Hobbyverksamhet - Komma Igång

Del 1 av 3 i PanelSöks bloggserie om Hobbyverksamhet

Är du riktigt duktig på något? Har du en hobby som du kan tjäna in lite extra pengar på? Då är hobbyverksamhet definitivt rätt sak! Det är betydligt enklare att både starta och driva om man jämför med bolag, enskild firma eller företag i allmänhet. Du behöver dessutom inte betala moms eftersom det är en helt annan typ av verksamhet.

Hobbyverksamhet

Vad är en hobby?

Vad är det då som krävs för att din talang ska räknas som en hobby? Det ska först och främst inte bidra till din huvudsakliga försörjning utan ska bara vara som en extra inkomst. Du ska utföra arbetet på fritiden, som en hobby helt enkelt, och du ska inte göra det på uppdrag av andra eftersom det då räknas som ett jobb.

Exempel nummer 1:
Du täljer trägubbar på fritiden för att du har en alldeles speciell talang, men framförallt ett stort intresse. Någon går förbi och ser dig tälja, gillar ditt arbete och frågar om denne inte kan få köpa en skulptur av dig. Du blir glad över uppmärksamheten och öppnar upp en hemsida där du lägger ut dina trägubbar för att visa vad du kan. Fler ser dem och kontaktar dig för att få köpa.

Detta skulle räknas som en hobbyverksamhet eftersom du tjänar lite pengar på det, men du gör det inte ”medvetet” på samma sätt som om du skulle ha ett företag där huvudsaken är att tjäna pengar.

Exempel nummer 2:
Någon butiksägare upptäcker din talang för täljning och frågar om du inte skulle kunna ta beställningar regelbundet för att han sedan ska få sälja ett stort antal i sin butik. Du tackar ja för att du ser en stor möjlighet till mycket pengar i erbjudandet.

Detta skulle däremot inte räknas som en hobbyverksamhet eftersom tanken börjar övergå till vinstsyfte och du gör dessutom arbetet på uppdrag av någon annan.

Starta hobbyverksamheten

Eftersom en hobbyverksamhet är ganska ointressant för Skatteverket (då det inte ger speciellt mycket pengar) är det inte lika komplicerat att starta igång. Man behöver alltså inte ansöka med blanketter eller räkna ut omsättning. Man sätter helt enkelt bara igång, sparar kvitton och allt som kan tänkas vara nödvändigt att ha vid redovisningen.
Man får dock, även om det inte är ett företag, dock dra av kostnader så att man bara skattar på överskottet, men det berättar jag mer om i nästa del!

(Bilden visar tre exempel på vad en hobbyverksamhet kan vara. Fotografi, dans och djuruppfödning)

Läs del 2 i serien om hobbyverksamhet: Driva
Läs del 3 i serien om hobbyverksamhet: Redovisa