DELTIDSJOBB

Vad är ett deltidsjobb?

Deltidsjobb definieras som ett jobb där arbetstiden per vecka är 35 timmar eller mindre. Enligt Statistiska Centralbyråns rapport från 2011 jobbar 37% av kvinnor i åldern 20-64 år och 11% av män i samma åldersgrupp deltid. Deltidsjobb kan både vara ett val och ett måste.

Vilken information söker du?

• Varför jobba deltid?
• Hur jobbar man deltid hemifrån?
• Vad är fördelarna med att jobba deltid?
• Vilket deltidsjobb passar mig?
• Lista på olika deltidsjobb
• Viktiga saker att tänka på innan du börjar jobba deltid
• Hur ska jag ansöka om deltidsjobb?
• 5 frågor till en deltidjobbare


Varför..Varför jobba deltid?

Det finns olika anledningar till att folk väljer att jobba deltid. Några av de allra vanligaste är:


Mer tid till familjen. Många föräldrar väljer att gå ner i arbetstid efter att man har fått barn.
Större frihet. Alla trivs inte i det typiska 8.00 till 17.00 jobbet och vill själva kunna fördela mer av sin tid. Kanske har man en hobby vid sidan av som man vill ägna mer tid åt.

Man är student. Många studenter väljer att jobba deltid under sina studier för att dra in lite extrainkomster utöver sina CSN bidrag.
Man är pensionär. Också många pensionärer väljer att jobba deltid. Detta kan bero på ekonomiska faktorer eller att man vill ha något att göra under dagarna.

Extrapengar. Det finns även personer som väljer att ta ett deltidsjobb vid sidan av sitt heltidsjobb för att tjäna extra pengar.
Frilansare. Frilansare jobbar ofta deltid emellanåt för att tjäna pengar de perioder då man inte fått in tillräckligt med jobb.

Som nämnts är deltidsjobb ibland är ett måste och inte ett aktivt val. I svåra ekonomiska tider då arbetslösheten är hög kan ett deltidsjobb vara det enda alternativet när inga heltidsjobb finns tillgängliga.


Hur..


Hur jobbar man deltid hemifrån?

Den här artiklen handlar om personer som jobbar eller vill jobba deltid som egenföretagare d.v.s. inte om de som är timanställda av ett företag. Att jobba deltid för sitt eget företag blir vanligare och vanligare när andra arbetstillfällen och anställningsformer är svårare att hitta. Om man jobbar deltid som egenföretagare brukar hemmet vara den plats där jobbet utfärdas. Här tittar vi mer noggrant på olika deltidsjobb man kan göra hemifrån.

Jobba hemifrån
Vad..

Vad är fördelarna med att jobba deltid?

Det finns en hel del fördelar med att jobba deltid hemifrån. En av dessa är att ditt arbete blir väldigt flexibelt. Du har mer tid till dig själv, din familj och dina intressen och du kan själv välja vilka arbetstimmar du vill jobba. Genom att jobba hemifrån sparar du också en hel del pengar på resekostnader till och från en arbetsplats utanför hemmet. Men kanske det allra bästa med att jobba hemifrån är att du kan använda dig av din befintliga talang och kunskaper och tjäna pengar på det.

Om du funderar på att börja jobba deltid hemifrån bör du först ställa dig själv frågorna:

Vad är jag bra på?

Kan du t.ex. sy, skriva, ett speciellt datorprogram så som photoshop eller är du en mästare på att baka? Skriv ner alla dina talanger och kunskaper och fundera kring vilka av dessa du skulle vilja jobba med.

Har jag disciplinen?

Att jobba deltid hemifrån kräver en hel del diciplin. Det är lätt att man blir för bekväm hemma och blir distraherad av omgivningen, internet, TV:n eller en bra bok. Det finns ju ingen chef som säger åt dig vad du ska göra. För att hjälpa dig själv bör du göra ett litet hemmakontor i en hörna med ett skrivbord och en skön stol. Ge dig själv mål för veckorna och se till att du följer dessa.

Vet jag allt jag behöver veta?

Längre ner finns en lista med saker du bör tänka på innan du startar eget företag. Se till att allt är ordnat med innan du börjar.
Vilket deltidsjobb passar mig?

Nedan har vi samlat tips på deltidsjobb baserat på dina talanger och intressen. Hoppas att du hittar något som passar dig!

Är du en mästare i köket?

Starta catering

Om du har talang i köket så kanske du ska börja med att driva en catering-firma på deltid. Catering är bra eftersom du inte behöver en fysisk affär för att sälja dina smaskiga rätter eller bakverk. Först måste du bestämma vad du vill satsa på för produkt; bakverk, bröd eller hela middagar?

Om du är duktig på att baka kakor och tårtor börja med att fråga runt bland dina vänner om de behöver tårtor eller bakverk till barnkalas, fester, bröllop eller liknande. Om det går bra kan du börja sätta upp lappar i ditt närområde. Om detta inte räcker kan det vara värt att sätta upp en hemsida. Du kan lätt skapa din egna hemsida helt gratis på till exempel zoomin.se, wordpress.se eller n.nu. Om du föredrar att inte använda internet kan du alltid sälja dina bakverk på marknader eller events i ditt närområde.

Tips! Cup Cakes är jättetrendigt just nu – ju mera pastellfärgad garnering desto bättre.

Har du ett öga för fotografi?

Det engelska uttrycket ”the eye” översätts ”ögat” och betyder att man har speciell talang för fotografi. Om du har ”the eye” kanske du till exempel ser detaljer som andra inte ser.Bli fotograf Om du är duktig på fotografi finns det flera olika sätt att jobba deltid och tjäna pengar på. Här listar vi de vanligaste:

Bli eventfotograf – ta kort på fester, barnkalas, bröllop, sportevents och liknande. I början kanske du måste bygga upp en portfölj så be dina vänner eller barn att vara modeller. Sedan kan du skriva ut dessa och sätta in i en fin bok eller ladda upp bilderna på internet så att folk kan se dina konstverk. Även här funkar lappar i närområdet som en marknadsföringsteknik. För att bli eventfotograf krävs givetvis att du har en ganska bra kamera och det hjälper om du lär dig fotoredigering.

Tips! Ett helt gratis fotoredigeringsprogram heter Gimp och du kan ladda ner det här.

Sälj dina foton till databaser – företag behöver alltid bilder till sina hemsidor och ofta har de inte tid att organisera plåtningar själva utan vänder sig till så kallade stock photography sajter d.v.s. fotodatabaser. På dessa sajter kan du ladda upp dina bilder och får sedan betalt när ett företag laddar ner dem. Tänk på att du inte kan ladda upp vilka bilder som helst. Det bästa sättet att komma på vilken typ av bilder som funkar är att surfa runt på olika företags hemsidor och se vad som finns. Kontorsmiljöer är ofta populära, liksom bilder på personer i kostym som pekar eller gör någon annan gest.

Tips! Tänk på att bilderna ska vara oredigerade och i hög upplösning.

Vill du dela med dig av ditt liv? Tjäna pengar på att blogga

Om du svarade ja på frågan ovan då kanske du ska fundera på att börja blogga. Alla känner vi till hur framgångsrik till exempel Isabella Löwengrip har blivit på bara några år. Räkna dock inte med att tjäna pengar på bloggen de första månaderna, först och främst måste du bygga upp besökare till din blogg.

Du måste dessutom fundera på vad din blogg ska handla om; mode, skönhet, hälsa, konst, politik. Skapa gärna en snygg header till din blogg och använd mycket bilder. Det finns många sidor där du kan blogga gratis till exempel wordpress, devote och blogg.se. Om du vill ha fler tips på hur man blir en framgångsrik bloggare ska du titta på den här och den här atikeln.

Tips! Kommentera på andra bloggares bloggar för att skapa trafik till din egen blogg.

Gillar du barn?

Om du gillar barn kan du bli dagmamma eller barnvakt. Som dagmamma tar du vanligtvis hand om barnen efter att skolan är slut tills det att föräldrarna kommer hem från jobbet. Du kanske hjälper dem med sina läxor, lagar mellanmål eller leker.

Som barnvakt rör det sig vanligtvis om mindre barn och arbetstiderna är vanligtvis fredag och lördagkvällar när föräldrarna är borta. Om du har egna barn vet du att detta är ett ganska ansträngande jobb, det kräver mycket energi och kräver en hel del tålamod. Men då vet du också att det kan vara oerhört givande att jobba med barn, inte bara för plånboken. Glöm inte att det finns särskilda regler för dig som vill jobba med barn och unga och du måste begära ut ett registerutdrag från Rikspolisstyrelsen. Det kan du göra här.

Tips! Börja med grannarnas barn och be dem rekommendera dig till andra föräldrar!

Är du haj på datorer?Tjäna pengar på internet

Vare sig du är bra på att använda datorer eller bra på själva tekniken bakom datorerna finns det många deltidsjobb du kan göra. Om du är duktig på ett datorprogram som till exempel Adobe Photoshop så kan du annonsera dina tjänster på sidor som 50lappen.se eller frilansonline. Tänk även på att även om du kanske inte kan några program för tillfället kan man enkelt lära sig olika datorprogram tack vare videos på till exempel youtube.

Om du däremot är bättre på att ta hand om det som finns inuti datorn kan du starta en liten verkstad och reparera datorer. Sätt in en annons i lokaltidningen så ska du se att det ringer.

Tips! Man kan lära sig allt på internet! Google är din bästa vän för all dator relaterad information

Har du gröna fingrar?

Om du har gröna fingrar och dessutom en trädgård kanske du ska börja odla dina egna grönsaker och sälja dem. Det har blivit mycket populärt att köpa svenskodlade grönsaker och bär, och om du dessutom använder organiska produkter kommer dina grönsaker garanterat bli eftertraktade. Sälj grönsakerna på markander eller till grannarna, smakar de gott så kommer ryktet snart att sprida sig..

Tips! Sälj dina grönsaker i fina korgar så kommer de att se mer lyxiga ut. En lyxig morot, någon?

Gillar du att pyssla?Sälj dina grejer på nätet

Varför inte tjäna pengar på din hobby och börja sälja ditt pyssel? Vare sig du målar krukor, stickar vantar eller gör världens finaste äggkoppar kan du alltid sälja dem både offline och online.

Handgjorda saker är mycket populärt i ett hav av massproducerat gods. Om du vill sälja dina prylar offline kan du kanske börja med att ge bort några saker till dina bästa vänner och be dem nämna att du har gjort den när de har besök hemma. Du kan besöka marknader eller events för att sälja dina saker. Vill du sälja på internet kan sajter så som tradera, ebay eller blocket vara jättebra.


Tips! Sätt upp en gratis blogg där du kan marknadsföra dina produkter och länka till sidan där man kan köpa produkten!

Hatar du damm?

Då kanske du ska öppna en liten städfirma. Väldigt många tycker att städa hemma är det tråkigaste som finns och betalar gärna en god slant för att någon annan ska göra det. Du behöver städprodukter och dammsugare. Sätt upp lappar i närområdet eller sätt in en annanons i den lokala tidningen. Om du hellre gillar att vara utomhus kan du alltid tvätta bilar. Gå till väga på samma sätt som med städfirman eller ställ dig vid vägkanten med en stor skylt och sen är det bara att köra.

Tips! Hitta på ett snyggt namn till din firma och gör billiga visitkort på internet!

Duktig med ord?Tjäna pengar på att skriva

Då är internet en guldgruva för deltidsjobb. Både frilansonline och frilans annonserar ut skrivjobb dagligen men sök dig även till internationella sajter så som elance.com eftersom dessa ibland söker svenska skribenter. Ofta är det viktigare att ha exempel på tidigare texter, s.k. arbetsprov än ett vanligt CV. Bygg upp ett rykte och se till att dina arbetsgivare lämnar bra feedback så är chansen större för mer arbete.

Tips! Lär dig lite om SEO – då blir du mer eftertraktad för webb baserade skrivjobb

Är du händig?

Man behöver inte göra sina egna saker för att sälja dem på tradera, blocket eller ebay. Om du är händig kan du köpa gamla, söndriga saker på loppmarknad, t.ex. möbler, mycket billigt, laga dem, kanske måla eller lacka dem och sedan sälja för mera pengar! I England kallar man detta för ”upcycle” istället för ”recycle”. Alltså istället för att återvinna så gör man något ännu bättre än det var innan.

Tips! Att måla gamla bord och stolar vita är väldigt populärt just nu!

Något för djurvännen

När famlijer åker bort på semester behöver de ofta någon som tar hand om deras husdjur. Vare sig detta innebär att fylla på kattmat varje dag eller gå ut med hunden så finns det mycket extrapengar att tjäna, framförallt på sommaren. Börja med att fråga grannarna så ska du se att det sprider sig. Du kan även sätta upp lappar och lämna grannarna som referenser. Vissa familjer vill även ha hjälp med att gå ut och gå med hunden fastän de är hemma. Bra för dig – både pengar och motion!

Tips! Fixa billiga visitkort på nätet och ge ett par stycken till dina första kunder så att de kan dela vidare.

Ge din åsikt för pengarTjäna pengar på betalda undersökningar

Företag vill veta vad deras kunder tycker och tänker om deras produkter och betalar gärna en slant för att få den informationen. Genom att svara på undersökningar på internet kan du tjäna ihop extra pengar. Du kan få upp till 50 kronor per undersökning, ibland mer om det är en specialiserad undersökning och du tillhör rätt målgrupp.

Tänk på att ju fler undersökningsföretag som du går med i, desto mer pengar kan du tjäna. Om du vill prova kan du registrera dig med PanelSök, det är helt gratis och du kan börja direkt. Om du vill veta lite mer om betalda undersökningar innan du provar kan du läsa den här artikeln.

Tips! Fokusgrupper är en annan form av undersökning som är svårare att få men betalar bättre

Pedagogisk natur?

Bli stödlärare eller läxhjälpare. Att stötta och hjälpa elever som har det svårt i vissa ämnen kan vara oerhört givande. Allt eftersom klasserna växer så behöver många elever den där lilla extra uppmärksamheten för att klara vissa ämnen. Vad är du bra på? Matte, svenska, engelska? Vad det än är se till att du vet vilken nivå de olika årskurserna ligger på.

Du kan antingen gå igenom olika företag för att komma i kontakt med elever som behöver hjälp. Ett annat alternativ är att gå till skolorna i närområdet och prata med dem eller sätta upp lappar i området kring skolorna.

Tips! Fråga eleven exakt vad det är de tycker är svårt så får ni bättre fokus på lektionerna

Kan du fler än ett språk?

Varför inte erbjuda dina tjänster som översättare eller tolk? Översättarjobb kan du hitta på internet på sidor som frilansonline.se och frilans.se. Det är viktigt att du kan båda språken flytande i skrift och inte bara tal. Du kan dessutom jobba som tolk inom en rad olika yrken, det bästa är att söka på internet efter deltidsjobb för tolkar.

Tips! Se till att du har arbetsprover på dina översättningar som du kan skicka till potentiella arbetsgivare

MVG i syslöjd?Tjäna pengar på din design

Då finns det två saker du kan göra. Den ena är att starta en sykurs där ni träffas och du leder kursen. Ni kan ha olika projekt så som att sy barnkläder, kuddar eller varför inte aftonklänningar?

Om du dessutom har ett öga för design kan du alltid börja designa och sy dina egna kläder och sedan sälja dem på sajter som Ebay och tradera. Eller sätt upp din egen butik på ASOS Marketplace. Oftast måste man betala en del provision så se till att du räknar med det när du sätter priset för dina plagg.

Tips! Beskriv dina plagg på engelska om du säljer på Ebay så har du helt plötsligt en internationell kundbas

 
 

Viktiga saker att tänka på innan du börjar jobba deltid:

Skatt

Även som deltidarbetare måste du skatta på dina inkomster, men om du jobbar som egenföretagare kan vissa utgifter räknas som företagsutgifter och vara skattefria. Se till att du läser in dig ordentligt innan du börjar. Skatteverkets sida har mycket användbar information .

Försäkring

Det är viktigt att skaffa sig en försäkring om du startar eget företag. Företag så som Trygg/Hansa erbjuder försäkring till både privatpersoner och företag.

Din inkomst

Beroende på vad du väljer att göra bör du planera dina inkomster och utgifter noga. Om du är arbetslös bör du tänka på att du kan förlora en del av det ekonomiska stödet om du tjänar över en viss gräns, så se till att du vet att du kommer klara dig på pengarna du får in. Om du startar eget får du oftast räkna med att det krävs en liten investering innan du kan börja och att det kan ta tid att skapa rykte och marknadsföra sig innan pengarna kommer in.

Hur ska jag ansöka om deltidsjobb?

Om du inte vill starta eget men vill jobba deltid för ett annat företag kan du alltid registrera dig hos arbetsförmedlingen. Även bemanningsföretag så som Manpower erbjuder deltidstjänster. Alternativt kan du söka dig till jobbsajter som Monster och stepstone.

Det absolut viktigaste när du söker jobb är att du har ett snyggt och professionellt CV. Självklart ska du inkludera din utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet men glöm inte att nämna om du kan ett annat språk, datorprogram eller har gått en speciellt kurs eller har ett certifikat. Om du behöver hjälp med att skriva ditt CV bör du läsa den här artikeln Kolla även in de vanligaste intervjufrågorna så att du kan förbereda dig innan en arbetsintervju!

5 frågor till en deltidjobbare

Lisa Aronsson, 27 år från Malmö, jobbade deltid under sina universitetsstudier. När hon gick ut universitet för två år sedan har hon fortsatt jobba deltid vid sidan av sitt vanliga jobb.

Hur fick du ditt deltidsjobb?

Jag jobbade hårt med mitt CV för att det skulle vara så imponerande som möjligt. Eftersom jag inte hade så mycket arbetslivserfarenhet skrev jag med mina praktikplatser som jag gjorde under mellan- och högstadiet. Jag inkluderade även det faktum att jag bott i England i ett halvår och därför var väldigt bra på engelska. Sen gick jag faktiskt runt till olika butiker som jag gillade och pratade med ägarna och lämnade in mitt CV. Små företag annonserar inte alltid ut sina lediga platser så det kan vara bra att etablera relationer. Ingen hade något jobb att erbjuda mig just då men en månad senare fick jag ett samtal och fick gå på intervju.

Hur förberedde du dig för din intervju?

Jag försökte hitta så mycket information jag kunde om själva butiken, när den öppnades och vilken typ av kläder de sålde, vilka märken och så. Sen förberedde jag ett antal frågor som jag själv kunde ställa i slutet av intervjun för att visa mitt intresse. Jag läste även på internet om vanliga intervjufrågor och tänkte ut svar för dessa. En typisk fråga man alltid får är “Vad är dina starka och svaga sidor?”. Istället för att tänka ut något där och då är det bra att vara förberedd.

Vad är det bästa med att jobba deltid?

För mig vad det de extra inkomsterna. Som student är det alltid lite kämpigt med ekonomin men med mitt deltidsjobb kunde jag både resa och leva bekvämt under min studietid. Dessutom lär man sig mycket, och i slutändan är det ju arbetslivserfarenhet man kan stärka sitt CV med.

Vad är det sämsta med att jobba deltid?

I början så jobbade jag varje helg, men allt eftersom studierna blev svårare och tentor närmade sig fick jag dra ner timmarna till varannan helg. Det är ju såklart viktigt att man hinner med sina studier också, ofta studerar man ju för att kunna få ett bättre jobb i framtiden så det är lönlöst om all ens tid går till deltidsjobbet och man inte klarar sina studier.

Varför jobbar du fortfarande deltid?

Just nu så säljer jag mina kläder på Ebay och Tradera vid sidan av mitt heltidsjobb. Jag gör det både för att jag tycker det är kul, jag har ett stort intresse för mode, och för att det är skönt att få lite extrapengar i slutet av månaden. Allt jag tjänar på min e-handel lägger jag undan till resor, just nu sparar jag för att kunna åka till New York till hösten.