Svenska vs. Amerikanska betalda undersökningar

Ganska ofta ser man reklam eller tips om amerikanska betalda undersökningar, speciellt på forum och diverse bloggar. Där lovar de guld och gröna skogar. Det handlar ofta om stora månadslöner och mycket annat som låter alldeles för bra för att vara sant, och lite så är det ibland. Har googlat in på många nattimmar eftersom jag själv engagerar mig i undersökningar och liknande, och vad jag kommit fram till är följande:

Avgift

Till att börja med tar amerikanska sidor oftast ut någon sorts startavgift på några hundra kronor. Självklart lovar de med heder och samvete att du kommer tjäna ihop den summan och mycket mer, men de tar då inte hänsyn till att det är folk från olika länder som registrerar sig. När man som svensk är med i en sådan här sidan får man nämligen bara delta i undersökningar från Sverige, och det är inte många alls. De få som finns har dessutom inte alls lika hög ersättning som de amerikanska. Oftast är de svenska undersökningarna faktiskt länkade till några av de svenska sidor som man kunde kommit åt ändå, utan någon som helst startavgift.

Svårt att nå utbetalningsgränsen

Den så kallade ”lönen” brukar man kunna få via antingen PayPal eller en check, vilket såklart är bra. Men det brukar finnas någon sorts gräns på hur mycket man ska ha tjänat innan man får ta del av pengarna och på grund av tidigare nämnda faktorer kanske man aldrig ens kommer upp i de summorna. Även svenska sidor har en gräns, men den är inte alls lika hög eftersom man inte blir lovad lika många undersökningar per månad och inte heller lika mycket ersättning.

Osäkert

Många av alla forumkämpar (som för övrigt verkar vara bluff-användare) insisterar och säger att det visst går att tjäna multum på detta, men att det krävs mycket arbete. Vissa av dem säger att man bara behöver vänta tills man är registrerad på ungefär 900 sidor och efter det kan använda undersökningarna som ett heltidsjobb. Personligen tycker jag det låter alldeles för omständigt och framförallt osäkert eftersom det inte finns några garantier för att ens tjäna ihop utlagda summor.

För att sammanfatta det hela tycker i alla fall inte jag att det är värt att lägga ut startavgiften. Har man tillräckligt mycket pengar för att inte bry sig ifall man inte skulle få tillbaka dem kan det självklart vara värt att testa, jag kan ju trots allt fått fel information och uppfattning. Men jag skulle faktiskt avråda från det eftersom vi har riktigt bra svenska företag tillgängliga ändå!