TESTA PRODUKTER

Många företag använder sig av produkttestare innan de lanserar en ny produkt på marknaden. Det gör de för att de behöver veta vad konsumenterna tycker om produkten; smak, förpackning, konsistens eller hållbarhet, innan lansering. Vill du testa nya produkter som du oftast får behålla efteråt och samtidigt få en inblick i hur företag gör när de lanserar nya produkter? Dina åsikter är viktiga för företagen. Men det finns saker du behöver tänka på: vad innebär det egentligen att vara produkttestare? Vilka olika typer av produkttester finns det? Passar du som produkttestare? Och vad gör egentligen en Mystery Shopper?

Vilken information söker du?

• Vad innebär det att vara produkttestare?
• Vem passar som produkttestare?
• Vad ska man tänka på?
• Vad är det företagen vill veta?
• Vad ska man göra innan man börjar?
• Vilka typer av produkter får du testa?
• Får man behålla produkterna och får man betalt?
• Hur blir man produkttestare?
• Några företag som söker produkttestare
• Appar, Facebook och bloggare
• Test för familjer
• Vad gör en Mystery Shopper?
• JAG VILL TESTA PRODUKTER!


Vad..


Vad innebär det att vara produkttestare?

Företag behöver veta vad konsumenter tycker om deras nya produkter innan de lanserar dem på marknaden och det är där du kommer in i bilden. Det kan antingen vara företaget som marknadsför och säljer produkten som ber dig att testa den, men oftast är det ett företag som specialiserat sig på att genomföra produkttester åt olika företag som du kommer att ha kontakt med. De samlar in dina åsikter om produkten efter att du har testat den och sammanställer resultaten av testet. Det är viktigt att du ger din ärliga åsikt kring det företaget vill veta. Då vet de vad de kan ändra på för att få en mer attraktiv och användbar produkt som människor kommer att vilja köpa. Annars riskerar de att förlora massor med pengar på att lansera produkter som konsumenterna inte kommer att vilja ha. Något sådant kan innebära att företaget - varumärket och de andra produkter som de säljer ser dåliga ut och förlorar i värde. Det är därför din åsikt är så värdefull!

Produkttest TV

Företaget skickar ofta produkten hem till dig så att det blir så smidigt som möjligt för dig att testa den. Eller så får du en kupong mailad till dig som en pdf eller i vissa fall en mobilkupong, och information om i vilka butiker, till exempel ICA eller Seven Eleven, där du kan hämta ut produkten för att testa den. Det vanligaste är att du sedan får du ett formulär mailat till dig där du får tycka till om produkten. Eller så får du fritt från hjärtat skriva några rader och säga vad du tycker. En del företag vill gärna att du tycker till om produkten i sociala medier; till exempel om du har en blogg, eller på din Facebook-sida. På det sättet hjälper du dem med marknadsföringen av produkten när du sprider informationen om den till dina vänner. De vill ofta att du även inkluderar bilder av produkten och säger att du rekommenderar den. Men om du inte tycker om produkten är de naturligtvis gladare om du låter bli.

Vem passar som produkttestare?

Alla kan egentligen bli produkttestare och det krävs oftast inga speciella kunskaper utan bara att du är seriös och tycker att det är roligt. För att passa som produkttestare krävs det att du är intresserad av olika produkter, att testa dem och säga din åsikt. Att vara produkttestare passar verkligen dig som gillar nya produkter och produktutveckling och olika varumärken och tycker att det är spännande att se hur företagen arbetar med produktutveckling och hur det fungerar på marknaden. Det är viktigt att du ger din ärliga åsikt om vad du tycker om produkten, vad företaget skulle kunna göra annorlunda och vad de skulle behöva förändra eller förbättra för att du skulle köpa och använda produkten och dessutom; om du skulle rekommendera den till dina vänner.

Passar du som produkttestare?

Vad ska man tänka på?

Det är viktigt att du verkligen är intresserad av olika produkter, hur företag arbetar, hur marknaden fungerar och framförallt att säga din åsikt. Eftersom du kommer att avsätta tid på att testa produkten och sedan dela med dig av din åsikt till företaget utan att utom i enstaka fall få något betalt, förutom att du får behålla produkten. För att dina åsikter ska vara relevanta för företagen krävs det att du är seriös och verkligen vill ta reda på vad du tycker om produkten och sedan ge din ärliga, genomtänka åsikt till företaget som annars riskerar att lansera en dålig produkt och förlora stora summor pengar.

Var medveten om att du kommer att behöva avsätta både tid och engagemang som produkttestare. I gengäld är du först med det senaste och vet vad som är på gång på marknaden, du får vara med och påverka när du lämnar din åsikt och ibland kan du tjäna lite extra pengar eller samla poäng och få en större eller mindre gåva. Om det är väldigt dyrbara produkter som ska testat kan det hända att du blir erbjuden att köpa dem till ett reducerat pris för att sedan testa dem. Du ska aldrig betala aldrig för att göra produkttester. Om det är någon som ska ha betalt så är det du!

Vad är det företagen vill veta?

Företagen behöver dina åsikter för att veta om de behöver förändra produkten innan de lägger ned mycket pengar på att lansera den. Om det till exempel gäller smink kommer de att vilja veta saker som hur du tycker att produkten doftar, vad du tycker om konsistensen, hur länge du tycker att den sitter kvar i ansiktet och hur den känns på huden. De kanske också vill veta vad du tycker om de färger som till exempel läppsiftet kommer i, hur förpackningen ser ut och känns i handen, om den är lätt att applicera och så vidare. Gäller det mat vill de troligtvis även veta hur du upplevde produktens hållbarhet och så vidare. Det är också troligt att de även vill veta om du skulle rekommendera produkten till dina vänner och i sådant fall, varför?

Vad tycker du om..

Vad ska man göra innan man börjar?

Oftast kommer företaget som genomför produkttestet att be dig att fylla i ett formulär innan. En slags personlighetsprofil där du får svara på lite frågor som var du bor, hur gammal du är och vad du har för intressen. Det gör de för att de bättre ska kunna matcha olika tester av produkter med rätt personer som brukar använda produkten och som skulle kunna tänka sig att köpa den. Dina åsikter blir mer värdefulla om det är en typ av produkt som du brulkar använda och har kunskap om.

Läs mer: Testa produkter gratis
Vilka typer av produkter får du testa?

Du väljer själv vilka produkter du är intresserad av att testa och sedan får du produkten hemskickad. Det kan vara allt ifrån en chokladbit, till ett nytt hårschampo, en mascara, en mobiltelefon eller som i vissa enstaka fall – en bil. Om det skulle vara så att ett företag vill att du testar den nya modellen från Toyta, vilket faktiskt kan hända, ska du inte ha så stora förhoppningar om att få behålla bilen efteråt. Oftast handlar det om såkallade konsumentprodukter; mat, hygienartiklar, smink eller elektronik. Helt enkelt produkter som många människor använder i sin vardag. Du får sedan testa produkten och berätta för företaget vad du tyckte om produkten.

Det finns även företag som säljer lösningar inom data och IT som behöver hjälp med att testa sina system, databaser och lösningar. I det fallet krävs det ofta att du på något sätt är bekant med olika datormiljöer som till exempel Windows, eller är mer kunnig om olika dataprogram än så. Då kan du få testa system och skriva testrapporter. För den här typen av uppdrag får du oftast en timlön eftersom de är mer kvalificerade och kräver förkunskaper som ligger utanför bara intresse för och erfarenhet av en produkt.

Vila produkter får man testa?

Får man behålla produkterna och får man betalt?

Du får så gott som alltid behålla produkterna som tack för din insats. Det innebär att du ofta är först bland dina vänner med att ha de senaste produkterna och det kan i praktiken innebära att du får en ny mobiltelefon, Men det kan lika gärna vara färdigrätter, hårvårdsprodukter eller hygienprodukter. En sak som är säker är att du är den första som får testa dem.

Räkna inte med att du ska få betalt, det är mer regel än undantag att du får testa produkterna utan att få ersättning i form av pengar. En del företag betalar en summa för att du ska testa deras produkter. Om du får betalt är det ofta en mindre mer symbolisk summa och du kan inte tjäna några jättesummor som produkttestare. Däremot får du som sagt så gott som alltid behålla produkten och är först med det senaste. En del företag som genomför produkttester belönar dig genom att du får poäng som du sedan kan omvandla till belöningar. Det kan vara allt från skönhetsprodukter till flygbiljetter. Kom ihåg att du aldrig någonsin ska betala för att testa en produkt. Det är ju du som gör företaget en tjänst när du testar och tycker till om deras produkt.

Läs mer: Testa produkter - hur funkar det?

Att låta dig samla poäng istället för att betala dig pengar för att hjälpa till med produkttester och undersökningar är helt enkelt ett sätt för företagen att göra reklam för sina produkter och det blir ytterligare ett sätt att låta dig testa produkter. Det kostar inte företagen någonting att ge dig gåvor som de får gratis av företagen som anlitar dem för produkttester eller av andra företag som vill marknadsföra sig på nätet. Glöm inte bort hur viktigt jobbet du gör som produkttestare är och hur värdefull din åsikt är för företagen som annars kan förlora massor med pengar på att lansera produkter som ingen vill köpa. Vet ditt värde och att din åsikt verkligen betyder någonting. Och visst är det ju skojigt att få testa nya produkter som du får behålla och samtidigt samla ihop poäng som du kan byta in mot gåvor.


Hur..


Hur blir man produkttestare?

Ibland är det företagen själva, de som säljer och marknadsför produkterna, som anlitar produkttestare med det vanligaste är att det går via ett företag som har specialicerat sig på att hjälpa företag med att göra produkttester och hitta och anlita produkttestare. Många sådana företag hittar du genom att göra en enkel Google-sökning och helt enkelt skriva in ”produkttestare” i sökrutan. Sedan får du gå igenom de olika företagen och läsa om hur de jobbar med produkttester och vad de förväntar sig av dig som produkttestare och vad det innebär för dig att hjälpa dem. För det är verkligen det du gör, hjälper dem! Genom att läsa på företagens hemsidor får du en ganska bra bild av om just det företagets arbetsmetoder passar just dig, vilken typ av produkter du kommer att få testa och om du får behålla produkterna eller kanske till och med får betalt.

PanelSök letar alltid efter nya produkttestare - klicka här om du vill registrera intresse! Om du istället vill veta lite mer om hur man blir produkttestare ska du läsa den här ingående artiklen.

Några företag som söker produkttestare

Smartson är ett stort företag som hjälper andra företag att genomföra produkttester och hitta produkttestare. Hos Smartson kallas du för ”testpilot”. Som testpilot kan du få testa allt från ost, fryst pizza, gräsklippare, tvättmedel, bilar, kläder och antivirusprogram till datorn. För att bara nämna några. Så gott som dagligen lägger de upp nya test på sin hemsida som de behöver din hjälp med. Du anmäler ditt intresse för att testa en specifik produkt. Får du besked om att du är med i testet får du en kupong skickad till dig så att du kan hämta ut produkten i en butik och sedan är du igång. Smartson vill gärna att du sprider dina åsikter om produkten i sociala medier och det hymlar de inte med. De är ärliga med att det blir gratis marknadsföring för företaget och produkten. Liksom för Smartson själva. Efter att testet är klart lägger Smartson ut resultatet av testen på sin hemsida. Det vill säga en sammanställning av vad du och de andra testpiloterna har tyckt om produkten och om ni skulle rekommendera den till andra. Det kan vara spännande att se vad andra som har testat samma produkt tyckte. Om du är ensam om att ha upplevt något särskillt, eller om de flesta är överens med dig.

Din åsikt räknas

Det finns både svenska och internationella företag som hjälper andra företag med produkttester som kan vara relevanta för dig. Kanske vill ett företag i England som även säljer sina produkter i Sverige veta vad just svenska konsumenter tycker om deras nya produkt. Vad man gillar i ett land kan vara något som man inte alls tycker om i ett annat. Det kan ibland bero på kulturella skillnader. Därför kan det vara värt att även göra en Google-sökning på engelska och skriva in ”product tester” i sökfältet och leta dig fram därifrån.

Ett annat företag som genom för produkttester och söker produkttestare är Toluna, ett av PanelSöks samarbetspartnes. Där kan du registrera dig genom PanelSök och på så sätt visa ditt intresse för att delta i produkttester. I formuläret finns vissa frågor om dig och dina intressen. Det är för att företaget vill ”lära känna dig” och få en så bra bild som möjligt av vem du är och vilken typ av produkter du passar bäst för dig att testa. När du testar produkter via det här företaget får du poäng som du sedan kan omvandla till belöningar. Det kan vara allt från skönhetsprodukter till flygbiljetter.

Appar, Facebook och bloggare

Många företag använder sig av Facebook och sina Facebook-sidor för att hitta produkttestare när de ska lansera en ny produkt. Kanske finns det något speciellt varumärke eller produkt som du tycker om eller är intresserad av? Besök deras hemsida eller Facebook-sida och se om de söker produkttestare.

Många bloggare får produkter skickade till sig från företag och PR-byråer. Det får de för att företagen hoppas att de ska testa produkten, tycka om den och sedan lägga upp en bloggpost med en bild på produkten där de rekommenderar den till sina läsare. Hur mycket produkter du som bloggare får skickade till dig beror på hur många läsare du har. Företagen vill ju att så många som möjligt ska få höra om deras nya produkt. Det beror också på om du brukar skriva om produkter som du får skickade till dig. Vad för typ av produkter du får beror mycket på vad du bloggar om. Bloggar du mycket om skönhet är det troligast att du får förfrågningar om att testa just smink och skönhetsprodukter. Om du vill veta mer om hur man får gratis saker som bloggare bör du läsa den här artikeln.

Appen Freebee är en app som du laddar ned i din smartphone. Sedan får du genom appen erbjudanden om att testa olika produkter. När du anmäler dig till ett produkttest får du en mobilkupong, hämtar ut produkten i butik, testar och tycker till.

Test för familjer

´ Familjer kan testa..

Ibland behöver företagen familjer som testar produkter. Det rör sig ofta om produkter som ska användas av barnfamiljer såsom barnvagnar, blöjor, barnmat eller halvfabrikat som maträtter som är redo att värmas och som företagen hoppas att barnfamiljer ska tycka om och tycka förenklar vardagen. Det finns även tester som till exempel TV-bolagen gör, där de installerar någon form av mätintsrument i din tv för att kunna se vad du och din familj tittar på för program och kanaler. Det är ett sätt för tv-kanalerna att mäta tittarsiffror och populäritet för sina program. Det kan också handla om att ett el-bolag vill installera någon form av apparatur hemma hos dig för att på så sätt utvärdera hur olika hushålls elförbrukning ser ut. Googla dig fram till sådant som skulle kunna intressera dig och din familj, och se om det skulle passa er.

Läs mer: Få saker gratis!

Vad gör en Mystery Shopper?

En Mystery shopper är en person som på uppdrag av ett företag hjälper dem att testa hur kunderna upplever servicenivån i deras butiker, receptioner eller kundtjänster. Det gör de genom att gå till en butik och handla eller besöka en kundtjänst och sedan rapportera kring hur de upplevde det. Fick du bra service? Kunde de hjälpa dig? Blev du trevligt bemött? Allt sådant är viktigt för företag att veta eftersom de inte kan finnas på plats i till exempel alla butiker och utvärdera personalen och upplevelsen som kunden får. Då är det viktigt att kunna skicka dit någon ”under cover” så att säga som kan genomföra en shopping-upplevelse och sedan berätta om den. Vad kan de göra annorlunda för att du ska bli nöjd med till exempel servicenivån, eller för den delen hur det ser ut i butiken och hur lätt det är att hitta inne i butiken.

Uppdrag som mystery shopper får du nästan alltid betalt i pengar för. Googla runt och sök på ”Mystery shopper” så hittar du de företag som använder sig av hemliga shoppare och kan kontakta dem för att ta reda på mer om vad som krävs för att bli en bra mystery shopper och om det skulle passa dig. Better Bussiness är ett företag som använder mystery shoppers för att mäta hur nöjda kunder är när de använder sig av olika företags kundtjänster. Det kan handla om personliga besök i en kundtjänst, men också att du mailar eller ringer till en kundtjänst och sedan berättar vad du tyckte och vad som skulle kunna göras annorlunda. Eller förstås vad du tyckte var bra!

JAG VILL TESTA PRODUKTER!

Vill du bli produkttestare? Registrera dig genom att klicka på knappen nedan: