Gratis Utflykt - Norra Skärgården

Information om Norra Skärgården i Göteborg

Göteborgs norra skärgård består av 10 öar med bofast befolkning. Åtta av dessa öar har biltrafik och från Lilla Varholmen avgår två avgiftsfria färjor för bilar, cyklister och gångtrafikanter. Den ena färjan tar dig till Hönö där det sedan finns en bro till Fotö på ena sidan och Öckerö samt Hälsö på andra sidan. Från Hälsö kan du sedan åka vidare med buss, bil eller cykel till Burö där det avgår färjor till Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö.

Den andra färjan från Lilla Varholmen går till Björkö där du kan ta dig vidare med passagerarbåtar till de två bilfria öarna Kalvsund och Grötö.

Om du har ett intresse för fiske eller historia kan du besöka Fiskemuseet i Hönö Klovas hamn. Museet visar det liv som fiskare utmed kusten har levt och hur de har utfört deras arbete.

Örtagården på Öckerö är också ett trevligt utflyktsmål och passar bra för trevliga sommarpromenader. Örtagården är fylld av vackra växter och är alltid öppen. Under sommarhalvåret hålls konserter och underhållning i Örtagården varje torsdagskväll med gratis inträde.

På Hönö och Rörö finns naturreservat som är mycket vackra att promenera i. Här finns utmarkerade promenadslingor med lite olika längd. På Rörö går islandshästar och får och betar för att hålla landskapet öppet. Där kan du också promenera på det stora klapperstensfältet som finns på västsidan. I Ersdalen på Hönö hittar du rösen och tomtningar som är lämningar från bland annat bronsåldern. Här finns också grillplats och lekplats.

Är du intresserad av musik eller historia kan du besöka ön Vinga. Evert Taubes pappa var Vingas första fyrmästare och den fyrmästarbostad som Evert bodde i som barn är idag ett Taube museum.

Under sommaren är ett besök till någon av norra skärgårdens alla badplatser ett måste. Här finns både sandstränder och klippor och om du vill ha mer information om var stränderna ligger kan du besöka Öckerös hemsida, länk finns nedan.

Instagram Moment: Solnedgång bakom Vinga fyr

För mer information se Göteborgs Norra Skärgårds hemsida