Äta ute eller äta hemma?

Vare sig man tycker om att laga mat eller inte, så håller nog de flesta med om att äta på restaurang är väldigt kul och skönt i det avseendet att man inte behöver leta fram ett recept eller försöka komma på en maträtt som alla gillar. Men fastän det det är skönt att inte behöva stressa vid spisen och istället låta någon anna sköta matlagandet så tycker oftast plånboken inte om att man går ut alltför ofta. Man kan säga att det finns både för-, och nackdelar med att äta ute och stanna inne.

Restaurangmat hemma

Personligen har jag en ganska så stor umgängeskrets bestående av vänner, familj, studievänner och kollegor, vilket innebär ett aktivt socialliv och som studerande vill jag inte sätta en alltför stor del av min månadsbudget på att äta mat som jag ha tillrett själv minst lika bra. Jag vågar påstå att man kan njuta av en måltid hemma minst lika mycket som man kan göra på restaurang. Vi ska ta ett närmare titt på hur hemlagat kan vara en lika rolig upplevelse som att äta på en restaurang.

Halv åtta hos mig
Äta hemma
Mitt första tips är att fixa restaurangkvällar hemma hos varann! ”Halv åtta hos mig”- konceptet har blivit populärt på sistone – inte enbart på TV – utan även bland vänner. Varför inte passa på att samla ihop ett gäng med folk och fixa eget. Vi människor brukar alltid ge det lilla extra när vi försöker imponera på vänner och bekanta, så varför inte ta vara på trenden och turas om med halv åtta hos mig-tema inom bekantskapskretsen?

För att kontrollera att det inte blir alltför dyrt så rekommenderar jag att man sätter upp en maxbudget för vad hela tillställningen får kosta. Kul, spännande och dessutom kan man komma undan med att spendera en i jämförelsevis liten summa än den summa som annars skulle ha spenderats ifall man hade gått ut och ätit några kvällar. Fördelen med att turas om är att man får ta del av andras mat och dessutom får man socialisera på ett helt annat sätt än om man hade gått ut och ätit.

Temakväll
Ifall man inte gillar tanken på att efterapa ett TV-program så föreslår jag att ordna helt vanliga tema-kvällar som t.ex. mexikanskt där alla själva får välja hur de fyller sina tacos och burritos. Eller varför inte ordna en sushi kväll där alla själva får rulla sia egna sushi. Det finns många bra sätt att förnya den traditionella hemma-upplevelsen och oftast blir det mycket roligare i goda vänners sällskap.

Att äta ute

Jag lever personligen enligt tumregeln att jag undviker att äta ute ifall jag har ont om pengar. Fastän man undviker att gå till den allra dyraste restaurangen så brukar ändå slutnotan landa på en summa som lätt skulle kunna täcka kostnaderna av en matkasse för en eller två personer i en vecka. Men trots att det finns många bra argument för att stanna hemma istället för att gå ut så finns det vissa saker som man helt enkelt inte kan uppleva ifall man stannar inne, som t.ex. en meny där komplexa och exotiska maträtter ingår. Därför tror jag att det är viktigt att unna sig en utekväll då och då och att det rentav kan vara bra för sinnet i och med att man får njuta av atmosfären samt välja vad man vill att någon annan ska tillreda för en.

Det kanske märks att jag personligen håller mer på hemlagat än restaurangmat, trots det brukar jag ta vara på chansen att unna mig en helkväll ute då och då och jag tror definitivt att det behövs och bidrar med energi för att klara av vardagssysslorna.