Vilken typ av nattjobb finns det?

Olika människor har olika dygnsrytm. Många människor fungerar bäst när de får vara vakna och verksamma under dygnets ljusa timmar, det vill säga "dagtid", medan andra fungerar bäst nattetid. En nattmänniska känner sig pigg och energisk när andra gör sig redo för att gå och lägga sig, men kan ha mycket svårt att komma upp på morgonen, när andra är pigga och redo för en ny dag. Nattmänniskan har helt enkelt en annan rytm! Det finns möjligheter att jobba natt för den som hellre är vaken när andra sover, och i denna artikel ska vi ta upp lite kring vad det innebär att jobba natt.

Vilken typ av nattjobb finns det?

Det finns behov av personal nattetid på många olika arbetsplatser. I första hand kanske du tänker på sjukhus och andra typer av vårdinrättningar, där det måste finnas personal och sköterskor dygnet runt, men även mackar, restauranger, hotell och tillverkningsindustrier har behov av nattpersonal. För att inte tala om vaktbolagen som har fått i uppdrag att bevaka och skydda alla olika arbetsplatser nattetid! Men så finns det andra typer av jobb som kan utföras på natten också. Att bära ut tidningar till exempel, eller att jobba som skribent och skriva på uppdrag.
Typer av nattjobb

Vad tjänar man?

Nattjänster finns som du förstår inom många olika yrkesgrupper, och lönen varierar beroende på vilket yrke det handlar om. Kassapersonal på en bensinmack kan exempelvis tjäna runt 17 000 kr per månad före skatt, medan en truckförare kan tjäna runt 27 000 kr per månad före skatt, på ett nattskift, när alla ersättningar och tillägg räknas med. I regel tjänar man något mer än på ett dagtidsjobb, då arbetstiden räknas som obekväm, och man får extra ersättning för det. Det finns också bestämmelser som reglerar hur många dagar per vecka som jobbet får pågå, och mer information om det hittar du hos de olika fackförbunden och på deras hemsidor.

Hur söker man ett nattjobb?

Jobben annonseras oftast ut precis som vanliga dagtidsjobb, via platsannonser hos olika förmedlingar som till exempel Arbetsförmedlingen, Jobrapido, Blocket Jobb med flera. Men det händer även att tjänsterna annonseras direkt på företagens hemsidor eller på den egna arbetsplatsens anslagstavla/intranät. Jobben söks också på samma sätt som ett dagtidsjobb, med personlig ansökan och bifogad meritförteckning, CV. Den som jobbar natt har ofta ett stort ansvar i att "hålla igång verksamheten" trots att chefen eller arbetsledaren inte är på plats, så därför kan det vara bra att förutom alla andra goda egenskaper, även framhäva att man är en ansvarsfull och självständig person. För hjälp med CV och meritbrev klicka här.

Hur är det att jobba natt?

Jobba natt
Beroende på inom vilken verksamhet man är anställd, kan det vara väldigt ensamt att jobba natt. De flesta bland ens familj och vänner jobbar kanske dagtid, och går och lägger sig när man själv är på väg till jobbet. När man kommer hem efter jobbet på morgonen är de på väg till sitt. Kanske är man också ensam på sitt arbetspass. På många arbetsplatser får man dock inte vara ensam av säkerhetsskäl, som till exempel inom tillverkningsindustrin. Där kan det, trots att det numera byggs in alla möjliga säkerhetsanordningar i maskiner och anläggningar, hända fruktansvärda olyckor, och möjligheten att förhindra dem, eller påkalla hjälp ökar, om fler befinner sig på arbetsplatsen samtidigt. Många upplever dock ett nattjobb som lugnt och behagligt, eftersom störningsmomenten är fler under dagtid, då fler människor är aktiva, både på den egna arbetsplatsen, och via kontakter med kunder och säljare.

Att jobba natt innebär också att man vänder på dygnet när det gäller sina matvanor. Det finns många artiklar på internet som handlar om just hur kroppen och metabolismen, det vill säga ämnesomsättningen, påverkas av att äta och arbeta under de timmar på dygnet som människan historiskt sett har präglats på att vila. Många kostrådsexperter varnar för att slarva med maten när man jobbar natt, och rekommenderar istället att man äter något lättare mål under natten, för att sedan äta en normal frukost efter jobbet innan man går och lägger sig. När man sedan vaknar, äts lunch, och till sist äter man middag på kvällen innan man går till jobbet. På så sätt kan man underlätta för kroppen både när det gäller att äta tillsammans med andra under lediga dagar, och att kunna smälta och tillgodogöra sig maten och näringen i den.

Nattjobb hemma?

Visst går det bra att jobba med vissa arbetsuppgifter hemma nattetid, men då handlar det ofta om jobb som du sköter hemifrån och därmed bestämmer själv vilka av dygnets timmar du vill utföra dem på. Att skriva artiklar eller copy på uppdrag är ett exempel på jobb som lika väl kan utföras nattetid som dagtid, hemifrån. Andra exempel kan vara jourtelefonverksamhet eller att delta i betalda undersökningar hos åsiktspaneler på internet. Men precis som att en arbetsgivare på en arbetsplats gärna ser att nattpersonalen är pålitlig och självgående, ställs kravet på den som jobbar hemifrån att man är strukturerad och inte har för vana att skjuta upp saker och ting. Ett tips kan vara att ställa i ordning en riktig arbetsplats hemma, och "gå till jobbet", även om det då bara handlar om att flytta sig från soffan till skrivbordet, eller köksbordet! Många tycker också att det känns bra att byta om och göra sig i ordning inför jobbet, även om man är hemma. Det blir en sorts mental förberedelse inför ett arbetspass som är lika viktig och effektiv, oavsett om arbetstiden är dag eller natt, eller om arbetsplatsen är hemma eller i arbetsgivarens lokaler!