Hur blir man en produkttestare?

Du som gärna vill prova nya prylar och produkter eller som vill vara först med det senaste utan att behöva betala för prylarna kan bli en produkttestare. Att vara produkttestare är ett av de bästa alternativen för att få testa nya saker helt gratis eller åtminstone nästan helt gratis. Som produkttestare kan du få möjlighet att prova alla möjliga typer av produkter, från livsmedel och leksaker till smink, hundmat, mobiltelefoner, tevespel eller varför inte en ny bilmodell.

Vill du bli produkttestare? Registrera dig genom att klicka på knappen nedan:

Många företag söker produkttestare

Det finns mängder av Personal care productsföretag och sajter där du kan bli produkttestare, både online och offline. För att hitta dessa kan du helt enkelt googla efter företag som söker produkttestare. Det finns också undersökningsföretag där du istället för att fylla i en undersökning får hem en produkt som du får testa och utvärdera. Du kan testa produkter antingen direkt hos företag som tillverkar varor eller hos undersökningsföretag som samlar många erbjudanden om att bli produkttestare och där du kan ansöka om de uppdrag som intresserar just dig.

Krav och kriterier

Det du bör tänka på innan du skickar iväg en ansökan är att det kan finnas olika krav och kriterier som ställs på dig för att du ska bli godkänd som produkttestare. Det kan dels handla om att du ska uppfylla vissa kriterier för att passa in i företagets eller produktens målgrupp, exempelvis att du ska vara av ett visst kön, vara i en viss ålder, ha ett visst yrke, ha barn eller husdjur, ha vissa intressen eller en viss typ av livsstil. Anledningen till att det finns sådana kriterier är för att företagen vill att produkttestarna ska vara så lika deras potentiella kunder som möjligt, så att de kan få rättvis feedback på produkterna. En person som inte har några djur passar exempelvis inte in för att testa ett nytt sorts hundfoder.

Berätta vad du tycker om produkten

Förutom de kriterier som du bör uppfylla för att passa in i företagets profil så kan det finnas vissa krav som ställs på dig som produkttestare. Oftast handlar det om att du ska berätta vad du tycker om produkten, till exempel i en enkätundersökning eller blogga om produkten på nätet. Ibland kan det krävas att du bifogar en bild eller videoklipp som visar att du använder produkten. Det som är viktigt att tänka på är att du ska ärlig och uppriktig när du berättar om din upplevelse av produkten. Det företag som söker efter produkttestare söker efter helt vanliga människor som provar produkterna som vid ett vanligt köp, alltså precis som produkterna är tänkta att använda, för att få feedback på vad vanligt folk tycker om produkterna och om det finns något som de kan utveckla.

Smink

Finns det något som du inte gillar med produkten eller något som du tycker bör utvecklas vidare så säg det eller skriv det. Det är värdefull information för företaget. Du ska inte vara överdrivet positiv bara för att du är tacksam för att du fått prova produkten utan se till att vara neutral, ärlig och rättvis. Men omvänt bör också gälla, tycker du att produkten relativt sett är väldigt dålig så finns det säkert även någonting som är positivt med den så nämn även detta.

När du berättar om dina åsikter och tankar kring produkten bör du vara tydlig och informativ och gärna ge exempel som förklarar vad du menar. På så sätt har företaget nytta av din information. En bra utvärdering av produkten ökar chansen för att du får testa fler produkter i framtiden. En del undersökningsbolag betygssätter de utvärderingar man gör och ju fler poäng man samlar på sig, desto större chans har man att komma med i kommande produkttester.

Är det verkligen helt gratis?

Många som funderar på att bli produkttestare frågar sig om det verkligen är möjligt att få testa helt nya produkter gratis. Och ja, det är det. Ibland kan det förekomma erbjudanden där du får köpa produkterna till en bråkdel av priset som de egentligen skulle ha kostat, men oftast är det helt gratis att vara produkttestare. Oftast får du behålla den produkten som du testar, men om det handlar om dyrare saker kan det också förekomma att du ska skicka tillbaka produkten när testperioden är slut så dubbelkolla gärna det så du inte åker på en oväntad överraskning. Om det nu är så att du ska skicka tillbaka produkten så bör du också kolla upp vem som ska stå för returportot, du eller företaget, så du vet om det i förväg.

Vilka företag söker produkttestare?

Det finns alla möjliga företag som söker testare till sina produkter. Företagen är av olika storlek, verkar inom olika branscher och finns på olika orter. En del företag är rikstäckande, andra söker främst produkttestare eller testpiloter som bor på orten där företaget har sin verksamhet. Förutom att enskilda företag ibland söker efter produkttestare, vilket de kan göra både offline och online, så finns det olika portaler på nätet där många företag som söker efter produkttestare har samlat sina uppdrag.

Om du anmäler dig som medlem på dessa sajter kan du regelbundet ta del av olika erbjudanden att få testa nya produkter antingen helt gratis eller till ett mycket förmånligt pris. Ett annat förslag för dig som gärna vill bli produkttestare är att anmäla dig till olika undersökningsföretag som finns på nätet. Dessa erbjuder visserligen oftast dig att få besvara undersökningar mot en ersättning, men då och då erbjuder de också uppdrag där du får prova olika produkter gratis mot att du utvärderar dem. Om du registrerar dig med PanelSök får du chansen att bli medlem hos ett antal företag som vill att du testar deras produkter.