Jobba som frilansfotograf

Flera letar efter smidiga och lönsamma extrajobb som ändå är roliga. Att fotografera är ett stort intresse för väldigt många nu för tiden och det blir allt lättare att lära sig tack vare guider och teknik.

Själv älskar jag att fota och skulle väl kunna kalla mig för frilansfotograf eftersom jag åtar mig fotouppdrag med jämna mellanrum. Man får träffa många nya människor och fånga ögonblick åt dem, hur kul som helst. Frilansfotograf

Men det räcker ju såklart inte med att köpa en kamera. Folk kommer inte jaga efter dig för fotograferingar och kameran gör heller inte allt jobb åt dig. Här kommer lite tips på vad man bör tänka på och hur man kan bära sig åt.

Att skaffa jobb

Gör dig synlig till att börja med. Om du kan och vill – gör en hemsida. Annars kan det räcka med till exempel en facebooksida (där du bjuder in dina vänner, det brukar vara en bra början) eller en blogg. Så länge du får visa vad du kan och hur du fotograferar är det bra!

Ett bra sätt att sprida sig på är också att be familj och vänner att rekommendera dig vidare, om du fixar till några snygga visitkort gör du jobbet enklare för dem och det är lättare för den andra parten att kontakta dig.

Om du inte har så mycket erfarenhet kan du oftast inte ta lika höga priser som rutinerade fotografer. Men tänk på att inte vara alldeles för billig heller. Det kan se lite oproffsigt ut för vissa och du bör tjäna något på all tid du lägger ned. Själva fotograferingen tar kanske inte alltid så lång tid, oftast runt en timme. Men redigeringen kan vara rätt utdragen ibland, beroende på vad det är du har fotat och hur ljuset var.

Att fotografera

Visst finns det helautomatik på alla kameror (så vitt jag vet) men man borde vara lite medveten om hur allt funkar. Det finns en massa guider på nätet, både avancerade och simpla. De viktigaste begreppen att kunna med, enligt mig, är ISO, slutare och bländare. Med de tre justerar du ljuset.

Det viktigaste att tänka på är ljuset! Gå ut och testa att fotografera en vän. Ta en bild ur nästan varje vinkel så ser du hur ljuset lägger sig. Det bästa brukar vara att fota i skuggan, det blir en väldigt jämn ton i ansiktet på den du fotar.

Var inte rädd för att styra modellerna om de gör en konstig pose eller så. De blir oftast bekvämare om man ger instruktioner och man verkar dessutom mer kunnig och seriös.