Handla julklappar och pynt på auktion

Julklappar på auktionFörra tisdagen tog min vän med mig på en auktion en bit utanför Karlstad, nämligen i Edsvalla. Jag har bara varit på auktion en gång innan, då var det en vanlig gårdsauktion för en släkting. Den här auktionen började hur som helst klockan 6 så vi kilade dit en liten stund innan för att hinna kolla på alla prylar. Till min stora förvåning var allt helt nytt med prislappar kvar och allt! Det var faktiskt väldigt mycket saker till jul vilket jag till en början tyckte var konstigt eftersom det är ganska lång tid kvar. MEN eftersom folk tyckte precis som jag gick de flesta sakerna ganska billigt så jag och min kompis ropade in en hel del bra saker, bland annat en typisk julkula som jag länge velat ha!

Visst kan vissa tycka att det är konstigt att shoppa loss en massa julklappar och julpynt så här långt innan jul, men för det första får man unika grejer. För det andra blir det mycket billigare. Vissa saker går upp till vanliga inköpspris, men i stort sett aldrig mer än så.

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på om man inte är van med auktioner. Här berättar jag om det jag hunnit snappa upp.

Bli inte stressad

Själva säljtekniken auktioner går ut på är att prata otroligt fort och nästan hetsa folk till att köpa, man får liksom känslan av att det är ”nu eller aldrig” när auktionsmannen rabblar på. Detta gör att man lätt kan impulsköpa för mycket saker och man kan dessutom råka betala mer än vad man planerat för något. Tipset är alltså att försöka hålla lugnet och se på det som en rolig och trevlig grej.

Vänta

Oftast ropar auktionsmannen först ut ett relativt högt pris men alla vet att det sänks snabbt om ingen säger något så vill man ha ett ännu lägre utropspris är det bara att hålla ut i några sekunder extra. Lite rörigt förklarat, men om utropspriset först hamnar på 200 för en pryl sänks den ganska direkt till 100 om ingen tar budet. Oftast går det ner ytterligare några steg så att själva budgivningen startar på mellan 20-40 kronor, beroende på vad det är för något såklart.

Följ inte strömmen

Vill man satsa på så låga utgångspriser som möjligt ska man åka på auktion strax innan löning. Anledningen till det är i princip samma som anledningen till att handla julprylar lite i förväg. Precis som att folk inte har julkänsla två månader innan jul har de heller inte råd att buda så himla mycket precis innan en ny löning.