Hobbyverksamhet - Redovisa

Tidigare har jag skrivit två inlägg om hur man startar och driver en hobbyverksamhet på ett bra och även korrekt sätt. Nu när året snart är slut och det senare är dags för deklaration är det också dags att berätta för er hur man redovisar en hobbyverksamhet!

Spara kvitton och fakturor

Som jag tidigare nämnt är det otroligt viktigt att spara alla anteckningar, kvitton och eventuella fakturor. Detta gäller vare sig du har fått överskott (alltså att du har tjänat pengar på din verksamhet) eller om du har fått underskott (att du med andra ord har gått minus på din hobby). Det ska du göra för att det ska vara möjligt för utomstående att kontrollera uppgifterna du lämnat om din verksamhet utan problem.

T2

Blankett T2Verksamheten ska redovisas på en blankett som heter T2, den skickas sedan in tillsammans med din vanliga inkomstdeklaration. Har du fler hobbyverksamheter måste du redovisa dessa på olika blanketter, de får alltså inte blandas ihop!
Om du fått underskott behöver du inte deklarera, det är då inte speciellt intressant för skatteverket. Men återigen – spara alla anteckningar! (Du kan läsa mer om underskott längre ned i inlägget).

Har du däremot fått överskott ska självklart skatt betalas, även dina egenavgifter. Sociala avgifter kallas det också, det är det som företagen betalar ut till sina anställda, men när man driver egen verksamhet får man helt enkelt stå för det själv. Det kan kännas lite surt, men kort förklarat går det i alla fall till bra saker till framtiden!

Om din verksamhet har gått ut på att sälja vilt växande bär, svampar eller kottar som du själv plockat behöver du inte skatta för den totala summan så länge den inte överstiger 12.500 kronor. Varför vet jag ärligt talat inte, men det är bra att hålla koll på, speciellt om det är det man valt att syssla med.

Underskott

Vid underskott behöver du som sagt inte betala några skatter, men du kan heller inte dra av från andra inkomster. Skulle du gå minus med 2000 kronor kan du alltså inte få tillbaka det på det du skattat på vanliga anställningar. Det enda du kan göra är att ta underskottet vidare år efter år tills du får ett överskott, då har du möjlighet att dra av det tidigare underskottet. Alltså:

2013: Du har tjänat 10.000 och haft utgifter på 11.000. Du har alltså 1000 kronor i underskott. Du tar då med dit detta till nästa år.

2014: Du har tjänat 12.000 och haft utgifter på 10.000. Du har alltså 2000 kronor i överskott. Men eftersom du hade 1000 kronor i underskott förra året dras detta av nu 2014 så att du i år bara behöver skatta på 1000 av de 2000 du har fått som överskott.

2015: Du har tjänat 15.000 och haft utgifter på 10.000. Du har ett överskott på 5000 kronor och eftersom du inte har underskott sedan tidigare år är allt som vanligt och du skattar alltså på dina 5000 kronor.