Testa Produkter Gratis

Lansering och marknadsföring av nya produkter kostar alltid mycket pengar för ett företag. Allt fler företag väljer att använda sig av testpaneler för att få en indikation om vad konsumenter tycker om produkten, innan den släpps ut på allvar på marknaden. Ibland händer det också att de gör konsumenttester på befintliga produkter, som kanske inte säljer så bra som väntat, eller för att få in nya idéer inför en produktförbättring.

Tanken är att samla in åsikter från en så representativ testgrupp som möjligt, för att få en rättvis bild av vad konsumenterna tycker om deras produkter. Med det menas att exempelvis småbarnsföräldrar är en bra målgrupp för test av småbarnsprodukter och så vidare. De som ställer upp på sådana här produkttester är vanliga konsumenter som du och jag, som tycker att det är roligt att få vara med och tycka till, och som tycker att det är spännande att få testa nya produkter.

Gratis saker?

Bästa sättet för ett företag att snabbt samla in den respons de behöver, är att ge bort de produkter som de vill ha utvärderade gratis till konsumenter inom målgruppen, mot att de får en rättvis bedömning av produktens kvalitet, utseende, smak eller liknande. Företagen som sysslar med den här formen av marknadsundersökning kan skilja sig en hel del från varandra, och varorna som ska provas kan vara allt ifrån varor med mycket lågt värde, som exempelvis pulversås, till varor som betingar ett mycket högt värde, exempelvis en ny smartphone eller liknande. Vill du bli produkttestare? Registrera dig nedan:

Vilken typ av saker kan man få?

Som produkttestare kan man bli erbjuden att prova allt ifrån livsmedel, som till exempel té eller kakor, skönhetsprodukter som exempelvis hudcréme, märkesdofter eller kosmetika, barnartiklar som nappar, spel eller leksaker, till elektronik och hushålls-, och trädgårdsredskap. De företag som utför produktundersökningar kan vara både svenska och internationella. Det kan vara tämligen nya, okända, innovativa företag, men allt som oftast är det märkesprodukter från kända och väl etablerade företag runt om i världen som ska testas.

En del företag vill att man ska testa deras senaste smartphone eller surfplatta, andra vill få en bedömning av deras katt-, eller hundmat, någon annan vill att man ska smaka på deras juice eller kanske prova en ny tjänst, som exempelvis en digital musik-, eller e-boktjänst. Typen av produkter är alltså helt beroende på vilket företag som står bakom testet och vad det är de vill ha testat.
Testa produkter


Som produkttestare kan man få testa bl.a.
* skönhetsprodukter (smink, krämer)
* hushållsartiklar (köksredskap, trädgårdsredskap)
* elektronik (datorer, surfplattor)
* livsmedel (drycker, såser)
* barnartiklar (nappar, leksaker)
* djurfoder (hund och kattmat)
* tjänster (e-böcker, onlinetjänster)
Får man välja vad man vill ha?

Konsumenten är alltid den som väljer vilka produkter han eller hon ska testa. Intresset för produkttester är stort och företagen har ingen anledning att tvinga någon att prova någonting.
Det skulle ju vara svårt, inte minst med tanke på allergier eller moraliska värderingar. Det läggs ut öppna förfrågningar om intresse för att testa de olika produkterna, och man kan själv välja vilka man vill söka till. Tillhör man målgruppen kommer man vidare, och då väljer företaget slumpvis ut vilka personer inom målgruppen som ska få lov att testa deras produkter.

Det är alltid du själv som fattar det avgörande beslutet om du vill prova produkten och ingen kan tvinga dig att ta emot något som du inte vill ha. En del testpaneler skickar ut ett mail som förklarar att man inte kom med just den gången, så att man inte behöver gå och vänta, men alla gör tyvärr inte det och det är något som borde kunna förbättras.

Kan vem som helst få gratis produkter?

Vem som helst kan anmäla intresse för att vara med i en testpanel, eftersom olika målgrupper är värdefulla för olika typer av produkter. Varje konsument är mycket värdefull. Däremot är det inte säkert att just den grupp du tillhör, beroende på ålder, kön, geografisk belägenhet med mera, passar in i den målgrupp som efterfrågas för just den produkten som du fattat tycke för.

Målgruppen kan dessutom vara väldigt stor, de internationella Testa leksakerprodukttesterna kan ha flera hundratusen sökande! Platserna lottas därför ut slumpvis bland ansökningarna inom målgruppen. Eftersom intresset för de här produkttesterna är mycket stort och det är hård konkurrens om produkterna, innebär det att man knappast får hemmet överfullt av ”gratisprylar”, utan snarare får möjlighet att få testa något, någon gång emellanåt.

I gengäld vill företaget ha din åsikt om produkten och det brukar oftast ske i form av ett frågeformulär som ska besvaras och skickas in under utsatt tid. Ibland vill de att man fotograferar användandet av produkten. Ett exempel på det kan vara att man tar ett kort på den måltid man har lagat, där testprodukten, kanske en sås, är med och syns på bild. Det kan också vara när katten eller hunden belåtet står med huvudet i matskålen och smaskar på det nya fodret med tindrande ögon! Företaget brukar be om tillåtelse att få använda bilden i sin marknadsföring, men det är absolut inget krav på att det ska vara en professionell bild på något vis, utan mer en trevlig återkoppling om hur produkten har använts.

Får man alltid behålla produkten efter att man har testat den?

För det mesta får man behålla produkten efter att testperioden är över. I mycket sällsynta fall vill företaget ha tillbaka produkten, men då handlar det oftast om att man har fått testköra en bil under en period, som sedan ska lämnas tillbaka. Det är viktigt att man läser reglerna noggrant innan man anmäler sitt intresse, så att man inte riskerar att förbinda sig till något man sedan inte kan slutföra.

Tjänster brukar bara vara gratis under provperioden. Det är extremt ovanligt att man förbinder sig till ett fortsatt abonnemang eller prenumeration efter provtidens slut. Allra vanligast är att man själv aktivt får förlänga eller teckna sig för ett nytt abonnemang eller prenumeration, om man vill fortsätta använda tjänsten efter att provtiden är slut.

Hur registrerar man sig som intresserad?

Det är lätt att registrera sig hos en testpanel, det brukar på sin höjd ta ett par minuter. Om du registrerar dig här hos PanelSök kan du dessutom anmäla dig hos flera olika paneler samtidigt. Inte alla paneler erbjuder produkttester, men några av dem gör det, och vilka det är ser du genom att läsa den kortfattade beskrivningen som finns kopplad till varje panel.

Genom att klicka på den gröna rutan ”Börja nu” nedan, så guidas du steg för steg med att registrera intresse för de paneler som du tycker verkar intressanta. Du anmäler dig hos panelerna genom att klicka på knappen ”Välj” bredvid varje panelnamn och du kan gärna välja flera samtidigt. När du är nöjd klickar du på knappen ”Fortsätt till sista steget” och fyller till sist i dina personuppgifter. Därefter är du med och kommer att få mail med nya inbjudningar!