Så överlever du januari

För många är januari en riktigt tuff månad, ekonomiskt sett, eftersom det nästan alltid gått åt onödigt mycket pengar under juletiderna i december. Man köper julklappar i mängder, både mycket och dyr mat, kläder under mellandagarna och förmodligen en del drinkar under nyår. Man använder lätt mer än vad man egentligen har råd med eftersom det ändå ”bara är en gång om året”. Det slår dock tillbaka när det nya året börjar.

Självklart ska man helt enkelt bara ligga lite lågt med utgifterna i januari, det kan nog vem som helst räkna ut. Men här är i alla fall tre tips jag tycker är extra viktiga att tänka på:

Stanna hemma

Mysig hemmamiddag
Det bästa tipset enligt mig! Självklart menar jag inte att du ska stanna hemma från jobbet eller skolan. Men istället för att gå ut och shoppa loss på stan – stanna hemma (och håll dig borta från nätbutiker). Istället för att gå på bio – stanna hemma och se på en film tillsammans med familj eller vänner. Istället för att gå ut och äta på restaurang – stanna hemma och gör en riktigt mysig middag till dig själv eller till någon du tycker om.
Jag och min pojkvän har kört ganska hårt på det här sedan januari började och har sparat ganska mycket pengar på det samtidigt som vi fått lite kvalitetstid tillsammans.

Kolla igenom reklambladen

Reklam är så himla underskattat. När mataffärsreklamerna dimper ned i brevlådan – läs dem! Det är alltid ett flertal varor som har nedsatt pris under veckan och jag kan nästan garantera dig att du ändå tänkt köpa åtminstone en av de varorna. Visst handlar det bara om några kronor, men som jag brukar säga: många bäckar små…

Behärska dig när lönen kommer

Detta har inte jättemycket med själva sparandet att göra. Men när lönen väl kommer bör du se till att behärska dig. Många blir så exalterade över att äntligen ha pengar igen så att de går lösa i både klädaffärer och mataffärer. Det är verkligen jättedumt. Då blir det ju lika jobbigt i februari! Det bästa är helt enkelt att fortfarande hålla sig till budgeten.

Sist men inte minst vill jag bara avråda från SMS-lån och liknande. Många tror säkert att det är en bra lösning för att få lite extra pengar under januari som man sedan kan betala tillbaka i slutet av månaden. Visst funkar det säkert ibland, men ta för guds skull inte risken. Det är alldeles för många som hamnat fel, så var lite extra sparsam istället!