Hemmapoppat till bion
Ta med egna popcorn eller godis till bion, eller ordna en extra mysig ”biokväll” hemma i soffan.


Resor

Passa på att vara katt- eller blomvakt hos vänner i andra städer när de är bortresta. För vänskapens skull kan det dock vara lämpligt att bjuda tillbaka om tillfälle ges, och kanske lämna lite toalettpapper och mat när man åker. Det går också att lånbyta bostad med andra familjer i Europa. Här är några exempel på bytessajter: HemByte.nu | HomeLink Sverige | Intervac


Mat

Baka bröd och odla grönsaker själv, i trädgården eller på balkongen. Själv har jag inte kommit längre än till en tomatkruka och lite persilja, men drömmen lever om att i sann downshifting-anda delvis ha självhushåll. Bara det känns roligt och inte bara blir ännu en stressande skrytprestation att visa på Instagram.


Gratisprover

Utnyttja det faktum att småbarnsföräldrar är hett villebråd för många företag. Från första graviditetsdagen vill såväl blöjföretag som försäkringsbolag och matleverantörer ha dig som kund. Våga vara otrogen och testa dig fram – och var försiktig med bindande abonnemang. Testa följande sajter:
Allt för Föräldrars Gravidpaket | Babytobe | BabyBoz | Gravidbagen

Till toppen