3 tips för ett billigare studentliv

Billigare studentliv”Det är inte lätt som fattig student” är ett uttryck jag hört ända sedan jag började gymnasiet och det sitter fortfarande i nu när flera av mina vänner pluggar vidare på universitet. Visst är det ganska svårt att få pengar över när månaden är slut, men det finns några knep som gör att man kan spara litegrann. Många bäckar små..

Köp begagnat

Detta rör inte gymnasieelever speciellt mycket eftersom man får läroböcker, det är däremot en ganska vanlig börda för universitetsstuderande. Böckerna man behöver till sina kurser är oftast svindyra och det är sällan det räcker med en bok. Eftersom man dessutom antagligen inte kommer behöva ha kvar böckerna när man är klar med sin utbildning är det lika bra att antingen låna om det är möjligt, eller kolla på marknaden för begagnade prylar. Det finns flera bra sidor att hitta läroböcker på, bland annat begagnadeskolbocker.se och såklart även på Blocket.

Dumpa busskortet

Majoriteten av studenter behöver åka en liten eller längre bit för att ta sig till sin skola och eftersom alla inte har fått sitt körkort blir det mycket bussåkning. Faktum är dock att busskorten är galet dyra och priserna kommer fortsätta stiga. Det klassiska tipset för detta är såklart att försöka gå eller cykla om det är möjligt. Ännu en positiv sak med det utöver att det är billigare är också att man blir betydligt piggare på morgonen. Har man alldeles för långt att åka kanske man kan försöka samåka med någon som har bil eftersom det är ganska mycket billigare att dela på bensin än att köpa nya busskort gång på gång.

Passa på att äta i skolan

Många i min klass under gymnasiet tog alltid med sig en massa pengar för att shoppa loss i cafeterian eller på ICA eller McDonalds som låg i närheten. Det var såklart för att det var ”godare än maten som erbjuds i matsalen”. Självklart är det värt att unna sig det ibland, men att lägga nästan en hundring på mat och mackor varje dag är ganska orimligt för en stackars liten studentkassa, något flera av mina vänner räknade ut i slutet av gymnasietiden. Att passa på att äta i skolan har dessutom sina fördelar om man bor ensam då mat är det som tömmer plånboken snabbast.