Så drar du ner på vardagskostnaderna

Välkommen till Sandras värld - där en lön används, och den andra sparas till resor och roliga saker med familjen. Här delar hon med sig till PanelSök av sina allra bästa spartips på hur man drar in på småkostander utan att sänka livskvaliten!


Så sparar du i vardagen, av Sandra Holm


Jag lever efter den gamla klyschan ”det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som man blir rik på”. Det har jag tagit fasta på i vår familjs ekonomi. Jag lägger hellre pengar på upplevelser såsom resor och tid med familjen än att betala för dyrt toapapper eller dammsugarpåsar. Hur gör jag då för att slippa betala dyrt för tråkiga saker? Jo, planering är ledordet. Planera, planera, planera!

Extrapris på hushållsprodukter? Köp och lagra!

Toapapper, tandkräm, tvättmedel och diskmedel köps i stora mängder när jag hittar det till extra bra pris. Det är produkter som jag definitivt inte vill lägga min lön på, så är toapappret på extrapris köper jag flera paket och lägger på lager så att jag slipper köpa toapapper tills nästa gång det är billigt. Julklappspapper köper jag ett par dagar efter jul och påskäggen inhandlas efter påsk.

Mat som håller sig

Maten är en stor utgift för barnfamiljer och matkostnaderna går ofta att ganska lätt att dra ner på. Börja med att ta reda på vad din familj egentligen lägger på mat varje månad. Vill ni äta upp pengarna till vardags? Billig mat innebär inte tråkig mat med lite planering. Det går att äta nyttig och god mat på liten peng. Jag tänker på samma sätt som med rengöringsprodukter när det gäller torrvaror och matvaror som går att lagra. Jag köper flera förpackningar av till exempel mjöl, pasta och ris när det är på extrapris. Köp inte bara ett paket spagetti på extrapris- köp flera. Är det ett begränsat erbjudande: köp så många som är tillåtet. Kött och kyckling köper jag på kort datum och fryser in på en gång. Jag betalar oftast bara halva priset för kött. Naturligtvis tar jag med tygpåsar att bära hem maten i.

Laga, baka och frys in

Ett annat sätt att Sandra Holm med familjspara pengar på när det gäller mat är så klart att ta med matlådor till jobbet. Fast det är inte bara till matlådor som det är bra att laga extra mat till. Jag gör till exempel massor av köttfärssås, lasagne eller piroger och fryser in så att det alltid finns mat i frysen att ta fram och värma om tiden är knapp på vardagen. Det minskar risken för att svänga förbi en snabbmatskedja eller den lokala pizzerian bara för att familjen behöver mat snabbt. Jag är inte så förtjust i halvfabrikat av olika anledningar så det här är ett bra sätt att alltid ha egen snabbmat hemma. Det kräver en engångsinsats emellanåt som visserligen kan ta lite tid, men det får du igen vid ett senare tillfälle. Allt bröd och fikabröd bakas hemma istället för att köpas i butik. Maten får inte förgås utan måste ätas upp, ett sätt är att ha en restätardag. De senaste dagarnas rester serveras med fördel på fina uppläggningsfat och kallas buffé.

Aluminiumfolie, vad är det för trams?

När vi ändå är i köket så finns det flera småsaker att spara pengar på. Jag som är väldigt snål vill förstås inte slösa mina surt förvärvade pengar på aluminiumfolie eller plastfolie så mat förvaras i burkar eller om det är korttidsförvaring i en skål med en tallrik som lock. Koka upp pastavattnet i vattenkokaren sparar på elen. Ha lock på kastrullerna sparar också el. Jag använder halva diskmaskinstabletter i diskmaskinen (visst nämnde jag att jag är snål).

Ärva kläder till småbarnen? Ja tack!

Kläder går åt som smör i solsken och blir snabbt en dyr utgift för en barnfamilj. Mitt tips är att alltid tacka ja om någon erbjuder dig att ärva kläder till barnen. Jag har haft turen att ha flera generösa människor i min omgivning som gärna skänker oss deras barns urvuxna kläder istället för att kasta dem. Efter att ha tackat ja en gång så kommer de flera gånger med kläder. Allt är inte i skick att återanvändas och allt passar inte utan jag väljer ut det som passar mina barn nu eller om ett tag, resten skänker jag vidare. Jag har sytt om en del kläder som jag har fått så att de ska passa. Har man inte samma tur som jag och har möjlighet att ärva kläder så finns det ofta speciella barnloppisar där folk har ett eget bord där de säljer sina barns urvuxna kläder där det går att fynda kläder. Det här fungerar bäst till yngre barn där kläderna inte slits lika mycket och då de ännu inte bestämmer själva vad de ska ha för kläder eller stil.

Köp kläder på halva priset efter högsäsong

Till de äldre barnen blir det mest nytt men även där försöker jag fynda. Jag är med i olika kundklubbar för att få rabattkuponger och erbjudanden. Här gäller samma princip som för maten. Köp till exempel många strumpor och lägg på hög om du hittar dem till ett riktigt bra pris. Halva reapriset och jag är bästa vänner. På våren köper jag vinterkläder till halva reapriset och sparar till nästa säsong, självklart inhandlas sommarkläder i slutet av sommaren. Man får inte vara rädd för att köpa någon storlek för stort, förr eller senare växer barnen i dem.

Ättika i tvättmaskinen

Kläderna behöver ju tas om hand också. De ska tvättas och tvättas då på ECO-programmet på tvättmaskinen för att spara på vatten och energi det vill säga spara på pengarna. Jag använder inte sköljmedel när jag tvättar utan är det något som behöver lite bättre lukt eller lite mjukmedel så använder jag ättika. Det fungerar på samma sätt sköljmedel men kostar en bråkdel. För att spara pengar så hängtorkas naturligtvis kläderna. Torktumlaren kostar en hel del att använda.

Medhavd picknick

Som jag nämnde tidigare så gillar vi utflykter. En enkel lekpark- eller strandutflykt kan snabbt förvandlas till en ekonomisk mardröm. Barnen blir hungriga, törstiga och sugna på glass. Då gäller det att som familjeförsörjare stå beredd med lilla kylväskan och vattenflaskor och inte dra fram plånboken. Investera i en fin, mjuk kylväska som är lätt kan hängas på en barnvagn eller stoppas ner i en ryggsäck. Där har du mat, fika och dricka. Sandras handdukar blev servetterGivetvis används flergångsartiklar, inte dyra engångsmuggar. Det som är klart dyrast att köpa är dricka så där gäller det att stå redo med vattenflaskor och saftflaskor. För att föräldrarna ska hålla humöret uppe en dag i lekparken krävs även kaffe, självklart serveras det ur medtagen termos.

Aldrig, aldrig engånsartiklar

Undvik engångsartiklar. Jag använder flergångstrasor att torka bord och diskbänk med. Jag har sytt tygservetter av gamla handdukar och lagt i en fin korg på köksbordet. Förstår ni vad pengar, jag menar hushållspapper det kan gå ut under en middag med fyra barn? Visste ni det hade ni genast satt er vid symaskinen med en hög handdukar. Som barnfamilj tvättar man ju ändå en hel del så några trasor mer eller mindre gör varken till eller från!

Var nöjd med det du har

Det är kanske inte nödvändigt med nya soffkuddar och filtar till varje säsong. Var rädd om de saker som du redan har. Laga det som går att laga. Behöver du verkligen köpa något nytt så titta på begagnat eller vänta tills du hittar det du behöver på rea. Även här gäller det att vara förutseende och handla i förväg vid fel säsong. Sjunger gräsklipparen på sista versen så är det lämpligt att slå till på en ny efter sommaren och inte vänta tills det blir vår och då behöva betala ett dyrare pris.

Sandra Holm, 38 år, bor utanför Stockholm och driver bloggen sparsamhet.nu. Hennes blogg har ett stort antal hängivna anhängare som vecka efter vecka läser Sandras smarta spartips som är lätta att implementera i vardagsekonomin. Som småbarnsmamma till fyra barn i åldrarna 3-11 år är det lätt att kostnaderna drar iväg - men inte hos familjen Holm.