De vanligaste intervjufrågorna

När du skrivit ett CV som imponerat arbetsgivaren så mycket att du blivit kallad till en intervju är det mycket viktigt att du förbereder dig. Frågorna du får kommer inte bara handla om dig och dina gamla jobb utan också om företaget/organisationen de jobbar för och hur dina erfarenheter lärt dig tillräckligt mycket för att du ska klara av att arbeta med dem. Det är klart att det aldrig går att veta exakt vad de ska fråga, men trots det följer intervjuer oftast ett mönster, och i många fall går det att förutse åtminstone en del av frågorna du kommer få.

Det svåra med att skriva ett CV Jobbintervjuoch gå på arbetsintervjuer är det här med Jantelagen – du ska inte tro att du är nåt – som är så djupt grundad i våra Skandinaviska hjärnor. Men vet du vad? Det är du visst! Det finns inte någon där ute som har samma erfarenheter som du, och det är så du måste tänka när du skriver och talar om dig själv. Ett CV innehåller dina professionella färdigheter, de saker du har på papper, som till exempel betyg och diplom. Men förutom det har du dessutom hundratals andra småsaker på lager i huvudet och händerna och det är dessa som gör dig än mer kvalificerad för ett jobb. Det är under intervjun du får chans att ansikte mot ansikte beskriva dina färdigheter, hur de gör dig väl lämpad för rollen och vad företaget vinner på att anställa just dig.

Nedan kommer en lista med frågor som kan vara bra att gå igenom innan en intervju. Som sagt är det mycket viktigt att du förbereder dig – det är helt okej att vara nervös och kanske babbla lite då och då, men är du förberedd och har tänkt igenom dina svar på förhand är det lättare att hitta tillbaka till originalfrågan.

Berätta lite om dig själv!

Intervjuer inleds ofta med den här frågan, och det kan verka som om det bara är en trevlig inledning, men allt är inte guld som glimmar. Berätta inte ditt livs historia utan använd viktiga händelser i ditt liv till att förklara besluten du tagit. Det är ett utmärkt tillfälle att kort beskriva hur du egentligen hamnade i stolen framför dem. Om du på något sätt kan koppla samman jobbet du söker med någon/några av dessa händelser får du ett plus i kanten!

Berätta vad du har gjort tidigare. / Förklara ditt CV för mig.

Igen, en kort beskrivning av hur du hamnat där du är. Betona likheter mellan din utbildning/arbetserfarenhet och jobbet du söker.

Vilken prestation i ditt (arbets)liv är du mest stolt över?

Det kanske inte verkar så, men det här kan vara en extremt svår fråga att svara på om du inte redan funderat på ett svar. Händelsen i fråga behöver inte nödvändigtvis vara relevant för jobbet du söker, men försök hitta paralleller mellan din prestation och arbetsuppgifterna du kommer ha. Om det känns svårt att hitta paralleller, koncentrera dig på att jämföra vilka färdigheter och kunskaper du använde dig av i händelsen du beskriver och applicera dem på jobbet du intervjuas för.

Vad är den största motgången du har varit med om? / Beskriv en svår (arbets)situation du varit med om och hur du löste den.

Den egentliga frågan här är: Hur hanterar du motgångar? eller Hur hanterar du stress? Det är helt okej att erkänna att du känt dig stressad i vissa situationer, vad de vill veta är hur du gör för att övervinna stressen – du kan ju inte åka hem/lägga dig ned en stund/lyssna på din favoritlåt eller hur du nu än hanterar stress i vanliga fall. Här ska du alltså inte bara berätta vad som hände, utan främst om vad du gjorde för att lösa situationen, återigen – tänk igenom hur du kan koppla detta till jobbet du intervjuas för.

Ge mig ett exempel på en gång när du tog initiativ!

Ytterligare en fråga som kan verka lätt men gör sig bättre om du redan har funderat ut ett svar. Som sagt, försök koppla händelsen eller de kunskaper/färdigheter du använde dig av till jobbet du söker.

Vad är dina starka sidor? Vad är dina svagheter?

Fundera på vad som gör dig lämplig för jobbet och hur du kan använda dig av dina starka sidor på arbetsplatsen. När det kommer till svagheter kan även de ha en positiv sida, till exempel: ”Jag är lite av en perfektionist och har svårt att släppa ett projekt innan jag känner mig färdig med det.” Samtidigt som ”perfektionist” kan ha en negativ klang hos vissa är det att annat sätt att säga att du är väldigt noggrann.

Hur skulle din chef beskriva dig? / Hur skulle dina kollegor beskriva dig? / Hur skulle dina vänner beskriva dig?

De här frågorna ger dig ytterligare tillfälle att beskriva hur du kan bidra till bra stämning till arbetsplatsen eller betona hur hjälpsam du är.


Varför valde du att arbeta med just detta?
Vad gjorde dig intresserad av just det här yrket?
Vad vet du om vårt företag?
Vad vet du om det vi sysslar med?
Varför vill du arbeta här?
Varför sökte du det här jobbet? / Varför vill du ha det här jobbet?
Vad var det som tilltalade dig med den här rollen?
Vad kan du bidra med på den här arbetsplatsen?

Svaren du ger här visar att du har förberett dig, att du gjort efterforskningar om organisationen och att du är intresserad av rollen.


Om du redan är anställd, eller nyligen varit anställd vid en annan arbetsplats kan dessa frågor dyka upp. Svara ärligt och undvik att nämna andra personer inblandade vid namn, då det kan framstå oprofessionellt.

Varför lämnar du ditt nuvarande jobb? / Varför lämnade du ditt förra jobb?
Varför vill du byta jobb?
Vad har du gjort sedan du slutade på ditt förra jobb?
Varför har du inte jobbat på så länge?
Varför fick du sparken?


Det är oerhört svårt att veta vad personen som intervjuar dig väntar sig. Det är svårt att veta om du ska vara familjär eller formell, avslappnad eller professionell, om du kan skämta eller inte, och så vidare. Det är något du får försöka uppskatta under intervjun, men så länge du är trevlig, lyssnar noggrant och svarar på frågorna så gott du kan finns det ingenting som säger att du inte får jobbet.

Precis som när du skriver ditt CV kan du använda mycket av din erfarenhet att betona hur lämplig du är för jobbet i fråga. Även om din utbildning och/eller jobben du haft tidigare inte är direkt kopplade till rollen du söker kan du hitta paralleller mellan de båda.


Efter en intervju kommer det nervösa väntandet. Förr eller senare hör någon av sig, men för att återigen visa att du är intresserad av jobbet kan det vara en bra idé att ringa arbetsgivaren/företaget efter några dagar för att fråga om de har några nyheter.

Under processen hittar kanske arbetsgivaren någon som passar bättre för rollen, och då är det bara att acceptera och söka vidare. Om/när du får ett email eller ett samtal där de säger ”Tack, men nej tack” är det viktigt att vara trevlig och tacka för möjligheten du fick. Chansen finns att en annan position dyker upp på samma företag och söker du igen minns de en trevlig person som tog nederlaget med lugn, och eftersom de redan intervjuat dig har du en fördel gentemot de andra sökande.

Som du säkert märkt finns det ett par röda trådar här;
Förbered dig
Koppla dina svar till jobbet du söker

Och några saker till; slappna av, ta det lugnt och var ärlig.
Lycka till!