Hur går en undersökning egentligen till?

Undersökningar är ett återkommande ämne på Panelsöks hemsida och jag har flera gånger bloggat om varför man bör delta i betalda undersökningar och jämfört olika sidor. Men hur går en undersökning egentligen till? Många tror att det bara är att låta några slumpvalt utvalda personer svara på lite frågor för att få fram resultat, men det ligger mer arbete och planering bakom en undersökning än så.

Målgruppen är otroligt viktig när man ska göra en undersökning. Om man ska undersöka något ganska brett som till exempel ”vem dricker mest alkohol?”, alltså hur gamla är personerna som dricker mest och är de män eller kvinnor? För att få ett bra resultat måste man då se till att fråga lika många män som kvinnor och lika många olika åldersgrupper. Om man frågar bara kvinnor i 20-årsåldern får man till exempel inte ens i närheten av ett korrekt resultat.

Mindre undersökningar är relativt lätta att göra eftersom man sällan behöver intervjua speciellt många och resultaträkningen blir inte lika långdragen. Men när man ska göra en mer omfattande och viktig undersökning krävs det både tid och precision för att få ett pålitligt resultat, speciellt om det ska visas upp i medier.

Ipsos

Ipsos är ett stort och känt internationellt marknadsundersökningsföretag som har sitt fäste i Paris. De finns i över 80 länder och i Sverige är de mest kända för sina opinionsundersökningar för partistödet. Med åren har de fått ett stort förtroende bland tv-tittare och läsare.

Bakom deras undersökningar ligger otroligt mycket arbete och planering. De genomför dryga 2000 telefonintervjuer med delar av det svenska folket varje månad för att se hur väljarna ändrar sig med tiden. Eftersom det är en så pass stor grej är de mycket noggranna och väljer sina målgrupper med omsorg. Det är till exempel otroligt viktigt att personerna som intervjuas faktiskt är myndiga medborgare eftersom deras åsikter annars inte räknas i de riktiga valen vilket då skulle ge ett oriktigt resultat.

Bildtext: En opinionsmätning från Ipsos 2013.