Hur blir man en framgångsrik bloggare?

16 år och 36 500 läsare per månad. Om någon vet hur man ska skapa en framgångsrik blogg så är det Sofie från ”Food and Health in My Way”. I vår intervju berättar Sofie om sitt intresse för hälsosam mat, sin inspiration och framförallt, om hur hon lyckades blir en 16-årig superbloggare. Dessutom delar hon med sig av ett superbilligt och nyttigt recept som är enkelt att göra själv!
Sofie från Food and Health in My Way

Hej Sofie, berätta lite om dig själv:

Jag är en tjej på 16 år som bor med min familj i en lägenhet i Stockholms innerstad. Just nu går jag första året på samhällsprogrammet på gymnasiet. Jag har ett stort intresse för hälsosam matlagning, träning och hälsa i allmänhet. Annars tycker jag om att umgås med kompisar och familj, resa, läsa, se på film och bara ta det lugnt och ta dagen som den kommer.

När började ditt intresse för hälsa och mat?

Det var för drygt två år sedan när jag hade min prao. Praodagarna var korta och jag hade inga läxor så jag började istället rensa i mammas gamla matlagningstidningar. Jag hittade en massa recept som jag ville pröva och började laga alla middagarna hemma åt hela familjen. Till en början kunde jag ingenting och mina föräldrar fick hjälpa mig med det mesta. Men ju mer jag lagade, ju säkrare blev jag. Jag fortsatte sedan att laga middag nästan varje kväll när skolan började.

Ett par månader innan jag började laga middagarna hemma hade jag börjat träna regelbundet på Friskis och Svettis. Jag tyckte det var kul och jag sökte mig till hälsobloggar på nätet. Jag förstod ganska snabbt att maten var väldigt viktig. Så jag började äta bättre med mer mellanmål. Min frukost som tidigare alltid varit väldigt dålig och liten byttes ut mot nya experiment i köket. Jag fastnade för det eftersom jag tyckte det var så kul och mycket godare. Sedan fortsatte det i det spåret.

Varför startade du bloggen?

Jag lagade som sagt en hel del mat och läste flera mat- och hälsobloggar som inspirerade mig med recept och inlägg. Jag kände att jag också ville ha en blogg där jag kunde dela med mig av allt jag gjorde.

Hittar du på alla recepten själv?

Jag hittar både på recept själv och använder andras recept. Jag läser många bloggar som är liknande min där jag får inspiration. Även om jag inte snor recept rakt av från andras bloggar är det ofta därifrån jag får inspiration till mina egna recept. Jag gör helt enkelt om recepten helt till mina egna. Men ibland kan jag bara gå in i köket och tänka ”vad är jag sugen på just nu?” och så lagar och experimenterar jag fram något som jag är sugen på. Oftast blir det bra men inte alltid. De gånger jag använder någon annans recept är jag noga med att skriva ut var det kommer ifrån.

Vilken typ av inlägg får mest respons?

Inlägg med recept på ”nyttig gottis”. Det vill säga recept på nyttigare sötsaker/fika/efterrätter. Allt som har något med choklad att göra brukar också vara populärt samt lite mer krävande frukostrecept som ugnsbakad gröt, chokladbollsröra och frukostmuffins i mikrovågsugn. Även några få inlägg där jag har skrivit om att man ska fokusera på hur man mår och att leva hälsosamt så att det fungerar på lång sikt, och inte kalorier, vikt och dieter har jag fått många kommentarer på.

Hur får man nya läsare?

När jag började blogga (inte längre) kommenterade jag en del på liknande bloggar och på så vis hittade människor till min blogg. Skriv dock kommentarer med saker som du verkligen menar och som har någon betydelse. Att gå in på alla bloggar du hittar och kopiera in på översta inlägget en ”standardkommentar” är inget att rekommendera då det oftast framgår ganska tydligt.

Något annat jag rekommenderar är att länka till bloglovin så att många kan följa dig där. Jag som bloggar om mat har även ”kopplat in” mina recept till hittarecept.se. Detta är jättebra då sidorna från hittarecept.se kommer högt upp när man googlar på ett recept eller ingredienser som man har hemma. På så sätt tror jag att många har hittat till min blogg när de googlat efter recept.

Vad är dina 5 bästa tips att ge till personer som vill starta en blogg?

1. Ämne
Bestäm innan vad den ska handla om. Ska den ha ett speciellt tema eller ska den handla allmänt om ditt liv?

2. Tid
Att blogga tar mycket mer tid än man tror. Jag lägger ner kring 20 min-3 timmar per dag. Har du den tiden?

3. Design
Skaffa en snygg header med bilder och text som tydligt visar vad bloggen handlar om.

4. Presentation
En presentation av vem som skriver bloggen är alltid trevligt även om den inte är så privat och handlar om ditt liv. En presentation gör den mer personlig och man förstår mer ur vilken synvinkel bloggen är skriven ur.

5. Blogga regelbundet.
Man måste inte lägga upp 5 inlägg per dag, men att blogga ungefär lika ofta per dag/vecka gör att läsarna förväntar sig en viss mängd inlägg och inte blir missnöjda av för få inlägg eller missar en massa inlägg för att du bestämmer dig för att helt plötsligt blogga mycket mer.

Berätta lite om receptet som du ska dela med dig av.

Att göra sitt eget wrapbröd är inte alls svårt och det går på 10 min att göra. Medan wrapen är i ugnen mixar du en kikärtsröra som du sedan fyller wrapen med tillsammans med valfria grönsaker och eventuellt en bit lax eller kyckling men det är inte alls nödvändigt. Snabbt, enkelt, nyttigt, billigt, mättande och framför allt väldigt gott.

Sofie's recept på hemmagjorda wraps