Min drömundersökning

Under det förra skolåret fick vi i uppgift att skriva om olika sorters missbruk i en av kurserna. Min grupp fick drogmissburk och valde att göra en undersökning på skolan för att på ett ungefär hur vanligt det är med droger bland unga. Ända sedan dess har jag, framförallt under tiden jag själv deltagit i undersökningar, funderat på vad som skulle vara intressant att undersöka på en större grupp människor (skolans elever är ju inte ett jättestort antal).

Skatter

Något jag själv är intresserad av är politik Undersokningaroch framförallt skatter och avgifter, eller snarare vad som prioriteras mest och så vidare. Jag är lite nyfiken på vad Sveriges befolkning tycker ska prioriteras. Jag skulle gärna vilja fråga vad de själva tycker att pengarna ska gå till, det finns så många olika delar som ska ta del av skattepengarna.

Om man skulle få bestämma vart just sina pengar ska gå, eller åtminstone en del av det, vad skulle man välja då? Jag skulle till exempel hellre lägga den större delen av mina pengar till skolor och sjukvård än vägarbeten och kyrkor.

Det vore kul att veta och se hur olika folks åsikter är, men om det blir en lyckad undersökning med fördelade målgrupper vore det intressant att se om det går att påverka beslutsfattarna på något sätt.

Reklam

Ett återkommande ämne bland undersökningar är reklam, antagligen för att det präglar samhället otroligt mycket nu för tiden. Nästan allt byggs på reklam, åtminstone i företagsvärlden. Oftast är det för ett specifikt företag som vill se hur bra deras reklam nått ut till olika målgrupper. Men jag skulle hellre vilja ställa allmänna frågor om reklam, se vad folk uppskattar mest och vad som är mest påverkande. Själv brukar jag nästan vilja bojkotta vissa företag på grund av deras värdelösa reklamer, så det vore väldigt intressant att se om fler tycker som jag samt hur man kan förbättra det.

Om du fick göra en undersökning och ställa frågor till Sveriges befolkning, vad skulle den handla om?
Kommentera nedan!