Behöver du pengar nu?

Behöver du pengar nu?Ibland kan man hamna i situationer då man behöver få tag i pengar direkt. Har man tur kan man kanske få låna pengar av familj och vänner, men ibland finns inte den möjligheten, och man behöver hitta andra sätt att lösa situationen. Varje dag lockas man via reklaminslag i media att ta dyra sms-lån. Det kan tyckas vara ett smidigt alternativ för att lösa ett visst problem, men som snabbt kan växa till ett än större problem, då räntan på ett dessa lån kan göra att summan som ska betalas tillbaka i slutet av månaden snabbt växer och blir ohanterbar. Att tjäna ihop stora summor på så kort tid för att undvika lån kan naturligtvis vara svårt, men det finns sätt att tjäna ihop mindre summor för att lösa en krissituation, som till exempel för att kunna köpa lite mat eller något annat man behöver. Här följer några av våra bästa tips.

Sälj sådant som du inte behöver längre

Visst, det är inget nytt, men det är ett av de oslagbart bästa tipsen. Det kan kännas som att man inte har något av värde att sälja kvar, men faktum är att det som kan kännas värdelöst för en person, betingar ett stort värde för någon annan. Det gäller allt från kläder, sportutrustning och hemtextilier, till husgeråd, modesmycken, leksaker och prydnadssaker! Rota igenom skåp och lådor och lägg allt som du kan avvara i en hög. Sortera igenom sakerna igen och gör en lista på vad du har, och vad du kan tänka dig att ta betalt för var och en av sakerna. Har du mycket småsaker, så kan det vara värt att ta mindre betalt för att sälja mer, snabbare. Sätt upp lappar, eller sälj på blocket eller tradera, men kom då ihåg att ta betalt för att täcka annonskostnaden också, eller anordna loppis hemma på gatan.

Panta dina värdesaker

Om man har värdefulla ägodelar som man inte riktigt vill göra sig av med, kan man prova att lämna dem till en pantbank. Då får man låna en summa som motsvarar det värde som pantbanken bedömer att dina saker har, och banken behåller alltså dina ägodelar som pant. Du får en bestämd tid på dig att betala tillbaka lånesumman, och om du klarar det kan du hämta ut dina ägodelar igen. Gör du inte det, tillfaller de pantbanken och de säljer dem för att få tillbaka de pengar de har lånat ut.

Sälj dina guldsmycken

Även om marknadspriset på guld går upp och ned med konjunkturen, betingar guld över lag ett ganska högt värde. De lokala guldsmederna köper in gamla guldsmycken och betalar per gram, men numera finns även smidiga internetbaserade företag, dit du kan skicka dina smycken och få pengar i utbyte. Kanske har du någon ring, brosch eller halskedja som bara ligger i någon ask eller necessär, som gör sig bättre som kontanter än som smycke?

Hjälp till för pengar!

Har du tid och möjlighet finns det ofta små saker man kan hjälpa till med hos grannar, vänner och bekanta, i utbyte mot en slant. Sitta barnvakt eller vakta husdjur till exempel. Att hjälpa till i trädgården med att klippa gräs, räfsa löv, skotta snö, rensa ogräs, klippa buskar med mera, brukar uppskattas då det kan vara svårt att hinna med. Det finns inget som är pinsamt med att fråga en granne eller en vän om de har möjlighet att ge dig ett litet extrajobb för att du behöver pengar. Det är ju sådant, bland mycket annat, man har grannar och vänner till, och du ger ju dem så mycket mer i gengäld, i och med att du hjälper dem med sådant som ändå måste göras!

Panta burkar och flaskor

Okej, du blir kanske inte rik på att panta burkar, men för att få tag i pengar snabbt för att lösa en krissituation är burkpantning ett bra alternativ att överväga. Dels för att du gör miljön en enorm tjänst, men också för att pengarna du får är dina att spenderas, och du behöver inte oroa dig för att inte kunna betala tillbaka i slutet på månaden, vilket kanske vore fallet vid ett dyrt sms-lån. Börja med att söka igenom ditt hem efter pant, ofta har man mer pengar hemma än man tror på detta sätt. Sedan kan man ge sig ut och börja leta där mycket folk rör sig ofta. På något mystiskt vis är det nämligen jobbigare att bära hem en tom burk eller flaska, än vad det var att bära ut den när den var full, så det ligger massor med burkar och flaskor på alla möjliga ställen och väntar på att bli uppstädade och pantade.

Varför avråder vi från sms-lån?

Att ta ett korttidslån är en väldigt smidig process, som går snabbt och där väldigt lite, oftast ingen, kontroll görs av din återbetalningsförmåga. Därför är räntan också väldigt hög på dessa lån, och många gånger kan det handla om att betala tillbaka dubbla summan mot vad man har fått låna! Har man svårt att få månaden att gå ihop ändå, kan man nästan vara säker på att man kommer att få stora svårigheter att betala tillbaka det där lånet, och så hamnar man i inkasso- och kronofogdekarusellen där ytterligare räntor och avgifter läggs på den redan höga skulden. Var alltid noga med att läsa villkoren och att alltid kontrollera vad det egentligen är du ska betala tillbaka, innan du avtalar om ett sådant här lån.