Fika? Nej vi ska på picknick!

Jag vet inte hur många gånger jag varit tvungen att tacka nej till vänner som vill luncha på grund av hur mycket det kostar. Även de gångerna jag haft råd svider det så mycket att slänga ut pengarna på lunchrestauranger eller liknande.
Billig smulpaj
Nu när det är sommar tycker i alla fall jag att det är betydligt trevligare och härligare att sitta ute och fika eller ha picknick när det ändå är sol och värme. Med lite tur hinner man få färg på kroppen och det är dessutom mycket mer ekonomiskt!

Något jag och min pojkvän kört på tidigare är smulpaj med riktigt kall vaniljsås! Det går fort som attan att göra, det är helt underbart gott och det är otroligt mycket billigare än en pajbit på caféerna.

Bär eller rabarber tycker jag passar bäst som ingrediens nu under vår och sommar, det ger en mer frisk smak. Men om man känner för något annat brukar äpple och kanel passa bra!

Så här gör man en somrig (och billig) smulpaj till picknicken:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop följande ingredienser och finfördela till en massa, helst så att det blir smuligt:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 50 g margarin

3. Lägg fyllningen (alltså bären, rabarbern, äpplena eller liknande) i botten av en smörjd form och häll sedan den tidigare blandade ”smeten” över.
4. Strö på lite socker och ställ in i ugnen i ca. 20 minuter tills pajen har en gyllenbrun färg.

Detta räcker till mellan 2 och 4 personer.

Vaniljsås finns att köpa färdig i nästan alla affärer ifall man är lika lat som jag, det kostar faktiskt inte mycket alls.

Bortsett från fyllningen och såsen så är ingredienserna sådana saker som man i stort sett alltid har hemma. Även om du skulle behöva köpa in alla ingredienser är det fortfarande billigare än om du och kompisen skulle ta en varsin pajbit ute på stan. Då får ni dock en mycket större bit var och det kommer dessutom vara ingredienser kvar till nästa picknicktillfälle!