Så kan du tjäna stora pengar som ung

Som ung kan det vara väldigt svårt att skaffa en egen inkomst. För det första går man oftast i skolan vilket inte ger så mycket tid till arbete och dessutom brukar inte väldigt många arbetsgivare vilja släppa lediga tjänster till yngre personer utan vidare erfarenhet. Jag har själv varit med om detta, liksom många andra, och kan inte göra annat än att tycka att det är riktigt synd då många unga besitter stor kompetens och mycket engagemang.

Det jag fick söka mig till när jag ville flytta hemifrån och försörja mig själv i allmänhet var jobb som säljare. Självklart är det svårt att storsatsa på att bli butikssäljare och liknande i början eftersom de flesta jobb kräver erfarenhet, men det finns vissa enklare säljjobb som faktiskt ges till yngre. Jag jobbade till exempel som telefonförsäljare och Alexander Hävrén, som ni kan läsa lite mer om längre ned i bloggen, jobbar nu som säljare åt ett elföretag.

Många kanske inte tycker att det är världens drömjobb, men det är väldigt få som blir helt nöjda med sitt första jobb. Det gäller att ha vilja och kämpa sig fram i det relativt hårda arbetslivet. Sätter man dessutom ribban högt finns det faktiskt stora summor pengar att tjäna.

Alexander Hävrén, 19 år

Alexander är idag en framgångsrik säljare i unga år. Han har under en period jobbat som något vi i folkmun kallar för knacka-dörr-säljare åt ett elföretag. Han har jobbat sig upp med tiden och är idag ledare för ett helt eget team. När han började söka jobb var han väl medveten om att de tjänster som var enklast att få hade med försäljning att göra. Han gick därför in med en bra attityd och använde mycket social kompetens, något som är otroligt viktigt.

Något Alexander tipsar om för att bli en bra säljare är att ha otroligt mycket motivation, det mesta handlar om vad man har för inställning och hur man tänker om jobbet och ens egna prestation i allmänhet.

- Det funkar inte att tänka att man ska göra sitt bästa, man måste tänka att man ska vara bäst redan från början. Precis som i en fotbollsmatch. Du kan inte gå in och tro att du ska vinna, du måste övertyga dig själv om att du garanterat kommer vinna, säger Alexander.

Jag passade på att fråga honom om varför han skulle rekommendera andra ungdomar till att bli säljare.
- För att det är väldigt varierande! Du träffar otroligt mycket folk och ingen är den andra lik. Dessutom är det en väldigt bra erfarenhet till allt, säger han.

Detta är även något jag personligen håller med om! Om man inte skulle vilja jobba med försäljning i framtiden kanske man åtminstone har lärt sig tillräckligt mycket om det för att kunna sälja in sig själv till nya och spännande arbetsplatser.