BETALDA UNDERSÖKNINGAR

Vad är betalda undersökningar?

Betalda undersökningar är undersökningar och enkäter som allmänheten kan fylla i och sedan bli belönade för. Dessa förekommer ibland i det verkliga livet, "IRL", men vanligast är att man fyller i undersökningarna på internet. Vem som helst kan välja att fylla i undersökningar mot belöning och den här artikeln förklarar hur det funkar och ger tips och råd på vägen.

Vilken information söker du?

• Varför får man betalt för att fylla i undersökningar?
• Vad handlar undersökningarna om?
• Vad är specialiserade undersökningar?
• Vad är fokusgrupper?
• Hur mycket får man betalt?
• Hur får man betalt?
• Jämför de olika panelernas betalningsätt
• Hur gammal måste man vara?
• Hur funkar poängsystemet?
• Vilka är de bästa undersökningsföretagen?
• Vilka är fördelarna med att göra betalda undersökningar?
• JA och NEJ när det gäller betalda undersökningar
• Viktiga saker att vara medveten om
• Hur kan jag maximera det jag tjänar?
• 5 snabba frågor och svar

Varför..
Varför får man betalt för att fylla i undersökningar?

Företag är helt beroende av allmänhetens åsikter om deras produkter eller tjänster. De satsar enorma summor på att ta fram nya produkter som du ska vilja köpa. Men hur vet de vad du vill ha? Det kan de inte veta, om de inte utför undersökningar.

Ibland handlar det om en ny produkt som ett företag jobbar på och vill lansera. Kanske är produkten i sista stadiet och företaget vill veta om de bör göra en sista ändring innan lansering. Kanske handlar det om en reklamfilm som ska sälja en ny produkt. Då kan de visa dig tre olika reklamsnuttar och du får välja vilken du tycker är bäst. Säger 80% av alla som deltar i en undersökning att en viss reklamfilm är bäst, ja då kommer företaget med all säkerhet välja att visa just den reklamfilmen på TV.


Vad tycker du?

Ibland handlar undersökningarna om att testa en produkt. Då får man vanligtvis produkten hemskickad och sedan får man testa den och skriva en utförlig beskrivning av vad man tycker var bra och dåligt med produkten. Oftast får man även behålla produkten man testar. Om du vill veta mer om produkttestning ska du besöka den här sidan.

Om ett företag genomför en undersökning som kan ta reda på vilken reklamfilm som kommer sälja mest produkter och därmed öka deras profit, då är den undersökning värd en hel del pengar. Det här är svaret på varför företag betalar dig och mig för att ge våra åsikter, de är helt enkelt värdefulla.


Vad..


Vad handlar undersökningarna om?

Alla undersökningar ser annorlunda ut. De kan handla om allt från hamburgare till smink och mobiltelefoner. Frågorna som ställs brukar vara till exempel om en viss bild tilltalar dig och varför/varför inte. Det kan även handla om att man ska rangordna en lista med företag från det man gillar bäst till det man gillar sämst.

Undersökningarna kan också se olika ut, och ha olika typ av media. Som nämnts innan använder sig vissa av filmsnuttar, andra av bilder och ibland är det bara text. De flesta tycker det är roligare att göra undersökningar som har mycket och snygg grafik och använder sig av olika typer av media, men egentligen spelar utseendet ingen roll i relation till hur mycket man får betalt.

Profil

När du har blivit medlem med ett undersökningsföretag får du fylla i information om dig själv det vill säga din profil. Detta är så att företagen vet vilken typ av undersökningar som passar dig. Till exempel: Säg att du är tjej, 22 år gammal, gillar mode och skönhet, dans och musik och du bor i Göteborg. Då kommer du inte få en undersökning om en ny fotbollsko för killar eftersom du inte passar in i målgruppen. Däremot kommer du få undersökningar som handlar om nya skivor, dansfilmer, skönhetsprodukter och kläder. Du kanske även blir inbjuden till en undersökning om matlagning men om det visar sig att du inte är intresserad av matlagning så “åker du ur” undersökningen. Alltså, var ärlig och fyll i så mycket som möjligt om dig själv så kommer du få passande undersökningar.

Vad är specialiserade undersökningar?

Specialiserade undersökningar är undersökningar som bara riktar sig mot en väldigt liten målgrupp. Till exempel, om ett företag säljer ett shampoo anpassat för personer som har långt, lockigt och blont hår kan ingen med kort hår göra undersökning, likaså ingen med rakt eller vågigt eller krulligt hår, eller ingen som har en annan hårfärg än blond. Då finns det så få personer att välja mellan att företaget betalar mycket mer per undersökning. Om du har tur passar du in i en specifik målgrupp och blir erbjuden en specialiserad undersökning.

Vad är fokusgrupper?

En fokusgrupp är lite annorlunda än en vanlig betald undersökning. Då blir du inbjuden till ett möte med flera andra personer och en moderator styr samtalet och diskussionerna. Man kan säga att det är en gruppintervju. Dessa grupper betalar ofta mer än enskilda undersökningar och ibland bjuds det på mat och dryck.

Exempel på företag som gör fokusgrupper är: IPSOS, Fokusgruppen, Trivector och Innovationsluss

Hur..


Hur mycket får man betalt?

Det här är en av de vanligaste frågorna, och tyvärr finns det inget enkelt svar.

Hur mycket du får betalt beror helt och hållet på:
  • Hur många undersökningar du gör per dag
  • Hur många undersökningsföretag du är registrerad med
  • Hur långa undersökningarna som du gör är
  • Om det är en enkel eller specialiserad undersökning

Det bästa sättet att ta reda på hur mycket du kan tjäna är att prova. Det är helt gratis att gå med i undersökningar. Vi brukar säga att man kan tjäna upp till 50 kronor per undersökning, men vissa undersökningar betalar mindre och vissa mer.


Kom ihåg att undersökningar ALDRIG kan ersätta en heltidslön. Det är helt omöjligt att försörja sig på att enbart göra undersökningar om du inte har något annat ekonomiskt stöd. Vill du däremot ha lite extrapengar att röra dig med varje månad, då kanske betalda undersökningar är något för dig.


Hur får man betalt?


Alla undersökningar betalar ut sina belöningar på olika sätt och det är långt ifrån alla som betalar ut i kontanter. De undersökningsföretag som betalar ut kontanter gör det via PayPal. PayPal är en gratis tjänst där man på ett säkert sätt kan ta emot och betala pengar över internet. Du måste vara minst 18 år för att skaffa ett PayPal konto och du måste först gå igenom en registreringsprocess.Vanligare är att man får betalt via presentkort som du kan spendera i affär eller på internet. Olika företag ger olika presentkort till exempel på H&M, MediaMarkt, IKEA, SF Bio eller Stadium. Presentkorten brukar skickas över via e-post så du behöver en skrivare om du vill ta med dem till en affär. Men som sagt, du kan även spendera dem på internet.Det är även vanligt att man får deltagande i en utlottning som tack för en undersökning. Var säker på att du vet vad du får innan du börjar göra undersökningen. Utlottningarna brukar handla om mycket större summor från tusen kronor till flera, flera tusen. Men man kan ju förståss inte vara säker på att man vinner.


Jämför de olika panelernas utbelningar

Hur gammal måste man vara?

Det beror på undersökningsföretaget och undersökningen. Vissa undersökningsföretag har åldergräns, andra inte. Då åldergräns finns brukar den vara 16 år, men det finns företag som accepterar 13- 14- och 15-åringar också. Glöm dock inte att du måste vara 18 år för att skaffa dig ett PayPal konto så om du är under 18 år kan du bara få betalt i presentkort om inte någon förälder kan hjälpa dig.

Hur funkar poängsystemet?

Så här går det till. För att du ut dina belöningar måste du oftast ha nått en viss summa poäng. Olika företag ger olika poäng och har olika utbetalningsgränser. Till exempel, säg att du behöver 5000 poäng för att få ut din belöning på 150 kronor. En viss undersökning kanske ger 50 poäng, en annan 1000. Kolla alltid innan hur många poäng du får för varje undersökningen. Bara när du har fått ihop dina 5000 poäng kan du få ut dina 150 kronor.


Poängen brukar relatera till hur långa undersökningarna är. En undersökning som tar 5 minuter kanske bara ger 50 poäng medans en undersökning som tar en halvtimma ger naturligtvis mycket fler poäng. Ibland måste man tjäna ihop sina poäng innan en viss tid, till exempel 3 månader. Håll koll på detta så att du inte förlorar dina poäng utan att veta om det.

Vilka är de bästa undersökningsföretagen?


Det beror lite på vad du letar efter. Om du vill ha pengar eller presentkort och isåfall vilka affärer du vill ha presentkort från. Nedan har vi listat våra fem mest populära undersökningsföretag. Du kan gå med i allihop på en gång om du klickar här.


Åsiktstorget

Hos åsiktstorget får du betalt i presentkort från massvis med spännande butiker som HM, Siba, CDON. Dessutom kan du skänka dina belöningar till välgörenhet och delta i utlottningar. Undersökningarna är roliga och handlar bland annat om skönhet, mode, TV, datorer och spel.


MySurvey

MySurvey erbjuder belöningar i form av kontanter som betalas ut via PayPal och presentkort på bland annat IKEA och Åhlens. Dessutom kan du delta i utlottningar och vinna finfina priser.Din Åsikt

Med Din Åsikt blir du belönad med presentkort från bland annat SF Bio, McDonalds och Stadium. Dessutom matchar dom dina intressen med undersökningarna så du får roliga undersökningar att fylla i!Toluna

Hos Toluna kan förutom att tjäna presentkort på bland annat Amazon, testa och behålla produkter och skapa din egna undersökningar. Du får allt detta, plus utlottningar och priser.IPSOS

IPSOS är ett mycket välkänt företag och används ofta av journalister. Hos dem kan du tjäna presentkort på bland annat Guldfynd, Bokia och The Body Shop samt delta i spännande utlottningar.


Vilka är fördelarna med att göra betalda undersökningar?

Tjäna pengar bara på att registrera. Ibland far du betalt bara igenom att bli medlem

Flexibelt. Du kan göra undersökningarna precis när du vill, på dagen eller på natten, varje dag eller en gång i veckan. Det är helt upp till dig när du vill genomföra undersökningar.

Ingen utbildning. Du behöver ingen speciell utbildning eller speciell erfarenhet for att fylla i undersökningar.

Variation. Alla undersökningar har olika frågor och ser olika ut så det finns mycket variation att välja mellan vilket gör att du inte blir uttråkad.

Bekvämt. Du kan göra undersökningarna hemifrån, från din soffa eller säng och behöver aldrig resa någonstans för att utföra dem.

Gratis. Det är helt gratis att göra undersökningar via PanelSök. Vi LOVAR att vi aldrig kommer att be dig om pengar.
JA och NEJ när det gäller betalda undersökningar:


Registrera dig med så många undersökningsföretag som möjligt. Då ökar din chans att tjäna mest pengar och bli inbjuden till flest undersökningar.

Läs företagets sekretesspolicy. På så sätt får du veta hur de hanterar dina personliga uppgifter. Det du bör kolla efter är om så att de inte säljer vidare dina uppgifter till ett tredje parti.

Skriv ner hur många poäng du har tjänat ihop med de olika sajterna. Då har du alltid koll om något skulle gå fel och det ger dig en överblick på vad du tjänar.

Om du inte är nöjd – klaga! Ingen är perfekt men för att kunna bli bättre behöver företagen veta vad du inte är nöjd med. Om du inte får svar, skriv igen eller prova deras sociala media kanaler.

Googla företaget! Då får du veta vad andra tycker om det. Forum är ofta bra ställen att leta efter andras erfarenheter men man ska inte glömma att alla har olika åsikter. Håll utkik efter om någon säger att de har blivit blåsta – då ska du givetvis kolla upp det!

Sätt upp en andra e-post adress. På så sätt kan du hålla koll på dina inbjudningar och du vet precis hur många du får. Dessutom kan det vara skönt att hålla isär arbete och privatliv!

Kolla din e-post! Alla inbjudningar kommer via e-post så om du inte kollar den regelbundet kan du missa bra erbjudanden och inbjudningar. Undersökningar har alltid ett stängningsdatum och ibland är det väldigt kort så kolla helst varje dag.

Förvänta dig inte att tjäna miljoner. Det går inte. Och om en hemsida påstår motsatsen råder vi dig att stänga den för då är det en fejk-sida som luras.

Ta alltid ut dina belöningar direkt. Du vet aldrig när en sida går i konkurs och då kan du förlora dina pengar. Det är alltid säkrast att ha dem på ditt eget bankkonto.

Glöm inte att du måste betala skatt på det du tjänar. Kolla med skatteverket vad som gäller just för dig.

Ljug inte! Detta är jätteviktigt för undersökningsföretagen kollar alltid så att dina svar stämmer överrens. Du kan inte vara 18 år en dag och 45 år nästa, bara för att du vill delta i en undersökning. Så fort de kommer på dig blir du avstängd och då förlorar du dina pengar.

Viktiga saker att vara medveten om


Du kan bli utslängd medans du fyller i en undersökning. Undersökningen kanske bara behöver 1000 deltagare och så fort detta mål är nått så stängs undersökningen ner - fast du kanske är i mitten! Då får du inte betalt.


Ibland måste du fylla i en undersökning för att fylla i en undersökning. Det låter konstigt, men så är det och detta beror på att undersökningen behöver en viss typ av person som passar deras målgrupp. Du får först svara på frågor om dig själv och vad du gillar och passar du inte i målgruppen, då avbryts undersökningen och du får inte betalt.


Det finns fejksajter. Det är därför jätteviktigt att du läser sekretesspolicyn och gör en uppskattning av sajten själv. Låter det för bra för att vara sant - ja då är det nog så. PanelSök hjälper dig med att bara erbjuda legitima och välkända undersökningsföretag.


Vissa sajter har ett tak på hur mycket du kan tjäna per dag. Detta är för att de ska kunna skydda sig själva mot folk som fuskar.


Ofta måste du nå en viss summa poäng innan du kan få ut dina pengar. Läs reglerna noga innan du börjar. Detta är mycket vanligt och betyder inte att sajten är fejk men det kan vara bra att veta i förväg så att man inte blir besviken senare.


Vissa sajter betalar inte ut i pengar utan i presentkort. Ta reda på vilket innan du börjar så vet du vad du har att vänta dig.


Hur kan jag maximera det jag tjänar?


Fyll i dina personliga uppgifter snabbt efter att du har registrerat dig. Då får du undersökningar som är anpassade efter dig och kan du tjäna mer.


Fyll i rätt kontaktuppgifter. Detta är för att få inbjudningarna och för att få ut betalningarna.


Var ärlig, annars kan dina belöningar försvinna om företaget kommer på att du har ljugit.


Svara snabbt. Detta hjälper dig med att inte bli avstängd mitt i undersökningen och att undersökningen är slut.


Registrera intresse för att prova produkter. Förutom att du få behålla produkten kan du även få betalt.


Genom att rekommendera en vän och andra småsaker kan du tjäna extra pengar. Maximera, maximera, maximera!


5 snabba frågor och svar


Herman Oskarsson är 22 år gammal, bor i Lund, och gör betalda undersökningar varje månad. Vi gav honom 5 snabba frågor.

Vad tycker du är det bästa med betalda undersökningar?

Två grejer egentligen. Jag har aldrig tagit ut kontanter utan bara presentkort men det är väldigt praktiskt att ha dessa i slutet av månaden när det börjar bli lite ont om pengar. Går på bio och käkar på McDonalds – trots att bankkonton nästan är tömt. Sen tycket jag det är väldigt kul att se produkterna eller reklamfilmerna som man har varit med och tyckt till om när det väl kommer ut. Då känns det som att ens åsikt faktiskt betydde något.


Vad är det värsta med betalda undersökningar?

Ibland är undersökningarna alldeles för långa och tråkiga. Då känns det som att man slösar bort sin tid. Men det är ju svårt att veta innan börjar och man vill ju inte gärna lägga av halvvägs igenom för då har man ju verkligen kastat bort sin tid.


Hur mycket tjänar du per månad?

Det varierar - jag tjänar kanske 300 - 500 kronor i månaden men då gör jag alltså bara ett par undersökningar i veckan, när jag kollar på TV eller käkar.


Varför började du med betalda undersökningar?

Jag hade sommarlov mellan studier och det var en väldigt regning sommar. Jag hade inte hunnit söka sommarjobb och var luspank. Jag kollade runt lite på internet och hittade detta och sen dess har jag hållit på.


Skulle du rekommendera andra att göra betalda undersökningar?

Det beror på. Om man har mycket tid och behöver lite pengar, ja absolut. Om man hade det bra ställt och lite tid, då ser jag ingen anledning till att man skulle göra betalda undersökningar, om man inte vill vara med och påverka då. Men då kan man ju alltid rösta istället.