Semester på budget

Helena & Peter från Freedomtravel.se

Vill du resa på semestern, men har begränsad ekonomi? Vi älskar att resa och har lärt oss att vända på varenda krona för att få ut så mycket resa som möjligt för pengarna. Här är våra bästa tips.

Förakta inte minisemestern

Helena, Peter och husbilen Freedom
Man måste inte alltid åka långt bort eller vara borta länge för att få en bra semesterupplevelse. Det där lilla avbrottet i vardagen kan vara det som gör att man får ny energi. Gör en liten helgresa med bil, tåg eller buss och besök vänner eller bo över på vandrarhem. Ofta är det också lätt att missa guldkornen som finns runt husknuten. Har du provat att turista i din egen stad? Ta en semestervecka på hemmaplan och besök museer och marknader, upptäck naturområden och ge er ut på båtturer. Om ni har små barn är de förmodligen precis lika nöjda med en strand i Sverige som en strand i Thailand. Den svenska Allemansrätten innebär för övrigt att ni kan vistas fritt i naturen så länge ni inte stör eller ställer till skada. Packa en picknick och ge er ut på äventyr i skogen eller i skärgården. Om ni dessutom övernattar i tält blir det ett riktigt äventyr för barnen!

Planera din egen resa

Om du vill åka på en längre resa är ledordet ”planering”. Visst är det smidigt att gå in på en resebyrå och få allting paketerat och serverat, men det är inte konstigt att det blir dyrt. Alla mellanhänder vill ha lön, och det är du som får betala. Om du vill resa billigt måste du ta makten över din egen resa. Genom att planera noggrant får du möjlighet att jämföra kostnader och hitta prisvärda alternativ. Om du ska flyga hittar du ofta bra priser hos lågprisbolagen. Går det inte ett flyg precis dit du vill åka? Kolla om du kan flyga till en stad i närheten och sedan ta buss eller tåg den sista biten. Om du ska resa med en färja lönar det sig att boka tidigt. Ofta är priserna lägre då, och du kan också hitta bra erbjudanden. Läs också på ordentligt om resmålet och få tips från andra på forum på nätet. Där kan du hitta personlig information och få tips på de där små mysiga ställena dit lokalbefolkningen går, och som inte kostar hälften av turistställena.

Våga välja annorlunda resmål

Gdansk
Den svenska kronan är stark just nu, vilket gör att du får mycket för pengarna när du reser utomlands. Välj de länder där du får allra mest för pengarna! Ett av de absolut mest prisvärda alternativen stavas Östeuropa. Om du semestrar i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Ungern eller Tjeckien får du dubbelt så mycket för pengarna som i Sverige. Och i de här länderna kan man verkligen hitta pärlor! Polen har fantastiska sandstränder, som exklusiva Sopot eller den långa landtungan Hel, där surfcampingarna ligger tätt. Ett stenkast från Sopot ligger mysiga Gdansk, där du kan strosa i de vackra Hansa-kvarteren eller besöka den myllrande marknaden i augusti. Du tar dig snabbt och enkelt till Polen med färja från Nynäshamn, Karlskrona eller Ystad.

Spara in på boende och mat

När man har en begränsad reskassa vill man inte spendera alla pengar på boende. Om du reser med egen bil kan du ta med tält och bo på campingar. På de flesta håll i Europa finns det också rum att hyra längs vägarna. Är ni en familj eller ett större sällskap kan det löna sig att hyra en lägenhet. En av de största vinsterna med den här typen av boenden är att man kan laga sin egen mat. Att gå på restaurang varje dag blir dyrt, inte minst om man är en hel familj. Andra boendealternativ, som vi inte har någon egen erfarenhet av, är ”coachsurfing”, d.v.s. ett nätverk där man får bo på medlemmarnas soffor, och att byta bostad. De som har provat på bostadsbyte tycker ofta att det ger fördelar utöver priset, som att man får bo i mer genuina stadsdelar och får personliga tips från dem man byter bostad med.

Undvik dyra överraskningar

Sist men inte minst kommer några tips för att inte drabbas av obehagliga ekonomiska överraskningar. Om du ska köra bil utomlands är det smart att kolla upp ländernas trafikregler, vilket du kan göra hos Motormännen. Du kan exempelvis behöva en miljömärkning på rutan eller en vinjett när du kör på motorvägarna. Villkoren för mobiltelefoni utomlands kommer förmodligen bli bättre, men det finns fortfarande risk för höga räkningar. Kolla vad som gäller och stäng av roaming och automatiska uppdateringar. Undvik att låna pengar till resan eftersom den sortens lån ofta har hög ränta och blir dyra i längden. Försök hellre spara en liten summa varje månad som du sätter undan på ett ”reskonto”. Den vanliga hemförsäkringen räcker ofta, men kolla villkoren med ditt försäkringsbolag. Se också till att du har med dig det europeiska sjukförsäkringskortet, som du beställer gratis från Försäkringskassan.


Helena och Peter är ansikterna bakom bloggen freedomtravel.se, en av Sveriges mest populära resebloggar. Sen den första gemensamma resan till Egypten för fem år sedan har Helena och Peter införskaffat husbilen med det passande namnet Freedom (frihet). Och frihet är ett ord som Helena och Peter vårdar väl. Här är det inga paket- och chartersemestrar som gäller utan välplanerade äventyr där Helena och Peter själva har kontroll över sina upptäcktsfärder. En sak är klart, denna duo är specialister på att resa på budget och vet hur man får pengarna att räcka långt under semestern!