Hobbyverksamhet – Driva

Driva hobbyverksamhetFör nästan exakt en månad sedan skrev jag en blogg om hur man startar igång en hobbyverksamhet som på ett sätt är en smidigare och mindre krävande form av ett företag. Här är del 2 i bloggserien och den här gången ska jag ge lite tips på hur man kan göra för att hålla sin hobbyverksamhet vid liv!

Spara kvitton!

Det första som är otroligt viktigt att tänka på är att spara på alla kvitton du samlar på dig vid inköp av saker som hör till hobbyverksamheten. Det bästa är om du även kan fixa kvitton på inkomsterna, alltså när du säljer något. Det kan vara lite knepigt om du säljer en tjänst, men det brukar gå att lösa, det finns till exempel något som heter kvittenser (finns bland annat på mataffärer och vanliga hobbyaffärer). Precis som om du skulle ha ett företag ska allt detta sparas i några år så att du även vid senare skede kan visa om du gick i vinst eller förlust och då även varför.

Något jag nämnde lite snabbt i förra inlägget är att man, även om man bara driver en hobbyverksamhet, har rätt att dra av kostnader. (Du får dock inte dra någon moms då du inte är momspliktig, men då behöver du heller inte betala in någon). Med det menas alltså att du bara skattar på överskottet.

Exempel 1: Du köper in saker för 10.000 och säljer för 5000. Du har då gått i förlust och behöver inte skatta något alls.

Exempel 2: Du köper in saker för 8000 och säljer för 12.000. Du har gått i vinst med 4000 och skattar då bara på de kronorna, inte på de övriga 8000 du tjänat eftersom utgifterna täcker dem.

Om du får ett överskott på över 30.000 är du dock momspliktig och då måste du i princip registrera en firma ändå.

Marknadsföring

När det kommer till marknadsföring finns det egentligen inga tydliga gränser. Eftersom en hobby innebär att du inte har det som huvudsaklig syssla kan jag personligen tycka det vore konstigt att lägga flera tiotusenlappar på marknadsföring, men det betyder självklart inte att man ska gömma sig heller. Pysslar man med textiler i sitt garage är det definitivt inget konstigt att sätta en liten skylt utanför och det är heller inte fel att designa visitkort eller kanske till och med starta en facebooksida, bara för att visa vad du kan.

I det tredje och sista hobbyverksamhetsinlägget ska jag försöka förklara det som är lite krångligare och mer tidskrävande – redovisningen/deklarationen.