Så gör du en hushållsbudget

En hushållsbudget är ett bra verktyg för att se hur dina inkomster och dina utgifter ser ut. Man kan förklara en hushållsbudget som en översikt på hur din privatekonomi ser ut under det närmsta året. De vanligaste hushållsbudgetarna är uppställda med inkomster och utgifter månad för månad under ett år. Inkomsterna och utgifterna är vanligen också indelade i olika kategorier så att man får en tydlig översikt.

Varför ska jag göra en hushållsbudget?

Genom att skapa en hushållsbudget får du en plan över hur din privatekonomi kommer att se ut under de närmsta månaderna, ja över hela det kommande året. Det gör att du enklare kan planera din ekonomi – du ser tydligt vilka månader som du har de högsta utgifterna. Men det gör också att du kan förbättra din privatekonomi – du ser vilka utgifter som är onödiga eller för höga och därmed kan sänkas eller tas bort. Om du exempelvis har ett vikariat, en säsongsanställning, studerar, är arbetslös, föräldraledig, jobbar deltid eller av annan anledning har en oregelbunden inkomst så är en hushållsbudget ett bra alternativ för att kunna planera ekonomin så att du även kan hantera de månader som din inkomst är lägre.
Hushållsbudget

Om du lever tillsammans med någon eller har familj så är också en hushållsbudget ett bra verktyg att använda för att se över hur ni ska fördela kostnaderna i familjen och vem som ska betala vad. Dessutom kan du använda en budget för att skapa utrymme för sparande. Vill du exempelvis spara pengar till ett husköp eller en semesterresa kan du lägga in sparandet i budgeten som en kostnadspost och därmed ser du ifall du behöver dra in på några andra kostnader för att kunna lyckas med ditt mål.

Med en hushållsbudget får du alltså kontroll över din privatekonomi, du ser vart dina pengar går, du ser vilka månader du har extra mycket utgifter, du ser vilket utrymme du har för sparande och investeringar och du ser tydligt vilka utgifter du kan dra ner på för att få mer pengar över.

Vad behöver jag för att skapa min hushållsbudget?

Du behöver inget speciellt för att kunna skapa en budget, det går bra med papper och penna, men det finns också mallar för Excel att ladda ner på nätet. Det viktigaste när du skapar din hushållsbudget är att du verkligen ser till att ta med alla dina inkomster och utgifter. Ju mer detaljerad du är, desto mer rättvisande är din hushållsbudget.

Börja med inkomsterna

Börja med inkomsterna och skriv in hur stor inkomst du har varje månad. Om du har månadslön och får samma pengar netto varje månad så är det hur enkelt som helst. Om du istället har oregelbunden inkomst eller flera inkomstkällor så kan det vara svårare. Det du får göra då är helt enkelt att uppskatta hur stor inkomsten kommer att vara månad för månad. Använd dig gärna av gamla lönespecifikationer och liknande för att vara så realistisk som möjligt. Glöm inte eventuella andra inkomster som du har än bara lön. Det kan exempelvis vara barnbidrag, bostadsbidrag eller underhåll.

Fortsätt med utgifterna

Därefter skriver du in utgifterna. Glöm inte att ta med små utgifter som den latte du brukar köpa när du väntar på bussen, parkeringspengarna, utelunchen och drinkarna på krogen. Om vissa utgifter kommer enbart varannan eller var tredje månad eller årsvis får du dela upp dem månadsvis. Dela gärna in utgifterna i kategorier och underkategorier så det blir överskådligt. När du skriver in utgifterna får du gärna gå igenom gamla kvitton och kontoutdrag så att du skriver in realistiska siffror i budgeten. Vissa utgifter kommer du att vara tvungen att uppskatta, men tänk då på att inte uppskatta för lågt värde, det kommer du att få lida av senare. Uppskatta istället en något högre summa om du inte vet exakt.

Utvärdera din privatekonomi

När du har alla siffror på pränt kan du planera din ekonomi. Om det finns vissa månader som har väldigt mycket utgifter kanske det går att fördela om när du ska betala vissa räkningar. Ibland kan man ändra från exempelvis kvartalsbetalning till månadsbetalning. Nu ser du också vilka utgifter som du lättast kan dra in på för att få mer pengar över. En latte om dagen blir en hel del pengar på ett år. Du kan också passa på att se över dina fasta utgifter och se om du kan sänka dem genom att exempelvis binda elavtalet eller byta försäkringsbolag.

Exempel på kategorier du kan ha med i din hushållsbudget är:

Inkomster
Lön, a-kassa, barnbidrag, bostadsbidrag, studielån, underhåll.

Utgifter
Bil, bostad, kommunikationer, resor, nöjen, sparande, lån, försäkringar och övriga utgifter.

Hur kan jag minska mina utgifter eller öka mina inkomster?

När du har skapat din budget och tydligt kan se vart dina pengar går så har du också möjlighet att påverka detta. Det finns faktiskt möjlighet att spara in på dina utgifter och på så sätt få mer pengar över, även om du har en låg inkomst eller tycker att du redan nu lever knapert. Här får du ta del av våra bästa tips på hur du kan få mer pengar över:

Skaffa ett extraknäck. Erbjud dig att klippa gräset, skotta snö, passa barn eller rasta hundar åt andra med tidsbrist. Baka bröd eller tårtor mot beställning. Tycker du om handarbete kan du sy, sticka eller virka kläder och annat som du säljer på marknader.

Om du har en större bostad än du egentligen behöver kan du fundera på att hyra ut ett rum eller två. Många studenter vill gärna bo inneboende hos någon för att minska sina kostnader.

Sänk kostnaderna för sophämtning genom att sopsortera så mycket som möjligt och kanske även börja kompostera.

Sänk kostnaderna för bostadens uppvärmning genom att sänka temperaturen inomhus, inte ha apparater på standby-läge, inte ha motorvärmaren på när det inte behövs, isolera bättre i huset, byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor och så vidare.

Gå ihop med vänner och grannar och dela på inköp av sådana produkter som man sällan använder, så som symaskin, slagborrmaskin, snöslunga och släpvagn.

När det gäller försäkringar kan man oftast komma billigare undan genom att samla alla försäkringar i ett och samma bolag. På så sätt underlättar du även administrationen om det väl inträffar en skada.

Sänk kostnaderna för teve och telefoni genom att säga upp betalkanalerna och ringa via datorn istället för via den fasta telefonen.

Jämför alltid olika abonnemang innan du tecknar dem och gör gärna om denna jämförelse en gång om året. Det handlar om allt från bostadslån och elavtal till försäkringar, bredbandsabonnemang och telefonabonnemang.

Rensa hemma och sälj det du inte behöver på loppis, Blocket eller Tradera.

Och vice versa, om du ska köpa exempelvis nya möbler eller kläder till barnen kan du ta en titt på second hand marknaden först.

Gå med i en bilpool eller börja åka kollektivt om du använder bilen så sällan att det knappt är värt att ha en egen bil med tanke på alla fasta kostnader.