Fixa en billig midsommar

Den ljuva sommaren är äntligen här och förhoppningsvis kommer värmen och solen tillbaka snart igen. Midsommar står runt hörnet och väntar och man märker redan på folk att det börjar bli dags. I mataffären shoppar folk loss på sill och potatis.
Billig midsommar
Själv tycker jag att midsommar är en ganska onödig högtid. Jag tycker att det är mycket stress och pengar som går åt i onödan just för att man överdriver hela grejen. Jag har aldrig ”anordnat” en midsommar själv, jag har alltid bara blivit bjuden och satt mig till bords i lugn och ro. Men det finns ändå småsaker jag tänkt på som skulle kunna göra midsommarhögtiden lite mer ekonomisk.

1) Satsa på en mindre midsommarstång

Skippa den gigantiska midsommarstången. Personligen tycker jag det är mysigare om de är lite mindre så att man slipper titta ända upp mot molnen för att få se toppen av den. När man ska göra en mindre midsommarstång (eller vackra sommarkransar) är det dessutom lättare att få tag i blommor och växter. Lupiner brukar det till exempel finnas gott om, i flera olika färger. Det är ett alternativ som är både ekonomiskt och riktigt fint!

2) Handla i tid

En viktig sak jag tänkte på mycket förra året; handla i tid! Är man stressad vid shoppingen köper man oftast första bästa men om man handlar in maten i lugn och ro har man mer tid att kolla efter extrapriser och erbjudanden. Eftersom jag som tidigare nämnt tycker att det är en ganska överdriven högtid vill jag även tipsa om att skippa champagne och andra fina (och dyra) drycker. Lägg de pengarna på god mat istället! Det uppskattas garanterat mer av barnen också.

3) Ha knytfest

Om man är värd/värdinna skulle jag nog rekommendera att fixa en knytfest istället för en bjudning – speciellt om ni blir riktigt många som ska fira tillsammans. För det första blir det betydligt billigare för dig som anordnar och för det andra får alla då äta vad de vill. Ingen gäst behöver då av artighet pina i sig din överkokta potatis eller brända Janssons Frestelse.
Om man ändå känner sig tvingad att bjuda kanske man kan försöka skära ner lite på gästantalet. Det blir ändå svårt att få kontakt med alla om man är för många, man glömmer lätt bort att prata med åtminstone hälften av sina gäster.

4) Utnyttja din trädgård

Sista tipset inför midsommar är att hålla sig hemma i trädgården (om man nu har någon). För något år sedan hyrde min släkt en lokal för att fira. Jätteonödigt tycker jag! Midsommar är en sommarhögtid och man ska självklart vara ute, det är både billigare och härligare att springa runt barfota i gräset än att sitta instängd i en lokal.