Laga och lappa istället för att köpa nytt

När jag var så där riktigt liten gick mina byxor sönder ganska ofta på grund av allt krypande och lekande i allmänhet. Precis som andra mammor sydde min mamma fast lappar vid hål och slitningar för att täcka min vårdslöshet. Det var alltid i olika glada färger och ibland med något mönster på, jag tyckte verkligen att det var skitsnyggt.
Vintage klänning
Det är dock inte det här jag menar när jag säger att man ska laga och lappa. Det funkar säkert fortfarande på barn eftersom det är ganska gulligt, men jag själv skulle nog inte vilja ha en massa regnbågsfärgade lappar på mina trasiga jeans.

Nål och tråd

Med laga menar jag i alla fall att man helt enkelt syr ihop små hål innan de blir för stora. Så fort man ser en slitning som garanterat kommer kunna leda till ett hål ska man vara där med nål och tråd för att fästa ihop det. Det är klart att plagget kommer gå sönder i vilket fall som helst, det är väl bara en tidsfråga, men man kan åtminstone få behålla det ett litet tag till.
När jag lagar större hål brukar jag dock lappa, fast på insidan. Köper helt en liten bit av samma tyg och syr fast på insidan, på det sättet syns inte hålet om man kollar snabbt i alla fall, superbra!

Sen kan man ju faktiskt designa om helt förlorade kläder. Här kommer två enkla och roliga tips på hur man kan piffa upp den gamla tråkiga garderoben.

Fula jeans blir snygga jeanshorts

Om jeansen är slitna och fula och du tröttnat på dem (eller om de har hål i knävecken, det brukar mina få) kan du ju enkelt bara klippa av benen och fixa till snyggaste sommarshortsen! Vill du agera designer extra mycket kan du kanske bleka dem eller sätta på nitar för att få till några extra detaljer.

När du klipper ska du tänka på att det kanske inte ska vara riktigt lika kort in mot grenen vid benen. Jag klippte av ett par shorts förra sommaren och lyckades klippa av dem så att det var som kortast vid grenen, inte alls snyggt. Inte bekvämt heller för den delen.

Skjorta blir väst

På skjortor kan man kapa av ärmarna och få till en riktigt snygg väst istället! Skjortvästar är så sjukt snygga, speciellt nedstoppade i ett par shorts med hög midja, tycker jag i alla fall.
Även skjortor tål lite extra pill som blekning, nitar och andra smådetaljer, men det får man känna av själv.