En Guide till Sparande

Vi har tagit hjälp av sparexperten John bakom bloggen Ekonomisk Trygghet som bloggar om allt som rör ekonomi, från sparande till aktier och investeringar. Här förklarar han grunderna till sparande samt ger oss tips och råd om hur man kommer igång, hur man investerar och vilket typ av sparkonto man bör välja.

Att spara pengar är aldrig fel, så länge det inte går till överdrift och tar över hela ens liv. Det kan vara svårt att hitta den där balansen så att man mår bra, lever gott, men ändå kan lägga undan en summa pengar varje månad som efter några år vuxit sig till en mindre förmögenhet.

Om man har svårt för att hålla i sina pengar men ändå VILL spara ihop till något så går det med enkla medel göra detta. En välbeprövad metod som är väldigt enkel att följa är att varje månad lägga undan 10% av sin lön till sparande. Detta tycker jag är en väldigt bra början och vill man senare öka upp sitt sparande kan man höja till 15% eller mer. Fördelen med denna metod är att sparandet får en bra balans gentemot inkomsten om man t ex får 10 000 kr i lön en månad, och 15 000 kr i lön en annan.

Exempel:
Sparande exempel

Målsparande

En annan viktig del när det kommer till kontinuerligt sparande är att man måste tycka det är kul. Tycker man inte att det är kul är risken väldigt stor att sparandet efter några månader rinner ut i sanden. Det enklaste och mest effektiva sättet att hålla fortsätta samla på sig pengar är att ha ett MÅL med sitt sparande.

Jag personligen har börjat spara till min pension, det är över 30 år kvar tills dess att jag går i pension. Hur lyckas jag ändå hålla motivationen uppe till att lägga undan en liten summa pengar varje månad? Jo, jag har skaffat mig ett stort intresse för aktier och investeringar. Tanken är att dessa investeringar jag gör i dag skall öka i värde tills den dagen jag blir pensionär.

Så som sagt, för att hålla uppe sitt sparande gäller det att ha ett s k målsparande. Det kan handla om en ny bil, platt-tv, eller som i mitt fall Aktier.

Placera dina Pengar


Som jag skrev tidigare så placerar jag personligen större delen av mina sparade pengar i aktier. Vill man inte riskera sina pengar i aktieplaceringar eller liknande är det bästa att placera dom på ett sparkonto med högsta möjliga ränta. I regel är det bra om man lyckas hitta ett sparkonto som har högre ränta än 2% .Annars finns det risk att ens surt förvärvade pengar minskar i värde pga inflationen.

Några andra viktiga saker att tänka på vid val av sparkonto är bindningstid och om det ingår fria uttag eller ej. Har man tänkt använda sina pengar inom en snar framtid är det bästa att välja rörlig ränta eller en väldigt kort bindningstid. Om man dessutom vill kunna flytta sina pengar mellan olika sparkonton är det en bra idé att välja sparkonton med fria uttag. Har man inte tänkt att använda sina pengar inom kort kan man välja en längre bindningstid, förslagsvis den period som ger högst ränta för tillfället. Det finns många bra sidor på nätet där man kan jämföra olika bankers sparräntor, vilkor, bindningstid m.m.

Jag rekommenderar även att man alltid väljer ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att man får tillbaka sina insatta pengar av Staten om banken man har sitt sparkonto hos går i konkurs. Givetvis väljer man detta själv men det kan vara bra att veta om riskerna och sedan väga fördelarna (högre ränta) mot nackdelarna (inga garanterade pengar tillbaka vid konkurs).

Allt handlar om inställningen

Att börja spara pengar har mycket gemensamt med andra drastiska förändringar i livet, och den största gemensamma nämnaren är mentaliteten. Man måste verkligen bestämma sig för att göra det och när man väl gjort det så rullar det på ganska lätt. Att gå ner i vikt, att sluta röka/snusa, att spara pengar, rensa ur garderoben. Alla dessa saker kan tyckas vara jobbiga att ta i tu med, men när man väl bestämt sig för att göra det så känns det så mycket bättre.

Tappat suget?

système de téléphone
Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen till att spara undan pengar. Varför ska man lägga undan pengar till pensionen när man istället kan köpa den där nya Iphone 7 som säljs på REA?

Det som är bra i dagens samhälle är att man på bara några knapptryckningar via internet kan hitta mycket motivation, tips och ideèr som handlar om sparande och investeringar. Jag har många gånger "botat" min motivationsbrist genom att gå in på diverse bloggar som handlar om privatekonomi.

Så ett bra tips är att gå in och läsa på bloggar som handar om privatekonomi. En del sparar och köper aktier, andra kanske har som mål att spara ihop 1 miljon kronor. Det finns även folk som bloggar om sina skulder och jakten på att bli skuldfria. Att hitta dessa bloggar är oftast enklast att göra via Google alternativt kontakta mig så kommer jag med tips.

Grunderna i sparande

Spara först, konsumera sen

Spara undan pengar direkt när lönen kommit in på kontot. Blir det några slantar över på slutet av månaden så har man två val: Antingen sparar man undan dessa pengar också, eller så unnar man sig något gott.

Börja med en buffert

Detta är verkligen viktigt. Att ha en buffert som är till för oförutsedda händelser gör att man slipper ta från sitt "riktiga" sparande om något skulle hända. Börja exempevis med att spara ihop till 10 000 kr, detta är nu din buffert som kan användas om t ex bilen går sönder. När man har en buffert som man är nöjd med är det enklare att börja spara till sig själv på riktigt och då slipper man även oroa sig för att ens "egna" pengar skall behöva användas till oförutsedda utgifter.

Köp inget på Kredit/Avbetalning

Min regel för inköp lyder "Köp inget på kredit som garanterat sjunker i värde" Det innbär att jag aldrig köper bilar, tv-apparater, datorer etc... på avbetalning. Däremot har jag tagit ett lån för köp av bostaden men då har jag också en tillgång som kan och förhopppningsvis ökar i värde med tiden. Så köp av konsumentvaror på kredit är ingen bra idé om man vill vara sparsam.

Hitta en balansgång

Som jag skrev i början på denna artikel så gäller det att hitta en balansgång när det kommer till sparande. Det gäller att inte gå ut för hårt i början, då är risken att man tappar glädjen i att spara, och det är just det som är viktigast, det skall vara kul att spara pengar och när man väl har kommit till det stadiet blir det nästan som ett beroende (ett bra beroende) som gör livet rikare på mer än ett ekonomiskt plan.

Besök Johns blogg på www.ekonomisktrygghet.com för fler tips på sparande och investeringar.