Åka buss till jobbet eller ta bilen?

När jag flyttade utomlands hösten 2008 på grund av studier så valde jag att sälja min bil istället för att betala dyra försäkringar och andra avgifter för den. Då jag drygt ett år senare återvände till min studiestad för att återuppta mina universitetsstudier på hemmafronten så bestämde jag mig för att försöka klara mig utan bil. Jag har inte ångrat mitt val av att vara billös sedan dess, men det beror mest på att jag bor väldigt nära centrum och alla tjänster och affärer som är viktiga för mig finns inom gångavstånd från min lägenhet.

En annan bidragande faktor till varför jag har valt att leva utan egen bil är för att jag bodde inom 10 minuters gångavstånd från min före detta arbetsplats och de gånger som jag har behövt åka buss eller andra former av kollektivtrafik har inte varit tillräckligt många för mig att skaffa bil igen. Skulle jag inte ha bott så nära min arbetsplats skulle det ha varit ett betydligt svårare val eftersom båda formerna av transport har sina för-, och nackdelar.

Kollektivtrafikens fördelar

Trots att jag är född och uppvuxen på landet där avståndet till affären, vännerna och civilisationen var så pass långt att jag var tvungen att färdas med bil, är jag numera en stor förespråkare för kollektivtrafik. Välfungerande kollektivtrafik som buss, tåg eller tunnelbana är skonsammare för miljön än att ta bilen i och med att det blir mindre koldioxidutsläpp per capita.

Slipp bensin, försäkringar och bilskatter
Det kan dessutom bli billigare i längden att betala för månads-, eller årspass än det vore att tanka bilen, betala bilskatt och försäkringar i ett helt år. Har man en lång väg till jobbet och inte har flera byten på vägen så är det även ett ypperligt tillfälle att göra saker som man annars inte har tid med, som att läsa, plugga eller jobba (för den som är arbetsnarkoman).

Utnyttja tiden på bussen
En annan stor fördel av att inte själv behöva vara alert och ta hänsyn till trafiken är att man gott kan ta en tupplur på vägen till eller från jobbet. När jag jobbade i London pendlade jag cirka tre timmar dagligen vilket gav mig mycket tid att läsa böcker, alternativt lyssna på ljudböcker. Jag skrev mycket och pluggade en hel del och på så sätt hann jag göra mycket jag annars inte skulle ha hunnit med ifall jag hade kört till jobbet varje dag.

Bil

Fördelarna med att åka med egen bil

Man kan själv bestämma när man åker iväg och behöver inte lita på att bussen går enligt utsatt tidtabell. Tyvärr har chefer oftast ingen förståelse om du kommer för sent till jobbet pga. förseningar i kollektivtrafiken. Åker du med egen bil behöver du inte trängas eller tvingas stå upp under rusningstid. Du undgår att sitta bredvid illaluktande eller högljudda passagerare som tar upp stort utrymme och du undviker att missa den sista bussen ifall den blivit inställd pga. att det är en helgdag eller av en annan anledning.

Det finns som sagt fördelar med bägge formerna av transportation, jag är personligen kanske inte så objektiv i den här frågan men ifall jag vore bilägare så skulle jag nog väldigt ofta köra istället för att gå, framförallt när det är dåligt väder. Som det är nu är jag i alla fall glad av att jag lyckas få motion dagligen och behöver inte oroa mig för de oundvikliga kostnader som bilägarskap medför.